Как SVB доведе до покупката от UBS на Credit Suisse

Алекс Уеб, Bloomberg

13:16 | 21 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Точно когато се запознахме с последиците от края на Silicon Valley Bank, друга потенциално много по-значима банка изпадна в криза. Credit Suisse.

Как възникна кризата с втората банка

Не са много основателните причини как едното доведе до другото, но все пак се случи.

SVB накара инвеститорите да се тревожат за банковите акции по принцип и те рязко се сринаха по целия свят. През трите дни след изтеглянето от калифорнийската банка, акциите на финансовите институции в САЩ спаднаха с 9,4%, а акциите на европейските банки се сринаха с 11%.

След това се случиха две неща, които масово влошиха ситуацията в Credit Suisse. Базираният в Цюрих кредитор вече имаше проблеми след години на скандали и лошо управление.

Тогава, на 14 март, няма и четири дни след аферата SVB, швейцарската банка обяви, че американските регулаторите са открили проблеми в нейното финансовото отчитане и контролни процедури. Моментът едва ли би могъл да бъде по-лош.

Ударът беше интервю с най-големия акционер на банката, Saudi National Bank ден по-късно. Председателят Аммар Ал Худайри беше попитан дали би желал да инвестира в Credit Suisse, ако тя се нуждае от пари.

"Отговорът е категорично не", каза Аммар Ал Худайри, председател на Saudi National Bank.

Това наля масло в огъня. Акциите паднаха рязко. Швейцарската централна банка се опита да осигури уверение, че Credit Suisse няма да свършат парите, като предоставят достъп до допълнителен капитал, но това не беше достатъчно.

След трескав уикенд на преговори бе постигнато споразумение с главния конкурент UBS да придобие Credit Suisse за около три милиарда долара.

Само преди пет години Credit Suisse беше оценена на 50 милиарда долара.