Федералният резерв избра леко затягане с надежда, че кризата ще остане под контрол

Пауъл подчерта ангажимента за борба с инфлацията, докато Фед повиши лихвите с 0.25%, и че не очаква спад на лихвения процент тази година

07:51 | 23 март 2023
Обновен: 11:15 | 23 март 2023
Автор: Крейг Торес
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-малко от две седмици след втория най-голям банков фалит в историята на САЩ, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясно да се разбере, че инфлацията остава основната грижа на политиците.

Шефът на Фед посъветва, че може да има още затягане на Фед след повишаването на лихвените проценти в сряда с 0.25% и че централната банка ще повиши лихвите по-високо от очакваното, ако е необходимо. На брифинг за пресата той също каза, че служителите не очакват да намалят лихвените проценти тази година - дори когато пазарът на облигации показа, че търговците са увеличи залозите за това.

Длъжностните лица поемат пресметнат риск, че макар неотдавнашните банкови сътресения вероятно да забавят икономиката, те няма да се превърнат в по-широк финансов срив. Докато техните предшественици сбъркаха в подобни сметки през 2007 г., регулаторите разчитат на по-високи стандарти за капитал и ликвидност и по-мощен отговор на проблемите с ограничението днес.

„Те смятат, че разполагат с инструментите, за да овладеят сътресенията в банковата система“, каза главният икономист на Wells Fargo Джей Брайсън. „Със сигурност има риск това да е лошо решение.“

Пауъл, по време на пресконференцията в сряда, многократно отбеляза несигурността относно страничните ефекти от проблемите в банковия сектор върху кредитирането. Той също така сподели впечатлението си от скоростта, с която се развиха събитията, с „много бърз ход“ при Silicon Valley Bank.

По това време Федералният резерв обяви „необичайни и неотложни“ обстоятелства при стартирането на спешно парично улеснение за банките, за да помогне за ограничаване на заразата от срива на SVB. В сряда Пауъл увери, че действията на регулаторите показват, че „всички спестявания на вложителите са в безопасност“, както и банковата система в по-широк план.

Появи се едно усложнение: министърът на финансите Джанет Йелън по време на изслушване в Сената по същото време като пресконференцията на Пауъл каза, че регулаторите не искат да осигурят „пълна“ застраховка на депозитите.

Тези коментари допринесоха за разпродажба на акции, като индексът на KBW Bank се понижи след двудневно рали - демонстрирайки продължаваща нервност относно финансовите рискове.

"Федералният резерв претегли плюсовете и минусите на подхода на изчакване срещу продължаване на повишенията и избра второто. Това сигнализира за безусловен ангажимент към частта за ценова стабилност на двойния мандат на Фед. Смятаме, че взеха правилното решение", коментират Анна Уонг, Стюарт Пол и Елиза Уингър от Bloomberg Economics.

Пауъл отрази същата несигурност. „Възможно е това да има много скромно въздействие върху икономиката и инфлацията да продължи да бъде силна“, каза той. В този случай Фед може да повиши лихвите над диапазона от 5% до 5,25%, текущата средна оценка на официалните лица за връх.

Също така е възможно, каза той, отдръпването на кредитирането да допринесе за по-ниско потребление и търсене. „Това означава, че паричната политика може да има по-малко работа.“

Това, което липсва в перспективата, е третият сценарий: безработицата започва да расте на фона на и без това крехката финансова система, което води до неизпълнение на задълженията по заеми от домакинствата с нови ограничени доходи, засилвайки напрежението в банките.

„Това беше най-агресивният цикъл на затягане на паричната политика от 40 години и като навлизате по-твърдо и по-бързо в ограничителна територия, естествено имате по-малко контрол върху резултата“, каза Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING. „Това увеличава шансовете за икономически и финансов стрес.“

Федералната комисия по отворени пазари (FOMC) гласува единодушно за увеличаване на целта си за лихвите по федералните фондове с четвърт процентен пункт до диапазон от 4,75% до 5%, най-високото ниво от септември 2007 г., когато лихвите бяха на върха си в навечерието на финансовата криза.

„Ключов извод беше колко несигурни изглеждат Пауъл и FOMC относно степента, продължителността и въздействието на затягането на стандартите за банково кредитиране“, каза Кати Бостянчич, главен икономист в Nationwide Life Insurance Co.

Бостянчич каза, че увеличението на лихвения процент в сряда може да е било повлияно от пазарите, които вече го бяха включили в цените. Пауъл разкри, че официални лица са обмисляли пауза „в дните преди срещата“.

Това е второто поредно увеличение от 25 базисни пункта след поредица от агресивни движения, започващи през март 2022 г., когато лихвите бяха близо до нулата.

„Това, което знаем, е, че инфлацията е твърде висока“, каза Фил Орландо, главен капиталов стратег във Federated Hermes. „Според нас този Фед буквално е изтръгнал страница от книгата на Пол Волкър преди 40 години и те ще направят каквото трябва, за да върнат инфлацията към целта.“

Агресивната едногодишна кампания е отчасти резултат от собствения неуспех на Фед да изпревари инфлацията, когато ръстът на цените започна да се ускорява през 2021 г. До миналата година тя скочи до 40-годишни върхове.

Отчетите за инфлацията за първите два месеца на годината бяха все още горещи, като индексът на потребителските цени се повиши с 6,4% и 6% през януари и февруари на годишна база.

Наемането на служители също продължи с невероятни темпове, като броят на заетите се увеличи с повече от 800 000 през първите два месеца.

Въпреки всичко това обаче пазарите на фючърси прогнозират, че Фед ще започне да намалява лихвите още тази година - което означава, че виждат нещо, което наподобява рецесия.