Китай поема контрол над LNG пазара на фона на бум на глобалното търсене

Китайските купувачи препродават много от товарите на който плати най-висока цена в Европа и Азия

11:22 | 20 февруари 2023
Автор: Стивън Стапчински
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай се стреми да подпише нови дългосрочни сделки за втечнен природен газ (LNG) и това обещава да даде на страната още по-голям контрол върху световния пазар във време, когато конкуренцията за товари процъфтява.

Китайските компании сключват най-много споразумения за закупуване на втечнен природен газ от всички нации и все повече се превръщат в ключов посредник за внос в сектора. Китайските купувачи препродават много от товарите на който плати най-висока цена в Европа и Азия, като на практика поемат контрола върху огромна част от доставките.

Фирмите, базирани в Китай, представляват приблизително 15% от всички договори, които ще започнат да доставят товари с LNG до 2027 г., според анализ на данни на BloombergNEF. Тази тенденция се очаква да се увеличи, тъй като компаниите се стремят да подпишат по-дългосрочни споразумения, които на практика ще дадат на техните търговци контрол върху горивото за десетилетия.

От мед до редкоземни елементи, Китай разширява влиянието си върху суровини, които са жизненоважни както за икономиката на нацията, така и за прехода на света от най-замърсяващите изкопаеми горива. За изключително кратко време Китай се превърна в един от най-големите вносители на втечнен природен газ в света на фона на натиска от страна на централното правителство в Пекин да гарантира енергийна сигурност.

Позицията на азиатската нация на пазара може да бъде нож с две остриета: Китай може да осигури стабилност по време на периоди на глобален недостиг, но може да задържи доставките и да повиши цените, ако нуждите у дома трябва да бъдат задоволени.

„Китай се развива от бързо растящ пазар за внос към играещ по-гъвкава роля с повишена способност да балансира глобалния пазар на LNG“, каза Shell Plc в годишния си прогнозен доклад за LNG, публикуван миналата седмица.

Влиянието на Китай ясно пролича през миналата година по време на глобалната енергийна криза, когато строгите политики за борба с Covid и високите спот цени ограничиха търсенето на страната, което я подтикна да пренасочи нежеланите доставки към по-нуждаещите се региони.

„Ако не беше по-ниското търсене на втечнен природен газ в Китай през 2022 г., световният пазар на газ – и енергийната сигурност на Европа – биха били в много по-опасно състояние“, каза Саул Кавоник, енергиен анализатор в Credit Suisse Group AG.

Критичен доставчик

Смята се, че страната е препродала най-малко 5,5 милиона тона втечнен природен газ миналата година, според месечния доклад на ENN Energy от януари. Това е еквивалентно на приблизително 6% от общия обем на спот пазара, което прави страната силно значим доставчик.

Според данни на BloombergNEF Китай е подписал повече договори с експортни проекти в САЩ, отколкото всяка друга нация от 2021 г. насам, а Sinopec сключи една от най-големите сделки в LNG индустрията с Катар миналата година. Още сделки са на хоризонта, тъй като фирмите преговарят с износители в САЩ, а също така са в преговори с Катар, Оман, Малайзия и Бруней, според хора, запознати с дискусиите.

Дългосрочно договореният обем на Китай вероятно ще нарасне с 12% през 2023 г., тъй като споразуменията със САЩ и Катар започват д действат, казаха анализатори на BNEF в доклад от януари. Интензивността на тазгодишния недостиг на енергия може отново да зависи от това колко Китай ще реши да продаде на задграничния пазар.

Ключов фактор ще бъде степента на икономическото възстановяване на Китай. Пазарът се опасява, че силно възстановяване ще затегне глобалното предлагане на втечнен природен газ и ще доведе до нов скок в цените, като Международната агенция по енергетика нарече нацията един от „ключовите екзогенни рискове“ тази година. Размерът на възстановяването на търсенето на LNG в Китай обаче не е ясен на фона на силните доставки по тръбопроводи и местното производство.

Търговски опит

Едва през последното десетилетие големите вносители на LNG се превърнаха и в продавачи. С навлизането на гъвкави доставки от нови износители като САЩ и разпространението на гъвкави бюра за търговия, комуналните услуги вече могат да отклоняват пратки, когато търсенето е слабо у дома.

Япония, традиционно най-големият купувач на LNG в света, се превърна в основен търговец на гориво. Но влиянието ѝ е на път да отслабне, тъй като Китай вероятно ще стане най-големият вносител в света тази година на фона на натиска да разшири търговския си опит.

Държавни енергийни компании, включително PetroChina и Sinopec, създадоха търговски звена от Лондон до Сингапур. Това означава, че ако европейски вносител иска да закупи пратка от САЩ, например, все по-често може да се наложи да го направи чрез китайско търговско бюро.