Glencore възнамерява да създаде новия крал на въглищата

Най-големият търговец на суровини в света предвижда отделянето на изключително печеливш минен гигант

09:01 | 18 април 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въглищата може да не са обичани от повечето хора, но все още се консумират от мнозина. Може ли това търсене да бъде изразено в новосъздадена компания на стойност милиарди долари, привличаща институционални акционери, които в по-голямата си част са подложени на натиск да засилят зелените си стратегии?

Ако ме бяхте попитали преди няколко седмици, щях да кажа „няма начин“. Но Glencore Plc, най-големият търговец на суровини в света, е готов да рискува 8 милиарда долара от парите си, за да докаже на всички – включително и на мен – че грешат. И след като прегледах числата, признавам, че Glencore има шанс - стига цените на въглищата да останат изключително високи.

Дори днес въглищните електроцентрали са най-големият източник на електроенергия в света. Миналата година почти четири на всеки 10 мегавата бяха произведени при изгаряне на най-мръсното от всички изкопаеми горива. Измерено в метрични тонове, глобалното търсене на въглища не направи нищо друго, освен да се увеличи, откакто светът започна да се отнася сериозно към глобалното затопляне, с ръст от 75% спрямо 1997 г. (Протокола от Киото) и 5% спрямо 2015 г. (Парижко споразумение).

Скептиците на въглищата са се заблуждавали и преди. Когато Anglo American Plc отдели бизнеса си с въглища преди почти три години, няколко продавачи на къси позиции казаха, че капиталът на новата компания е безполезен. Бизнесът с въглища, наречен Thungela Resources Ltd., отвори врати в Йоханесбург при 21,90 ранда на акция през юни 2021 г.; миналия септември достигна най-високата си стойност за всички времена от 377 ранда.

Със сигурност амбицията на Glencore относно въглищата остава на чертожната дъска. Това е част от битката му за закупуване на канадската Teck Resources Ltd., като най-големият търговец на суровини в света предлага да отделят комбинирания си бизнес за добив на въглища на Нюйоркската фондова борса. Тъй като някои акционери на Teck се отказаха от идеята да притежават част от новата въглищна компания, Glencore предложи да изкупи техните 24% за 8,2 милиарда долара в брой. Ако планът се осъществи – голямо ако – новата въглищна компания ще струва около 34 милиарда долара въз основа на последното предложение на Glencore към притежателите на Teck.

Това много ли е? Ами, да. Сумата надвишава комбинираната пазарна стойност на 15-те най-големи компании за въглища, регистрирани в Ню Йорк, Лондон, Йоханесбург и Сидни. Най-големият публично регистриран американски въгледобив е Peabody Energy Corp. със стойност 3,6 милиарда долара, без дълга. С 34 милиарда долара новият свръхголям въглищен бизнес ще бъде по-голям от Walgreens Boots Alliance Inc., най-малкият член на Dow Jones Industrial Average.

В преследването на стратегията си за въглищата Glencore прави два пресметнати залога.

Първо, компанията вярва, че докато повечето институционални инвеститори мразят въглищата, много други все още биха харесали тлъстите дивиденти, които въгледобивът вероятно би платил - не по-различно от връзката им с Big Tobacco. (Altria Group Inc. производител на цигари Marlboro, търгува при доходност от около 8%.)

Второ, Glencore вижда, че минните компании, които са останали верни на въглищата въпреки натиска да се откажат, правят убийствени печалби. Търсенето нараства, докато предлагането е ограничено, тъй като институционални инвеститори, водени от хора като BlackRock Inc., са убедили всеки публично регистриран миньор да спре да отваря нови мини. Подредбата е толкова добра, че отстрани изглежда почти като картел. Миналата година цените на въглищата скочиха до исторически връх, тъй като Европа купуваше повече от преди, за да компенсира загубата на руски природен газ, а Китай увеличи потреблението, след като претърпя спиране на електрозахранването миналото лято. Дори след като паднаха с близо 50% в началото на 2023 г., те остават на нива, които, с изключение на 2022 г., биха били исторически високи.

Благодарение на тези цени новият въгледобив ще осигури основни печалби от около 16 милиарда долара през 2023 г., според инвестиционната банка TD Cowen. С малко капиталови разходи, тъй като компанията ще се смали с течение на времето, за да изпълни обещанията за намаляване на производството на въглища във връзка с изменението на климата, акционерите могат да очакват много свободен паричен поток за най-малко две десетилетия. Докато цените на въглищата остават високи - и това е ключът - инвеститорите, търсещи доходност, ще се наслаждават на пътуването. Без дълг, тези основни печалби от 16 милиарда долара биха се равнявали на съотношението стойност на предприятието към EBITDA от 2,2 пъти. Това е в съответствие с Peabody and Whitehaven Coal Ltd., голям австралийски миньор, но повече от 1,3 до 1,7 пъти в сравнение с други въгледобиви.

Ако Glencore ще триумфира, това изисква цените на въглищата да останат толкова високи, колкото са днес, около 200 долара за тон за еталонния австралийски материал, в сравнение със средно 75 долара за тон между 2000 г. и 2020 г. Колкото повече инвеститорите мразят въглищата – и създават ограничаването на производството — толкова по-вероятно е цените на въглищата да останат високи. По ирония на съдбата, ESG е от ключово значение за намаляването на въглищната индустрия, за да остане печеливша и да задържи твърдоглавите инвеститори. Грубо казано, това е играта на Glencore.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.