Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хората вече узряват за Зеления преход, но е време за реални действия

Маргарита Доровска, директор на музей "Дом на хумора и сатирата", в "Бизнес старт", 29.08.2022

12:45 | 29 август 2022
Обновен: 09:43 | 1 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Обществото вече започва да узрява за Зеления преход на ниво информираност, но по-голямото предизвикателство е вече не просто хората да имат мнение, а да започнат да действат по друг начин - да има други очаквания и изисквания към политиците, а и да променят поведението си на много нива - в личния си живот, в професионалния живот. Това каза Маргарита Доровска, директор на музей "Дом на хумора и сатирата", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Музеят в Габрово вече няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. 

"Нямахме никакви колебания по отношение на вземането на това решение. Логичният въпрос е всъщност предлагали ли са ни спонсорства. Истината е, че поводът за това решение е работата ни по последното биенале и задълбочения ангажимент на музея с темата за климатичната криза. Тя е представена и в изложбите на биеналето, и в множество събития, които организираме това лято с множество партньори екологични организации. Те са хората с експертизата в областта на природозащитата"

Конкретната кампания за отказ от спонсорства от компании, печелещи от изкопаеми горива, е резултат от партньорството ни с Green Peace - с тяхна много задълбочена кампания, която цели спиране рекламите и т.нар. green washing, зеленото измиване на такива компании чрез публично присъствие и ангажиране с важни обществени каузи, каза гостенката.

"Нашият опит до момента е свързан с компании, предлагащи тютюневи изделия, компании, занимаващи се с хазарт - на такива компании сме отказвали спонсорство. Отказът от компании за изкопаеми горива по-скоро е послание към обществото". 

Заехме се да организираме много събития в рамките на биеналето, които са и дискусии, прожекции, обиколки и срещи с екоексперти, обясни Доровска. "Климатичните промени имат влияние в много аспекти на нашия живот и единственият път към промяната е чрез въвличане и осмисляне на всички нива на този проблем. Културните институции в този смисъл имат от една страна образователна роля, а от друга - самите те като организации трябва да променят начина си на работа. Изключително лицемерно е да настояваш за нещо, а ти самият да не го правиш". 

"Позеленяването на нашия музей се извършва на абсолютно всички нива - от една страна е темата за енергийната ефективност, начинът, по който се осветява и аклиматизира едно пространство, пестенето на вода и използването на филтрирана вода, разделянето на отпадъци, намаляването на използваната хартия, използването на рециклируеми и енергоефективни материали и оборудване, при избор на техника да се поставят критерии за тяхната устойчивост, намаляване на опаковките, усилия за намаляване на въглеродния отпечатък при транспорт на произведения и материали, ангажимент от страна на целия екип и изисква всички да бъдат убедени, че подобно усилие е смислено и си заслужава". 

Навлизайки в темата постепенно всеки от нас вижда колко огромен е отпечатъкът, който се оставя върху природата и колко необратим е той, подчерта Доровска. По думите ѝ в международната общност вече усилено се говори за момента, в който климатичните промени вече ще окажат реално въздействие върху музейните сбирки и музеите трябва да се подготвят за променения начин на съхраняване на експонатите и колекциите. 

Изисква се огромна промяна, но ние се опитваме да бъдем максимално реалистични и да направим осезаем, но реалистичен план, каза още събеседничката. "Говорим за дизайн на процеси - как да бъдат направени по-интуитивни, по-приканващи хората да участват". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.