Финансисти и зелени активисти атакуват "разочароващото" гласуване за газа в ЕС

ЕС пропусна шанса си да установи златен стандарт за устойчиво финансиране и създаде опасен прецедент, твърдят критиците

18:30 | 7 юли 2022
Обновен: 19:20 | 7 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа е провалила историческа възможност да създаде глобален еталон за устойчиво инвестиране, след като се съгласи да третира газа като зелен актив, смятат банкери, инвеститори, активисти за климата и техните юристи, пише Bloomberg.

Стефани Пфайфър, главен изпълнителен директор на Групата на институционалните инвеститори по въпросите на изменението на климата, чиито членове контролират активи на обща стойност над 50 трилиона долара, определи решението на Европейския парламент от сряда да включи газа в европейския правилник за зелено инвестиране като "разочароващо". Стефан Киппе, ръководител на отдела за ESG изследвания в Commerzbank AG, заяви, че това "не улеснява борбата срещу "зеленото измиване ". Междувременно активистите за климата бяха много по-открити, като Global Witness нарече това "лоша шега".

Гласуването, което бе прието с по-слабо мнозинство от очакваното, означава, че от следващата година газът и ядрената енергия ще бъдат включени в така наречената зелена таксономия на Европа. След това тези горива ще бъдат включени в по-широка европейска рамка, целяща да насочи капитала към устойчиви цели. Инвеститорските групи обаче побързаха да посочат, че финансовата индустрия може да се отнесе предпазливо към решението, като някои от тях дори могат да бойкотират новите зелени етикети.

"Съмнително е дали газът и ядрената енергия действително отговарят на условията за квалифициране като преходна дейност", заяви в интервю Хюго Галахър, старши съветник по политиките в Европейския форум за устойчиви инвестиции (Eurosif), чиито членове представляват около 20 трилиона долара управлявани активи. "Със сигурност ще има сегмент от индустрията, който няма да счита инвестициите в газ или ядрена енергия за зелени, независимо от това какво казва таксономията."

Гласуването в сряда идва в момент, когато по-широката индустрия за инвестиране в околната среда, социалните въпроси и управлението е изправена пред въпроси за това колко добро за планетата се прави. То е следствие и от призивите на учените да се направи повече в борбата с повишаването на температурите, тъй като светът не разполага с достатъчно време, за да се пребори с изменението на климата. През април Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата изчисли, че планетата може да се окаже на път да достигне до повишение на температурата, което може да е два пъти по-високо от ограничението, определено в Парижкото споразумение за климата.

"Опасен прецедент
Лоранс Тубиана, икономист, който е помагал в работата по Парижкото споразумение за климата от 2015 г., заяви, че ЕС "е пропуснал шанса си да установи златен стандарт за устойчиво финансиране. Вместо това той създаде опасен прецедент."

Пфайфър от IIGCC нарече това "пропусната възможност за ЕС да продължи да показва глобално лидерство по отношение на изменението на климата със стабилна и научно обоснована таксономия, която е в основата на надежден път към нулева нетна стойност".

ЕС твърди, че целта му е да предложи на зависимите от въглища държави членки по-лесен път за преход към възобновяема енергия, като направи по-нисковъглеродните варианти по-достъпни. Критиците обаче възразяват, че този подход внася политически програми в това, което трябваше да бъде научно обоснована рамка. А след нахлуването на Владимир Путин в Украйна напрежението нарасна и около приемането на закон, който може да затрудни отказа на ЕС от руския газ.

Елиз Атал, ръководител на политиката за ЕС в подкрепяната от ООН организация "Принципи за отговорно инвестиране", заяви, че решението "ще усложни" прилагането на таксономията. Инвеститорите ще трябва да проверяват внимателно съдържанието на портфейлите си, за да се уверят, че зелените твърдения действително се основават на научна основа, или да рискуват да се изложат на "потенциално зелено измиване", каза тя.

Подробности за плана:
- Газови проекти, които заменят въглищата и отделят не повече от 270 грама еквивалент на CO2 на киловатчас, могат да получат временен зелен етикет или ако годишните емисии не надвишават средно 550 килограма на киловатчас за 20 години.
- Такива централи ще трябва да получат разрешителни за строеж до 2030 г. и да имат планове за преминаване към възобновяеми или нисковъглеродни емисии на газове до края на 2035 г.
- Ядрените централи са допустими, ако новите централи, които получат разрешителни за строеж до 2045 г., избегнат значителни вреди за околната среда и водните ресурси.
- Фондовете трябва да подобрят оповестяването на информация за инвеститорите относно дяловете в ядрени и газови централи съгласно таксономията.

Европейската комисия определи разширената таксономия като разумен компромис, който отчита нуждите на всички държави членки. Тя нарече гласуването "важно признание за нашия прагматичен и реалистичен подход в подпомагането на много държави членки по пътя им на преход към климатична неутралност".

Повечето критики към разширената таксономия бяха насочени към газа, като поддръжниците на ядрената енергия изтъкнаха нейния статут на гориво без емисии. Гласуването е "повратна точка" за ядрената индустрия и ще улесни инвестициите в съществуващи и нови електроцентрали, заяви Жан-Бернар Леви, главен изпълнителен директор на Electricite de France SA.

Според Саша Беслик, главен инвестиционен директор в NextGen ESG, остава опасението, че новата таксономия ще насочи финансиране към ядрени проекти, което би могло да бъде насочено към възобновяеми енергийни източници. "Сигналът, който изпраща - а сигналите са от значение - е, че ЕС дава много на думи и обещава, но не предприема реални действия." 

ЕС вече е изправен пред юридически предизвикателства във връзка с решението си да включи газ и ядрена енергия в своята таксономия. Австрия и Люксембург сигнализираха, че възнамеряват да оспорят този ход в съдилищата, въпреки че това е процес, който може да отнеме години. 

Сдружения с нестопанска цел също планират правни действия. "Определянето на изкопаемия газ като преходен и екологичен в таксономията е незаконно, тъй като противоречи на ключовото законодателство на ЕС в областта на климата, включително на Европейския закон за климата и на самия регламент за таксономията", заяви Марта Топорек, адвокат в ClientEarth.

Топорек заяви, че ClientEarth се присъединява към други организации с нестопанска цел и "разглежда варианти за оспорване" на решението на ЕС. 

"Зеленото измиване не може да спечели", каза тя.