Съкращаването на 9000 работни места в Credit Suisse бе предвестник на поглъщането на UBS

Окончателният брой на съкращенията може да бъде многократно по-голям от тази цифра

19:40 | 20 март 2023
Автор: Мириам Балезу
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Още преди поглъщането на Credit Suisse Group AG с посредничеството на правителството, швейцарският кредитор беше в процес на съкращаване на 9000 работни места в опит да се спаси.

Според запознати с обсъжданията това е само началото, след като конкурентът UBS Group AG се съгласи да купи закъсалата банка, като един от тях смята, че окончателният брой на съкращенията може да бъде многократно по-голям от тази цифра.

Сливането води до значително припокриване. В края на миналата година в двата кредитора работят общо почти 125 000 души, като около 30% от тях са в Швейцария.

Председателят на UBS Колм Келехер заяви, че е твърде рано да се знае броят на съкратените работни места, но UBS посочи, че те ще бъдат значителни. В изявление от неделя фирмата заяви, че планира да намали годишните разходи на обединената компания с повече от 8 млрд. долара до 2027 г. Това е почти половината от разходите на Credit Suisse през миналата година.

Келехер заяви, че фирмата е решена да запази печелившото швейцарско звено на Credit Suisse, въпреки опасенията за концентрация на вътрешния пазар от тази сделка. Той също така беше категоричен, че инвестиционната банка ще се свие, което вероятно ще сложи край на мечтите за отделяне на CS First Boston.

"Позволете ми да бъда съвсем конкретен по този въпрос: UBS възнамерява да съкрати инвестиционното банкиране на Credit Suisse и да го приведе в съответствие с нашата консервативна култура на риска", каза Келехер на пресконференцията в неделя.

Председателят на UBS заяви, че разбира, че следващите месеци ще бъдат "трудни" за служителите на Credit Suisse и обеща, че UBS ще направи всичко възможно, за да запази несигурността възможно най-кратко.

Credit Suisse съобщи на служителите си във вътрешен меморандум, че ще работи за определяне на длъжностите, които могат да бъдат засегнати, и "ще се стреми да продължи да предоставя обезщетения в съответствие с пазарната практика". Няма да има промени в условията за изплащане на заплатите, а бонусите ще бъдат изплатени на 24 март, се казва в съобщението. Говорителка потвърди съдържанието на бележката.

"Знаем, че много от вас са следили интензивното медийно отразяване през последните 48 часа на бъдещето на Credit Suisse и оценяваме огромната несигурност и стрес, които това предизвика", заявиха в отделна бележка председателят на Credit Suisse Аксел Леман и главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер.

Credit Suisse заяви, че не предвижда промени в договорените авансови парични награди и ще изплати и паричния компонент на "наградата за трансформация", за която беше съобщено по-рано.

В рамките на сделката Келехер и главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс ще запазят функциите си в обединеното предприятие. Представител на FINMA, швейцарския регулаторен орган, заяви на пресконференцията, че ръководството на Credit Suisse ще остане на работа до приключване на сделката. След това тяхното бъдеще ще бъде решено от UBS.

Хамерс каза на служителите да не говорят по бизнес въпроси с колегите си в Credit Suisse.

"Моля, помнете, че докато сделката не приключи, Credit Suisse все още е наш конкурент", пише Хамерс в бележка до служителите. Говорител на UBS не е отговорил веднага на имейл за коментар на бележката.

В Азия, където двете фирми се нареждат сред най-големите управители на активи, сделката крие риск клиентите, които в момента имат пари и в двете фирми, да прехвърлят част от тях към конкурент, за да избегнат твърде голяма експозиция към една фирма.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер заяви във вторник, че вече е съкратил около 8 % от персонала.