Акциите поскъпват, фючърсите са стабилни преди решението на Федералния резерв

Комбинацията от покачващи се цени на акциите и като цяло спокоен пазар на държавни облигации показва нов апетит за поемане на риск

10:44 | 22 март 2023
Обновен: 11:56 | 22 март 2023
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатските акции поскъпнаха, а фючърсите върху акциите на САЩ бяха стабилни преди дългоочакваното решение на Федералния резерв за лихвените проценти по-късно в сряда.

Книжата поскъпнаха и в Китай, Япония и Австралия, заедно с договорите за регионалния Euro Stoxx 50, тъй като опасенията относно глобалната финансова стабилност намаляха. Индексът Hang Seng в Хонконг напредна с около 2%, подпомогнат от по-нататъшното поскъпване на акциите на Geely Automobile Holdings Ltd., след като надмина очакванията за печалба.

Доходността на държавните облигации на Австралия и Нова Зеландия се повиши, докато тази на държавните облигации на САЩ леко спадна. Спадът на доходността в САЩ дойде след скока във вторник, който добави 19 базисни пункта към двугодишните книжа и 12 базисни пункта към доходността на 10-годишния бенчмарк.

Австралийският долар се засили спрямо долара в иначе приглушения ден за валутите. Индексът на Bloomberg за долара беше слабо променен.

Комбинацията от покачващи се цени на акциите и като цяло спокоен пазар на държавни облигации показва нов апетит за поемане на риск, тъй като инвеститорите очакват признаци на стабилност след колапса на три американски банки и поглъщането на Credit Suisse Group AG от UBS Group AG.

Търговците поставиха по-големи шансове, че Фед ще повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта, след като оценката на пазарите беше разделена между повишение и пауза по-рано през седмицата. Длъжностни лица в централната банка бяха готови да издадат актуализирани прогнози за лихвените проценти за първи път от декември, предлагайки насоки дали все още очакват допълнителни увеличения през тази година.

„Неуспехите на банките, на които сме свидетели досега, са идиосинкратични“, каза Ютин Шао, макро стратег за State Street Global Markets, в интервю за Bloomberg. Тя очаква Фед да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта в сряда. „След като погледнем отвъд текущата нестабилност, оставането на ограничителна политика за малко по-дълго време все още е оправдано“.

Всяка акция в индекс на американските финансови гиганти поскъпна във вторник. Акциите на First Republic Bank паднаха с около 9% в следборсовата търговия, след като скочиха с почти 30% в най-добрия си ден досега. Печалбата дойде на фона на оптимизма относно обсъждания нов план за подпомагане на регионалния кредитор. Допълнителна намеса за укрепване на банката може да включва подкрепа от правителството на САЩ, казаха хора, запознати със ситуацията.

Все пак мнозина виждат още проблеми пред себе си. Майкъл Уилсън, главен стратег за акциите на Morgan Stanley в САЩ, каза, че рискът от кредитна криза се увеличава значително. Последното глобално проучване на Bank of America, което анкетира мениджъри на фондове между 10-16 март, показа, че системно кредитно събитие е заменило упоритата инфлация като ключов риск за пазарите.

Другаде на пазарите паричният орган на Хонконг заяви, че скорошният скок на лихвите по междубанковото финансиране в града е бил стимулиран от търсенето на местна валута на фона на нестабилността на пазара и нуждите в края на тримесечието. Натискът върху паричните средства намаля в сряда след скока във вторник в разходите за овърнайт кредитиране, който беше най-големият, откакто Bloomberg започна да събира данните през 2006 г.

West Texas Intermediate поевтиня, като изтри част от печалбата си от ралитата в понеделник и вторник. Енергийният сектор доведе до ръстове на австралийските акции в сряда.