Зеленото кредитиране надхвърля финансирането за изкопаеми горива за първи път

Графика на деня, 05.01.2023 г.

08:02 | 5 януари 2023
Автор: Тим Куинсън
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

За първи път повече пари бяха събрани на дълговите пазари за благоприятни за климата проекти, отколкото за компании за изкопаеми горива.

Приблизително 580 милиарда долара бяха договорени през 2022 г. за възобновяема енергия и други екологично отговорни начинания, докато петролната, газовата и въглищната промишленост се обърнаха към кредитори и застрахователи за близо 530 милиарда долара, според данни, събрани от Bloomberg.

Но това не означава, че зеленото финансиране най-накрая надделява над заемите за изкопаеми горива. По-скоро Big Oil изглежда получава повече пари от другаде. Високите цени на петрола през последната година вероятно са освободили енергийните компании от зависимостта им от капиталовите пазари, каза Ейприл Мерло, изследователски мениджър в екологичната нестопанска организация Rainforest Action Network.

„Също така виждаме компании за изкопаеми горива да се обръщат към по-малко традиционни източници на капитал, като например частен капитал, което е много по-трудно за нас да проследим“, каза Мерло. Като се има предвид този фон, „трудно е да се каже с увереност, че има нова тенденция на кредитните пазари, която ще продължи през 2023 г.“

Големият въпрос за петролните, газовите и въглищните компании е как планират да използват своите баланси, за да направят прехода към чиста енергия, каза Мерло. В момента мнозина казват, че планират да разширят производството на изкопаеми горива сега и да декарбонизират по-късно, каза тя.

„Това е фалшива логика и не е това, което Международната агенция по енергетика (МАЕ) препоръчва“, каза тя. Що се отнася до банките, „те знаят какво трябва да се направи, но все още не виждаме доказателства, че наистина са готови да изпълнят своите цели за намаляване на емисиите“.

Банкерите генерират значително повече приходи в наши дни от продажбата на зелени облигации и заеми. През 2022 г. те са събрали около 3,3 милиарда долара такси от тези сделки, надхвърляйки 2,5 милиарда долара, спечелени от облигации и заеми за най-замърсяващите енергийни сектори, показват данни на Bloomberg.

Въпреки това, ако се погледне по-голямата картина, "Уолстрийт" и неговите братя очевидно остават посветени на финансирането на компаниите, които са най-отговорни за глобалното затопляне. От обявяването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. банките са събрали почти 4,6 трилиона долара за петролни, газови и въглищни компании – двойно повече от 2,3 трилиона долара, събрани от зелени заеми и продажба на облигации.