В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Украйна планира да избегне вноса на газ, a на пазара може да има свръхпредлагане

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 23.02.2023 г.

15:55 | 23 февруари 2023
Обновен: 14:51 | 16 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските цени на газа се стабилизираха тази седмица с нарастващото търсене от Китай и Индия. Има риск по-ниските цени да привлекат повече купувачи от Китай и Индия, както и за повече непланирана поддръжка и прекъсвания на фона на по-високото използване на LNG. Въпреки нарастването на търсенето, доставките на LNG се очаква да нараснат тази година и дори може да представят „сценарий на свръхпредлагане“ още през второто тримесечие според Rystad Energy. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Засега голямото предлагане в Европа и продължаващото унищожаване на търсенето ще помогнат за попълване на запасите през лятото.

Друга история, която държим под око, е как Украйна ще се справи с доставките на газ.

Bloomberg разговаря с главния изпълнителен директор на "Нафтогаз" и той каза, че страната планира да избегне вноса на природен газ чрез увеличаване на вътрешното производство.

Планът изисква "Нафтогаз" да увеличи производството с 8%, а частните компании с 16% тази година на фона на забраната за износ на горива.

Международният валутен фонд изчисли в края на миналата година, че Украйна ще трябва да купи 5 милиарда кубически метра газ през 2023 г. "Нафтогаз" очаква същото при най-лошия си сценарий.

Днешното поскъпване на петрола може да се отдаде на спад в щатския долар. Но суровият петрол беше под натиск през последните няколко дни.

Поскъпването на долара от 5% има тенденция да понижи цените на петрола с 4%", коментира глобалният ръководител за суровините на Citigroup Ед Морс.

„Ако Фед остане агресивен, това ще удължи забавянето в САЩ и Европа и търсенето на петрол ще бъде по-ниско, отколкото предвиждаме в момента. Ако няма намаление на добива от ОПЕК+, цените на петрола ще се понижат с $5-$10", прогнозира Goldman Sachs.

Но като цяло банките на Уолстрийт започват да намаляват възходящата си перспектива за цените на петрола. Morgan Stanley бе поредната банка, която намали прогнозите си.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.