Газът е толкова евтин, че европейските ТЕЦ отново се отказват от въглищата

Цените на газа паднаха под 50 евро за мегаватчас и се движат близо до 18-месечно дъно, което е около една шеста от пика от миналото лято

18:09 | 27 февруари 2023
Автор: Тод Гилеспи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се производителите на електроенергия в Западна Европа да изгарят повече газ, за да генерират електричество, намалявайки количеството въглища, от които се нуждае континентът.

Относителната рентабилност от изгарянето на газ се е увеличила, тъй като цените са спаднали, докато цената на въглищата е останала относително висока. Газовите централи с ефективност от 55% - което означава, че тази от горивото се преобразува директно в енергия - са в състояние да се конкурират с 40% ефективни инсталации за черни въглища на някои пазари, според Сабрина Кернбихлер, енергиен анализатор в S&P Global Commodity Insights .

Спадът в потреблението на въглища ще помогне на Европа да постигне целите си в областта на климата, след като миналата година правителствата върнаха инсталации, изгарящи най-замърсяващото гориво, за да защитят доставките на електроенергия, след като Русия спря газовите потоци в региона. Производството на енергия от въглища в Европейския съюз е нараснало с 1,5% миналата година, като възобновяемата енергия представлява по-голям дял от дефицита, според мозъчния тръст Ember.

Графиката показва, че относителната рентабилност на изгарянето на въглища (Dark ARA) и газ (Spark TTF) за производство на електроенергия се е обърнала за доставки през юли 2023 г.

Очаква се увеличаването на употребата на газ да предостави на търговците повече възможности за продажба на тяхното гориво, тъй като притокът на втечнен природен газ продължава въпреки добре запълнените хранилища в целия континент.

В същото време валежите под средното ниво в голяма част от Европа през последните седмици засилиха безпокойството, че ниските речни нива могат да доведат до повторение на миналогодишните трудности за доставяне на въглища до централите, които се нуждаят от тях, потенциално ускорявайки преминаването към газ, Кернбихлер казах.

Цените на газа паднаха под 50 евро за мегаватчас и се движат близо до 18-месечно дъно, което е около една шеста от пика от миналото лято. Цените на въглищата са намалели до 161 долара за тон, което е около половината от летния връх. Тези движения на цените идват, когато цените на въглеродните емисии – изисквани от производителите за изгаряне на мръсни горива – преминаха 100 евро за тон за първи път миналата седмица, допълнително облагайки замърсяващото производство.

Разликата в доходността се вижда най-ясно на пазарите за ден напред и форуърдните цени до края на лятото, според Кернбихлер.

Все пак всеобхватната тенденция в Европа е отдалечаване и от двете изкопаеми горива. Използването на газ за енергия в 10-те европейски пазара, моделирани от S&P, се очаква да намалее с около 15 гигавата, или 27%, през март до декември спрямо периода от предходната година. Използването на антрацитни (черни) въглища се очаква да намалее с 2,5 гигавата, или 20%.