Индонезия иска организация за никел, подобна на ОПЕК

В Индонезия се намират една четвърт от световните запаси от никел

14:55 | 17 ноември 2022
Автор: Норман Харсоно
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Индонезия, в която се намират една четвърт от световните запаси от никел, предлага създаването на организация, подобна на ОПЕК, за координиране на доставките на метала, използван в производството на батерии.

Министърът на инвестициите Бахлил Лахадалия изрази идеята за създаване на картел, подобен на ОПЕК, на среща с канадския министър на международната търговия Мери Енг в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали във вторник, се посочва в изявление на министерството. Правителството проведе разговори и с Австралия.

Съюзът на богатите на полезни изкопаеми държави ще спомогне за обединяване на правителствените политики и ще даде тласък на развитието на промишлеността надолу по веригата, заяви Лахадалия. През миналата година Индонезия е произвела един милион тона никел, докато общото производство на Австралия и Канада е 290 000 тона, по данни на Службата по геология на САЩ.

Това е най-новата от поредицата от инициативи на Индонезия за изпълнение на амбицията ѝ да се превърне в световен център на батериите за електромобили. Решението ѝ да забрани износа на никелова руда от 2020 г. накара Европейския съюз да повдигне жалба пред Световната търговска организация.

Страната иска да разшири ролята си на основен източник на никел за батерии за електрически превозни средства, тъй като търсенето на по-екологичен транспорт се увеличава на пазари като САЩ, Китай и Европа.

ОПЕК, съкратено от Организация на страните износителки на петрол, включва най-големите производители на петрол като Саудитска Арабия и други страни от Близкия изток. Влиятелният алианс координира доставките и цените на петрола сред членовете си.

"Надяваме се, че чрез подобно сътрудничество всички страни производителки на никел ще могат да се възползват еднакво от създаването на допълнителна стойност на стоката", каза Лахадалия.

Правителството търси контакт с Канада и Австралия, защото те са сред десетте най-големи производители на никел в света, добави той.

"Това сътрудничество ще бъде взаимноизгодно и ще следва и правилата на международната търговия", посочи министърът във видеообръщение в четвъртък. Индонезия ще изчака обратна връзка от двете правителства, за да получи информация за идеята за съюза, каза Лахадалия.

По време на срещата Индонезия обсъди и ускоряването на потенциалното търговско споразумение с Канада, добави той.

Индонезия и Канада имат сходна визия за оптимизиране на природните ресурси за икономическа полза по устойчив начин, отбеляза китайският търговски министър.