В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България не написа домашното си в последните 5-6 години за въглищните централи

Д-р Румяна Грозева, изп. директор на АРИР - Стара Загора, В развитие, 27.01.2023

16:20 | 27 януари 2023
Обновен: 22:47 | 29 януари 2023
Автор: Николета Рилска

България не написа домашното си за намаляване на вредните емисии с до 40% до 2026 г. в последните 5-6 години. Това не е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Това беше договорено много по-рано от въглищните региони и Европейската комисия. Ние изгубихме едно много ценно време. Повече от ясно е, че няма как да се справим до 2025 г., ако продължаваме по същия начин. Терените за рекултивация комплекса "Марица-изток" са огромни. Програмата за рекултивация тече с много по-бавни темпове. Това заяви д-р Румяна Грозева, изп. директор на АРИР - Стара Загора, в предаването „В развитие“ с водещ Петко Трухчев.

Грозева посочи, че има още 100 въглищни региона в Европа, а ние се нареждаме на последно място сред тях по отношение на предприетите мерки.

„При нас как ще се случат нещата много зависи от политическата воля и отговорността на хората, които ни управляват и вземат решения. Ако продължаваме да не правим нищо и само да говорим, обричаме региона“.

По думите на госта има напрежение и тревога след местните хора, заети в промишления комплекс.

„Близо осем хиляди души от Стара Загора работят в комплекса. Има напрежение, има притеснение, на моменти е преекспонирано от медиите, което увеличава несигурността, апатията в хората от региона“, обясни тя.

„Не се отразява по никакъв начин добре това демагогско говорене в момента“.

Според Грозева възобновяемите енергийни източници са най-достъпният, най-бързият, най-евтиният начин да се изграждат нови мощности в региона.

„Потенциалът на производство на слънчева енергия на ТЕЦ „ Марица-изток“ е огромен“.

Грозева посочи още, че има много голям и сериозен интерес към региона от частни инвеститори.

„Стара Загора като регион и като потенциал е много добре познат от частните инвеститори... Нещото, което учудва и инвеститорите и Европейската комисия е тоталната липса на визия от страна на България. Този тотален ступор и спиране както на териториалните планове като източник на финансиране, така и на частните инвестиции…Колкото и да е голям интересът, бизнесът няма място да чака“.

Гостът изрази мнение, че за три години няма как да се извадят от употреба въглищните електроцентрали у нас. Тя обаче добави, че няма нужда да се вадят всички мощности.

„Има поне три централи, които ако бъдат затворени, приносът ще е много значителен“.

Грозева коментира и решението държавна компания да управлява преструктурирането на въглищните региони. „Новата държавна компания ще има функция по рекултивация на регионите, те са огромни, регулации. Като се сложи фактът, че това са държавни терени – от само себе си идва виждането, че трябва да е държавна компания, профилирана в тези задачи. Колко ефективна ще е тази компания, вече е допълнителен въпрос“, заяви тя.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.