Фед са наистина притеснени

Катлийн Хейс, Bloomberg

13:30 | 22 март 2023
Обновен: 16:46 | 22 март 2023
Преводач: Мария Попова

Избягване на риска, пауза или повишаване на лихвите – какво да очакваме?

Очакваме края на двудневното заседание на Фед и обяснението на Пауъл какво са направили. Комуникацията  по това решение ще бъде много важна, независимо какво е то: дали да изчакат и да наблюдават ситуацията, да видят дали предприетите стъпки успокояват пазарите след всичко случило се при акциите и облигациите или  пък да решат да повишат лихвите.

Сделката между Credit Suisse и UBS накара мнозина да си мислят, че Фед ще може да повиши лихвите. 20 базисни пункта биха означавали, че те са почти готови за 25, но не са напълно готови. Но пък днес хората определено залагат на това.

Точковата графика – как ще формират точковата графика? Несигурни сме накъде вървят пазарите, несигурни сме дали финансовите, банковите трусове са свършили, но те трябва да имат графика. Веднъж, по време на пандемията те не направиха точковата графика, а опасенията са, че ако отново не я направят това ще е стъпката, която ще накара хората да си кажат: О, Фед са наистина притеснени и не искат да кажат накъде ще върви повишението на лихвите!

Крайната лихва се очаква да бъде с 25 до 50 базисни пункта по-висока от настоящата. Федералната лихва е 4,75% и така ще стигне около 5,25, а консенсусът е около 5,1, но само помислете за какво говорим през последните два месеца! Може да бъде 5,4 или 5,5, а може и лихвите по федералните фондове да стигнат 6%... Но вижте тази графика, финансовите условия се затягат. Трябва ли да се покачват лихвите, когато финансовите условия ще свършат част от работата вместо вас? Ако нещата се успокоят, а вложителите са готови да оставят парите си в банките, то вероятно и условията леко ще се разхлабят. Но за сега сигналите показват, че е нужна предпазливост.

Бил Дъдли, бившият управител на Фед – Ню Йорк вчера каза, че според него Фед трябва да направи пауза. Но днес той заявява същото, което и ЕЦБ заявиха, когато увеличиха лихвите с 50  базисни пункта при все още високата инфлация: може да се направят и двете неща едновременно. Можете да се опитате да поддържате стабилност на финансовите пазари, да предприемете всякакви стъпки, да използвате всички нужни инструменти, а същевременно можете да използвате паричните инструменти за борба с инфлацията, за да я намалите.

Колкото по-спокойни са пазарите, сякаш и инвеститорите и икономистите все повече застават зад идеята, че ще има плахо повишение, което ще трябва да бъде добре обяснено от Пауъл, но това е се счита за най-вероятния път към момента. Утре ще знаем със сигурност дали е така.