Спасяването на Credit Suisse ще струва по 12 500 франка на всеки швейцарец

Цената на най-голямото корпоративно спасяване в историята на Швейцария може да надхвърли три пъти спасителната помощ за UBS от 60 млрд. франка през 2008 г

18:10 | 21 март 2023
Автор: Брус Башук
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Сметката на Швейцария за укрепване на репутацията ѝ на финансов център може да достигне 12 500 швейцарски франка (13 500 долара) за всеки мъж, жена и дете в страната.

За да подкрепи спешната продажба на Credit Suisse Group AG на нейния конкурент от Цюрих UBS Group AG, швейцарското правителство обеща да предостави 109 млрд. франка - огромно бреме за страната с население от 8,7 млн. души.

Освен това има гаранция от Швейцарската национална банка в размер на 100 млрд. франка, която не е обезпечена с държавна гаранция, според обявената в неделя вечерта сделка.

Общата сума от 209 милиарда франка се равнява на около една четвърт от брутния вътрешен продукт на Швейцария и надвишава общите европейски разходи за отбрана през 2021 г. Цената на най-голямото корпоративно спасяване в историята на Швейцария може да надхвърли три пъти спасителната помощ за UBS от 60 млрд. франка през 2008 г.

Новото спасяване на добре платени банкери предизвика протести. Около 200 души се събраха пред централата на Credit Suisse в Цюрих в понеделник, като скандираха "изяжте богатите" и хвърляха яйца по сградата в сърцето на финансовия район на града.

"Омръзна ни от идеята, че ако си достатъчно голям, получаваш всичко", заяви Кристоф Рехщайнер, партньор в базираната в Цюрих данъчна консултантска компания MME. "Законът се променя за вас за един уикенд."

В допълнение към финансовите гаранции швейцарското правителство се съгласи да промени законодателството, което заобикаля одобрението на акционерите, а финансовият регулатор на страната изтри облигации на Credit Suisse на стойност около 16 млрд. франка, за да увеличи основния капитал на банката.

"Решението, което беше изготвено сега, е, че ако всичко е наред, UBS ще реализира огромна печалба", каза Рехщайнер по телефона. "Те получиха Credit Suisse на безценица, а правителството покрива загубите."

Въпреки разочарованието, финансовите експерти предупредиха, че има малка вероятност крайната цена да достигне ограниченията, определени от правителството, докато цената на бездействието би могла да бъде много по-висока.

По отношение на гаранцията от 100 млрд. франка "виждам донякъде ограничен риск", каза Мануел Аман, директор на Швейцарския институт по банково дело и финанси към университета в Санкт Гален. "Виждам повече рискове в 9-те милиарда франка, които правителството гарантира по отношение на свръхзагубите за Credit Suisse".

Гаранцията от Швейцарската национална банка ще бъде частично покрита от ценни книжа и привилегии при несъстоятелност, което би трябвало да гарантира, че дори в най-лошия случай тя ще бъде покрита, без да се налага да се използват държавни средства, каза Аман.

Отговорността за гарантираните от правителството 100 млрд. франка "ще се реализира само ако има фалит на обединената структура", добави той.

По време на световната финансова криза UBS получи 6 млрд. франка от правителството и отдели 54 млрд. франка рискови активи във фонд, подкрепен от централната банка.

Макар че след кризата от 2008 г. правителството наложи нови регулации за банките, които са "твърде големи, за да фалират", законодателството не успя да противодейства на постоянната поредица от скандали и сътресения в управлението, които в крайна сметка унищожиха доверието на инвеститорите в Credit Suisse.

Системно значимите банки трябваше да се превърнат в холдингови дружества. Предполагаше се, че това ще улесни чистото разпадане и ще защити националните операции на дребно. Теоретично всички останали части щяха да бъдат ликвидирани, за да се предотвратят опасностите за швейцарската финансова система.

Но швейцарското правителство реши да не прилага законодателството, а вместо това настояваше за сливането. Очевидната липса на доверие в собствените правила може да се окаже много скъпоструваща за имиджа на един от водещите финансови центрове в света, смята Аман.

"Сега и двете швейцарски банки трябваше да бъдат спасени от правителството", каза той. "Това не е добра репутация."