Откриха камъни вместо никел на Лондонската борса за метали

"Складовите записи на LME бяха златен стандарт в целия свят, третирани като почти паричен еквивалент"

20:00 | 21 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лондонската борса за метали (LME) откри в склад в Ротердам чували с камъни вместо никел, които са били в основата на няколко нейни договора, което ще нанесе още един удар върху доверието в застрашената борса, пише Bloomberg.

Количеството метал представлява само 0,14 % от наличните запаси от никел на LME, на стойност около 1,3 млн. долара по текущи цени, така че непосредственото въздействие върху пазарите на метали е ограничено.
Това шокиращо изявление има много по-широки последици: в индустрия, изпъстрена със скандали, сигурността на договорите от LME не подлежеше на съмнение. Новината, че дори няколко от тях са били компрометирани, ще повдигне нови въпроси за нейните системи и процедури, докато 146-годишната борса все още се справя с последиците от последната криза с никела.

"Складовите записи на LME бяха златен стандарт в целия свят, третирани като почти паричен еквивалент", написа в LinkedIn Джон Макнамара, главен изпълнителен директор на Carshalton Commodities Ltd. и ветеран в областта на финансирането на търговията със суровини. "В Лондонската борса нещата страшно много са се объркали".

Това се случва и в труден момент за целия свят на металите, след като през февруари търговският гигант Trafigura Group разкри, че е станал жертва на огромна измама, свързана с липсващи товари никел. Новината, че силен играч като Trafigura е изправен пред загуби за стотици милиони долари, стресна останалите в бранша и накара някои да проверят собствените си товари с метали.

Въпреки това единственото място, където металът винаги се е смятал за напълно безопасен, е след като е бил регистриран "под гаранция" в одобрен от LME склад. Контрактите на LME, които играят ролята на глобален еталон за индустриални метали, включително за алуминий, мед и никел, са подкрепени от физически метал в мрежата от складове по целия свят - всеки търговец, който има договор за доставка, получава пратка с метал в склад, регистриран на LME.
LME откри проблема, след като получи съобщения, че някои количества никел, доставени от склад в Ротердам, съдържат торбички с камъни вместо никелови брикети. Според запознати, складът се управлява от Access World. Компанията преди това е била собственост на Glencore Plc, а през януари заяви, че е придобита от Global Capital Merchants Ltd.

Access World, която е една от по-известните компании, управляващи съоръжения, регистрирани в мрежата на LME, разследва и впоследствие установява, че торбите с "никел", които са в основата на девет договора - представляващи 54 тона метал - не съдържат никел, какъвто би трябвало да съдържат. Деветте складови записа бяха обявени за невалидни и беше уведомен техният собственик, съобщиха от LME, без да посочват името му. Според един от хората металът е бил регистриран в склада на LME от началото на 2022 г.

Говорителите на Access World и Glencore отказаха коментар.

През годините системата за складиране на LME се е доказала като устойчива на по-широки случаи на измами в металургията, които обикновено включват фалшифициране на документи за превоз и съхранение. Системата на LME се счита за по-сигурна, тъй като борсата създава собствени складови ордери и прехвърля собствеността върху тях по цифров път. Но тя разчита на складовите компании да проверяват материалите при влизането им в техните съоръжения, за да се гарантира целостта на пазара - включително чрез претегляне на чувалите, които влизат и излизат от системата. Не е ясно дали чувалите някога са съдържали никел и дали проблемът е резултат от грешка, кражба или измама. Въпреки това LME заяви, че чувалите явно не са отговаряли на очакваното тегло, което предполага, че складът най-малкото не е претеглил тези, които са били изпратени на път за напускане.

LME заяви, че няма причина да се смята, че са засегнати и други складове, но борсата е поискала от лицензираните оператори да проверят отново гарантирания никел, се казва в изявлението. Тя отбеляза, че проблемът е свързан с никелови брикети, опаковани в чували, и затова другите метали, които не позволяват доставка в чували, "не са податливи на този вид нередности".
Trafigura заяви в изявлението си, че съобщението на LME няма връзка със собствените ѝ съдебни действия срещу група компании, свързани и очевидно контролирани от бизнесмена Пратек Гупта. Trafigura не притежава нито един от деветте складови записи, които са били обявени за невалидни от LME, заяви компанията.
Дългогодишната история на риска и измамите означава, че липсващите товари далеч не са нещо необичайно за металургичната индустрия, а никелът е особено предпочитан заради високата си стойност.

През 2017 г. френски и австралийски банки бяха засегнати от загуби по заеми за 2017 г., които възлизаха на над 300 млн. долара, след като откриха фалшиви документи за никел, съхраняван в азиатски складове, собственост на Access World, докато Bloomberg съобщи, че руската Sberbank PJSC е открила през 2018 г., че контейнерите с никел в Ротердам, които е финансирала от името на Liberty Commodities на Санджив Гупта, вече са били изпразнени.
Преди броени седмици Trafigura заяви, че е изправена пред загуби за над половин милиард долара, след като откри, че закупените от нея товари с метал не са съдържали никела, който е трябвало да съдържат. И все пак се предполага, че металът, пуснат на LME, е различен.

За борсата проблемът е голямо главоболие, тъй като тя все още се справя с последиците от последната си криза с никела - анулирането на сделки за милиарди долари след скока на цените миналата година. Нейният регулаторен орган, Financial Conduct Authority (Органът за финансово поведение), по-рано този месец обяви първата в историята си проверка на борсата за поведението на Лондонската борса за метали по време на кризата с никела, а борсата обеща да обяви серия от реформи до края на този месец.

След кризата пазарът на никел се опитва да се върне към нормалното си функциониране и все още работи по-малко часове на ден. LME планираше да позволи на застрашения договор за никел да се възобнови търговията в азиатските часове от понеделник, но отложи този ход с една седмица.
"Имаме нужда LME да функционира правилно", каза Майкъл Уидмър, ръководител на отдела за изследване на металите в Bank of America Corp. "В момента това просто не е така, това е проблемът".