Реформата на пазара на енергия в ЕС се готви за първата деликатна стъпка напред

Въпреки че някои лидери на ЕС обещаха мащабна промяна, това, което вероятно ще се появи, е всичко друго, но не и радикално

16:42 | 27 февруари 2023
Автор: Ева Круковска, Джон Айнгер, Петра Зорге
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След година на безпрецедентна енергийна криза, която разтърси Европейския съюз, Брюксел се готви да разкрие плана си, които трябва да предотврати огромни колебания в цените на електроенергията в бъдеще за потребителите.

Въпреки че някои лидери на ЕС обещаха мащабна промяна, това, което вероятно ще се появи, е всичко друго, но не и радикално. Цените на електроенергията и природния газ паднаха до малка част от рекордните нива в разгара на кризата миналото лято, премахвайки част от политическия натиск за дълбока намеса.

След месеци на обсъждане, Европейската комисия е готова да публикува предложението си на 14 март. Целта е да се направи енергийният пазар в региона по-устойчив, когато срокът на действие на инструментите за извънредни ситуации изтече. Сред основните цели: защита на потребителите от скок на цените, отслабване на връзката между електричеството и природния газ и стимулиране на развитието на възобновяемата енергия.

И да не се счупи нищо друго в процеса.

„Пазарът е много сложен и не искате да се намесвате на пазара прибързано“, каза Катрин Макгрегър, главен изпълнителен директор на комуналната компания Engie SA, на събитие миналата седмица в Лондон. „Наистина трябва да сте сигурни, че разбирате последствията, защото трябва да имаме пазар, който работи, който функционира.“

Справянето с енергийната криза е на първо място в политическия дневен ред и това е задача, изпълнена с предизвикателства. Критиците на агресивното преразглеждане казват, че твърде много намеса може да наруши енергийния поток в региона, да изтощи пазарната ликвидност в краткосрочен план и потенциално да възпре разпространението на възобновяеми енергийни източници.

„Спасението в тази криза дойде от дизайна на пазара на електроенергия, а не обратното“, каза министърът на енергетиката на Люксембург Клод Тюрмес миналата седмица. „Трябва да създадем доверие.“

Времето е от съществено значение, ако някаква промяна трябва да влезе в сила. След като бъде разкрита, мярката ще се нуждае от подкрепа от националните правителства и Европейския парламент, потенциално дълъг процес, който ще включва изменения. Реформата трябва да бъде достатъчно приемлива, за да получи одобрение преди следващите парламентарни избори през май 2024 г. и края на мандата на настоящата комисия по-късно същата година.

Има и глобален обрат. В момента ЕС се опитва да отговори на опасенията, че зелените индустрии могат да емигрират в САЩ и Китай, като цената, която Европа плаща за своята енергия, е движещ фактор. Базовите цени на газа са седем пъти по-високи на континента, отколкото в САЩ, докато цените на електроенергията са три пъти по-високи, отколкото в Китай, според Международната агенция по енергетика.

„Целенасочена реформа“

С ограничено пространство за маневриране на регулаторната ръка на ЕС, реформата най-вероятно ще се съсредоточи върху инструменти, които да помогнат на региона да извлече ползите от по-евтините възобновяеми източници в средносрочен до дългосрочен план, като разширяване на договорите с фиксирана цена. Това също може да ускори внедряването на чиста енергия, в съответствие със Зелената сделка на Европа за климата според дипломати, запознати с проблема.

„Комисията работи за целенасочена реформа на дизайна на пазара на електроенергия“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън пред Bloomberg News. „Приоритетът ще бъде да защитим по-добре потребителите от нестабилността на цените и да им позволим да се възползват повече от растежа и ниските оперативни разходи на възобновяемите енергийни източници.“

Съгласно сегашния дизайн на пазара на електроенергия в ЕС газът определя цената за цялата електроенергия, която се продава на пазара. Това означава, че потребителите поемат основната тежест от съкращенията на доставките на Русия за континента след нахлуването ѝ в Украйна, а сметките им не отразяват нарастващия дял на евтини възобновяеми енергийни източници като вятърни паркове, които се продават с големи маржове.

ЕС не планира да промени модела си на пределно ценообразуване - това не би получило одобрение от националните правителства.

„Някои държави-членки искаха дълбока реформа на системата за пределно ценообразуване. Но тази дискусия, след като цените отново паднаха, се измести малко“, каза Клаус-Дитер Борхард, старши енергиен съветник в консултантската компания Baker McKenzie и бивш високопоставен служител в комисията. „Като цяло не очаквам много дълбока реформа.“

Комисията планира да отслаби връзката между газ и електроенергия чрез увеличено използване на споразумения за закупуване на електроенергия и така наречените договори за разлика (Contracts for Difference, CfD), при които правителствата могат да гарантират на инвеститорите фиксирана цена.

ЕС обмисля дали договорите за разлика трябва да покриват само нови нисковъглеродни мощности или и определени съществуващи видове производство. Morgan Stanley заяви, че очаква комисията да възприеме „мек“ подход, обхващащ само нови източници, вместо пълно обновяване, което може да удължи преговорите.

Договорите за разлика, ако са проектирани по подходящ начин, биха могли ефективно да ограничат цените на електроенергията от чисти технологии, според Свен Кайзер, служител в Съвета на европейските енергийни регулатори.

„Цените, които видяхме, особено миналата година, очевидно са бреме за европейските граждани и икономиката“, каза той. „Напълно разбираемо е, че нещо трябва да се направи – просто е важно да го направим възможно най-целенасочено.“