Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преслав Райков: Фед ще качи лихвата до 6% до края на годината

Преслав Райков, финансов анализатор, в "Светът е бизнес", 23.03.2023

21:50 | 23 март 2023
Обновен: 22:13 | 23 март 2023
Автор: Галина Маринова

До края на 2023 г. Фед ще качи лихвата до 6% и няма да я сваля докато не задуши инфлацията. Качването на лихвите още не е приключило и индексите в САЩ го потвърдиха. До края на годината няма да видим нови върхове при основните индекси. Банковата система в САЩ е по-клатеща се, отколкото тази в Европа. Ще видим и инвестиционен тренд, плод на сблъсъка в стената на безумните климатични политики и таргети, които не се изпълняват. „Зелената вълна“ ще се сблъска с реалността на числата и на инвестициите, които се наливат там. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

С факта, че лихвата в САЩ бе вдигната с 25, а не с 50 базисни пункта доказа спекулациите, че банковата система в САЩ може би е под риск при по-агресивни покачвания на Фед, но покачванията ще продължат, коментира Райков. "В момента сме в диапазона 4,5-5%, а моята лична прогноза е, че до края на годината Фед ще се качи до 6% - по-плавно, на стъпки, но ще се качи над инфлацията и известно време ще остане там, докато не видим много траен и ясен тренд на изчезване на този инфлационен процес". 

„Джей Пауъл много ясно успя да потвърди в една феноменална пресконференция и реч, която направи след това, че борбата с инфлацията не е приключила и може да се наложат малко втвърдени решения и политики. Може да подрусва малко. Фед ни каза, че ще продължава да вдига лихвите, въпреки краткосрочното съвсем леко отстъпление, за да няма наистина банкови сътресения“.

Стъпките ще бъдат по 0,25, но ще бъдат прогресивни през 2023 година, добави гостът. Той бе категоричен, че не очаква стопиране на покачването или понижение на лихвите през тази година, като това „по-скоро може да стане втората половина на 2024 година“. 

„Какво би станало обаче ако Фед не беше качил лихвата и беше стопирал изцяло? Това би било изключително негативно, защото щеше да индикира, че наистина банковия пазар има големи проблеми. Тоест, ако Фед се беше уплашил да качи дори с 0,25, щеше да каже на инвеститорите - вие май сте прави, нека да не качваме повече, защо банките са нестабилни. Така че, разтълкуването беше много фино направено (…) , че пътят на лихвите в САЩ все още е нагоре и се цели баланс между това да се погаси инфлацията и да се запази финансова стабилност“.

Тезата, че качването на лихвите още не е приключило се потвърждава и от индексите в САЩ, които „показаха точно това – много волатилна търговска сесия“, каза Райков. „От тук нататък не мисля, че ще видим нови върхове на основните индекси тази година“. 

„Пазарът в САЩ не предполага перфектния технически вход, за да влезем и да хванем новия цикъл“. 

Корекцията продължава, не е ясно кога ще стопират лихвите и дано успеем да си осигурим финансова стабилност, защото иначе се формира една много перфектна буря, каза още гостът. „Надявам се да не виждаме пропукване, защото това ще е един връх на всички геополитически, енергийни, военни кризи“.

„Да се надяваме, че всички регулации, имплементирани до сега, ще сработят, защото регулацията Dodd-Frank беше изтеглена по времето на Тръмп и това прави банковата система в САЩ малко по-клатеща се, отколкото тази в Европа. Европа все още е доста затегната и "държи за врата" банковите институции“.

Освен това виждаме, че банките, осъзнавайки важността на сегмента си, се спасяват взаимно, добави финансистът. „Предоставят си заеми една на друга. Те са много наясно, че една банкова паника няма да е добра за никого, а може би пък и се страхуват, че техните баланси приличат на балансите на фалиралите [банки], което пък за нас е притеснително“.

“Надявам се петте големи, основни банки в САЩ да останат стабилни и да парират тотално всякакви притеснения. А в Европа се надявам Deutsche Bank да е добре, защото ако не е, не ни очаква нищо добро“. 

Позицията на централните банкери сега е много трудна. Те в момента са лицето на традиционната финансова система, която е атакувана от всички - от финтех, от блокчейн, от хора, които искат глобализацията да приключи и да има нов световен ред. Ако те се справят добре, мисля че ни чакат все още дълги години под тази система, прогнозира гостът.

От друга страна предстоят много нови програми и много таргетирани количествени улеснения, които кумулативно ще влеят в американската икономика 1,3 трилиона долара, но този път таргетирано и секторите, които ще се облагодетелстват, ще предоставят „страхотен средносрочен и дългосрочен хоризонт (...), разбира се ще има и губещи“, подчерта Преслав Райков. 

Един инвестиционен тренд ще бъде сблъсъкът в стената на безумните климатични политики и таргети, които не се изпълняват. Почти всички „цели за устойчивост“ на ООН са нарушени, добави събеседникът. "Гладуващите хора в света нарастнаха през последните пет години, емисиите се покачиха, използването на енергия се покачи. Всичко това, което беше подето преди 10 години като „зелената вълна“, ще се сблъска с реалността на числата и на инвестициите, които се наливат там. Не казвам, че този тренд ще се пречупи. Просто ще се промени и тези капитали ще се насочат към адекватните компании". 

"И компании, които развиват истински научни технологии в тази сфера, в това да подобряват текущи процеси, ще са големи печеливши, именно от този удар в стената".

Как може да настроим инвестиционните си портфолиа за променения модел на финансовата система? Сега ли е моментът, в който да се излезе от общоследящите пазара индекси и да се таргетират определени сектори? Защо все пак е вярно, че най-лошото е зад гърба ни? Кои са неизвестните, които все още могат да ни притеснят, за да си позволим „спокойно да навлезем в нови сектори“? 

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.