Русия има 147 млрд. замразени в чужбина. Част от тях вече са и в рупии

Безизходицата в преговорите между Индия и Русия усложнява процъфтяващата им еднопосочна търговия. През първото тримесечие Индия има търговски дефицит с Русия в размер на 14,7 млрд. долара.

20:00 | 1 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Неравномерните търговски отношения с Индия принуждават Русия да натрупва до 1 млрд. долара всеки месец в рупии, които остават блокирани извън страната и допълнително увеличават запасите от капитал, натрупани в чужбина след нахлуването в Украйна.

През изминалата година Русия се превърна в основен доставчик на петрол за Индия, уреждайки по-голям дял от търговията в национални валути и пренасочвайки доставките на изток, тъй като традиционните клиенти в Европа избягваха покупките след началото на войната.

Тъй като вносът от Индия е в застой, сега Русия се оказва с излишък от рупии, които нейните компании трудно си връщат поради ограниченията в местната валута. Според хора, запознати с преговорите, безизходицата по отношение на решението кара Русия да очаква излишъкът да нарасне още повече.
Според Bloomberg Economics всяко тримесечие дисбалансът вероятно ще генерира еквивалента на 2-3 млрд. долара, които Русия не може да използва.

Сумата ще се прибави към приблизително 147 млрд. долара нетни чуждестранни активи, натрупани в чужбина през 2022 г.

Руския капиталов излишък за 2022 г. е достигнал почти 150 млрд. Източник: Руска централна банка, Bloomberg Economics  

"Причината е рязкото увеличаване на обема на доставките на петрол от Русия", заяви Ирина Заседетел, член на президиума на руската Асоциация на износителите и вносителите. "На фона на увеличаването на ръста на продажбите на петрол има малко признаци за разширяване на доставките на други стоки". Безизходицата в преговорите между Индия и Русия усложнява процъфтяващата им еднопосочна търговия. През първото тримесечие Индия има търговски дефицит с Русия в размер на 14,7 млрд. долара.

Основен приоритет за Индия е да насърчи по-широкото използване на рупията в международните разплащания. Централната банка предложи на страните, които натрупват излишни рупии от износ, да вложат средствата в местни ценни книжа, включително държавни облигации.

Двете страни обсъждат различни механизми за разплащане, включително инвестиции на капиталовите пазари на Индия от страна на руски субекти.Това е вариант, който първоначално не срещна благоволението на Москва, но сега отново е на дневен ред, тъй като в индийските банки се натрупват милиарди рупии, заявиха запознати с подробностите служители в Индия, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като дискусиите са частни. Други възможности включват насочване на натрупаните рупии към индийски инфраструктурни проекти в замяна на дялово участие.

За Русия единственият приемлив вариант е да използва валути на трета страна, като китайския юан или дирхама на Обединените арабски емирства, заявиха запознати с обсъжданията. Споразумението е далеч, тъй като Русия има ограничена власт в ситуация, в която има малко алтернативни купувачи на Индия, казаха те.

Какво казват от Bloomberg Economics...
"Търговията на Русия с Индия е все по-небалансирана. Износът на Индия за Русия не е наваксал бурния внос, но в Русия има ограничен апетит да спаси излишъка си по текущата сметка в рупии. Въпреки това на хоризонта за Русия не се очертават алтернативни вносители на петрол от калибъра на Индия, така че износителите и банките постепенно ще приемат разплащане в рупии. Това ще позволи на Русия да запази петролните си потоци, но ще направи твърдата валута по-дефицитна, ще отслаби рублата и ще повиши инфлацията."
-Александър Исаков, икономист за Русия.

Повечето от паричните средства, които все още не могат да бъдат конвертирани, принадлежат на контролираното от държавата ПАО "Роснефт", твърдят лицата. Най-големият руски износител на суров петрол притежава почти 50% дял в Nayara Energy Ltd., втората по големина петролна рафинерия в Индия.

През март главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин пътува до Индия и подписа споразумение за "значително" увеличаване на доставките на петрол за Индия, а също така обсъди извършването на плащания "в национални валути" с местни енергийни компании, според изявление, публикувано по това време.

Роснефт, правителството на Русия и нейната централна банка не отговориха на исканията за коментар, както и Министерството на външните работи на Индия.
Въпреки че промените в начина, по който правителството в Москва облага петролните компании, успяха да стабилизират публичните финанси след рекордния скок на разходите, невъзможността да се възстановят приходите лишава Русия от твърда валута в момент, когато износителите ѝ вече са изправени пред по-дълги срокове за изчакване на плащания, тъй като много местни банки са загубили достъп до кореспондентските си сметки на Запад.

Русия пренасочи петролните си доставки от западните страни към Индия 

В месеците след инвазията домакинствата и компаниите също прехвърлиха милиарди долари в банки в чужбина. И тъй като част от чуждестранните приходи вече са блокирани в чужбина, натискът върху рублата може да се засили, тъй като по-малко приходи от износ ще бъдат конвертирани в руска валута.
Изкривяването на търговията оставя малко добри възможности за Кремъл и подчертава колко малка е силата му при преговорите на преначертания световен пазар на петрол, на който азиатските сили Индия и Китай купуват по-евтин руски петрол. Това също така показва защо преминаването към валутите на противниците на Русия продължава да бъде изпълнено с рискове.