В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Опитва ли се Китай да "открадне" държави от влиянието на Русия?

Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие", 25.05.2023 г.

15:57 | 25 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Президентът на Китай Си Дзинпин представи мащабен план за сътрудничество със страните от региона на Централна Азия и издигането на икономиките до ново по-високо ниво. Планът беше представен по време на срещата на Китай и петте страни от Централна Азия – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Това е първият амбициозен опит на Китай да задълбочи сътрудничеството си с държавите от региона като общност. Китай предпочита да работи двустранно, но това е пореден опит за промяна на подхода. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Планът е наричан „голям план за развитие“ и е доста подробен документ с бюджет около 4 млрд. Долара. В него могат да бъдат открити както вече известни дейности, така и нови области на сътрудничество. В графата известни дейности са включени инфраструктура, енергетика, зелена енергия, инвестиции и икономическо сътрудничество. Новостите, които се добавят, са разширяване и преформатиране на сътрудничеството в областите на сигурността и отбраната. 

„Трябва да кажем, че този план е и вид рестарт на инициативата „Пояс и път“. Тя се преосмисля в много отношения и съществуват спорове вътре в китайската администрация, къде да остане фокуса през идните години. Финансирането доста намаля около и след Covid. Но тази инициатива идва да покаже, че Пекин не се е отказал от плана.“

Възможността на Китай да „открадне“ тези пет държави от влиянието на Русия е големият геополитически залог на дипломацията между двете страни. Досега Китай беше предпазлив, защото не желае да бъде прекалено агресивен и прекалено бързо да спечели нови позиции в Централна Азия. Сега предпазливостта на Пекин остава на заден план. Казахстанският президент настоява да бъдат избегнати сценарии като този между Русия и Украйна, допълни Шопов.

За Русия е изключително важно постоянно да създава поводи и да търси начини, по които да покаже, че не е изолирана в международната общност. Именно затова за Москва иска постоянно да се случват такъв вид политически срещи като тази на руския премиер Мишустин в Китай.

Интересна е дискусията около това кой и как ще участва на задаващия се икономически форум в Петербург, който ще се проведе в средата на юни, защото той бе превърнат от руската страна в един от най-престижните форуми, в които Русия е домакин и е в състояние да води дискусиите в тематичен език, определен от нея.

Възстановяването на руските икономически и стопански отношения със Запада и балансирането на зависимостта от Китай ще бъде огромно предизвикателство за следващия президент ако има смяна на властта. Едностранното изместване на изток, трудно ще бъде защитено особено за държава като Русия, която има претенции да е нещо повече от регионален играч.

Повече за сътрудничеството между Русия и Китай можете да научите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук