Инвеститорите очакват Фед да понижи лихвите. Това не са добри новини за акциите

„Намаляването на лихвените проценти всъщност би било отрицателно за фондовия пазар“, заяви Тод Сон от Strategas Securities

09:30 | 25 март 2023
Автор: Джесика Ментън
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Професионалистите на Уолстрийт предупреждават инвеститорите, че Федералният резерв скоро ще намали лихвените проценти. Това е напомняне за едно старо клише: внимавайте какво си пожелавате, пише Bloomberg.

Въпреки че гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл в сряда отхвърли спекулациите, че централната банка е готова да обърне курса, фондовият пазар до голяма степен пренебрегна това съобщение, като се повиши в четвъртък. Печалбите бяха водени от чувствителни към лихвите акции като бързоразвиващи се технологични компании, които бяха ударени миналата година.

Но до късния следобед печалбите се свиха, тъй като рисковете от промяна на курса на Фед се появиха: мащабът на намаленията на лихвените проценти, които сега се оценяват във финансовите пазари, предполага, че централната банка ще се бори с рязко забавяне на икономиката или рецесия, което би засегнало корпоративните печалби. С други думи, това, което изглеждаше като възходящ момент за акциите, може изобщо да не е толкова възходящ.

„Намаляването на лихвените проценти всъщност би било отрицателно за фондовия пазар“, заяви Тод Сон от Strategas Securities. „Това са съкращенията, които създават проблеми на акциите и особено на растежните ъгли на пазара, като най-ярките скорошни примери са 2000 и 2008 г.“, добавя той.

Фед трябва

Фед трябва да намали лихвите с поне 200 б.п., за да оправдае технологичните оценки. Графика: Bloomberg 

Колебанията на фондовия пазар подчертават трудността за инвеститорите, които се опитват да преминат през период на необичайно висока несигурност, като сътресенията в банковата индустрия създават нови рискове, докато инфлацията остава упорито висока. Пауъл, който каза, че централната банка обмисля запазване на лихвените проценти стабилни в сряда, все пак се придвижи напред с ново повишение с четвърт пункт и отбеляза, че може да са необходими повече, за да се върнат увеличенията на потребителските цени към целта.

„Коментарът „пауза“ от Пауъл беше интересен, защото предполагаше, че краят на цикъла на затягане може да настъпи – но след това той хвърли „бомбата“ по-късно на пресконференцията, предполагайки, че лихвите могат да се повишат, ако е необходимо, в зависимост от инфлацията “, казва Сон. „Сега определено има объркване“, изтъква той.

Коментарите също подчертаха риска, че зависимият от данни Фед ще чака твърде дълго, за да разхлаби достатъчно политиката, пише Никълъс Колас, съосновател на DataTrek, в бележка до клиентите.

„Ако банките затегнат стандартите за отпускане на заеми и финансовите условия се влошат в резултат на това, докато ситуацията се отрази в данните, може да е твърде късно да се избегне рецесия, дори ако Фед намали лихвите тази година“, обяснява Колас.

Различията в посоката на цените на акциите по време на нестабилната търговска сесия в четвъртък показаха, че инвеститорите са наясно с някои от ударите, които биха дошли с рязко забавяне. Докато технологичните индекси като Nasdaq 100 водеха печалбите, покачвайки се с 1,3%, други икономически по-чувствителни акции поевтиняха, като индексът S&P Smallcap 600 завърши надолу с 2,6%.

В исторически план паузата в повишаването на лихвите е помагала на фондовия пазар. В повечето от шестте случая от 1970 г. насам, когато Фед повишава разходите по заеми с над 100 базисни пункта за период от една година или повече и след това спира повишенията за най-малко три месеца, американските акции се поскъпват, като S&P 500 възвъръща 8,2% средно, показват данни на Bloomberg Intelligence. Единственото изключение при спукването на дотком балона през 2000 г., когато акциите поевтиняват от май до декември по време на пауза за повишаване на лихвените проценти.

„Инвеститорите винаги се опитват да бъдат крачка напред. Така че цените са в това очакване“, казва Адриан Ямаки, основател на Strategic Wealth Capital. „Те просто не искат да закъснеят“, добавя той.