Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фед ще повиши лихвите с 0,25%, за да покаже, че е спокоен за банковата система в САЩ

Петко Вълков, началник управление Трежъри ББР, в „Бизнес старт”, 21.03.2023

13:35 | 21 март 2023
Обновен: 15:33 | 21 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Не виждам зараза в банковата система, а по-скоро уплаха от това, което се случи в САЩ. Там се взеха много бързи решения, донякъде и спорни. В Швейцария също се взеха доста бързи решения. Като цяло криза с доверието в банковата система няма. Големите банки в Европа и в САЩ са доста по-капитализирани и доста по-ниско рискови в сравнение с голямата финансова криза от преди 12-13 години. Това каза Петко Вълков, началник управление Трежъри ББР, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Ситуацията с Credit Suisse е стара ситуация, банката имаше редица проблеми за последните години, работеше на загуба, имаше проблеми с мениджмънта и през годините бяха взимани много грешни решения. След случилото се в Америка погледите се насочиха към Европа, защото инвеститорите винаги се чудят кой е следващият и в Европа най-лесният отговор беше Credit Suisse, посочи събеседникът.

Банката бързо започна да губи капитала от своите депозанти, осигури си кредитна линия от швейцарската централна банка, но това се оказа недостатъчно и затова се стигна до сделката с най-голямата банка UBS. Как ще се подредят нещата в новата мегабанка на Швейцария все още е трудно да се каже, но очаквам съкращаване на хора и закриване на офиси, каза Вълков.

След новината за сделка акциите възстановиха голяма част от загубите си и се наблюдава известно успокоение.  

„Това, което шокира пазарите при сделката за Credit Suisse, беше изявление на регулаторите, че специфичната емисия облигации по капитал от първи ред на Credit Suisse са изтрити изцяло, но без преди това акционерният капитал да бъде напълно изтрит. Това внесе известна паника в целия банков сектор и започнаха да се задават въпроси ако в Швейцария това е така, то какво се случва с целия този дълг в цяла Европа. Имаше известни наставления от регулаторите в Европа, че в Европейския съюз не би следвало да се случи така. Би следвало първо акционерите да бъдат изтрити, но все пак предстои да видим. Това са въпроси, на които инвеститорите все още нямат отговор”, отбеляза събеседникът.

По думите му сега погледите са насочени към Федералния резерв на САЩ, който утре ще взима важни решения за лихвените проценти и там инвеститорите ще търсят сигнали дали Фед е притеснен от нещо друго извън инфлацията.

„Смятам, че лихвите ще бъдат вдигнати, защото Фед трябва да покаже, че поддържа ясна политика с цел №1 преборване с инфлацията и затова ще повиши лихвите. Смятам, че повишението ще бъде с 0,25%, защото така ще даде следния сигнал : да, има известно затягане в кредитирането и повишението на лихвите не трябва да бъде с темповете на предходното повишение, но въпреки това цел №1 остава инфлацията. Повишението на лихвите показва, че Фед като цяло е спокоен за състоянието на банковата система в Америка”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.