Прегръдката на Си с Путин намалява шансовете му да е миротворец в Украйна

Посещението на Си в Москва е шанс да изтъкне имиджа си на глобален "държавник" и да оспори глобалното господство на САЩ

15:00 | 19 март 2023
Обновен: 15:22 | 19 март 2023
Автор: Колъм Мърфи, Ребека Чун Уилкинс, Юджин Лиу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският президент Си Дзинпин ще отправи силно послание за подкрепа на Владимир Путин с тридневното си посещение в Москва тази седмица, дори и да представи предложенията на Пекин за посредничество за прекратяване на войната на руския лидер в Украйна.

Пътуването на Си бележи най-амбициозното му усилие досега да навлезе в най-кървавия конфликт в Европа след Втората световна война и ще бъде последвано от първия му разговор с украинския президент Володимир Зеленски след нахлуването на Путин през февруари 2022 г. Той идва непосредствено след успешните усилия на Китай да помогне на Иран и Саудитска Арабия да закърпят дългогодишните си разногласия.

Но макар че "твърдата като скала" подкрепа на Си за Путин гарантира топло посрещане в Москва при първото му пътуване в чужбина, откакто си осигури трети президентски мандат, тя също така го прави по-трудно продаваем като честен посредник за посредничество за прекратяване на войната. Както Москва, така и Киев се отнесоха хладно към неясните мирни предложения на Китай, които съюзниците на Украйна в САЩ и Европа отхвърлиха категорично.

"И двете страни са в режим "нека да дадем шанс на войната", казва Александър Габуев, директор на Центъра "Карнеги" за Русия и Евразия. "Сега не е подходящият момент за дипломация."

Украйна подготвя офанзива с нови оръжия, предоставени от нейните съюзници, докато Русия се окопава за дълга битка, надявайки се да надвие Киев и неговите поддръжници. Всяка от страните обвинява другата, че не желае да разговаря.

Все пак посещението на Си в Москва е шанс да изтъкне имиджа си на глобален "държавник" и да оспори глобалното господство на САЩ, противопоставяйки се на усилията на Вашингтон да изолира Путин, който е приемал само няколко други лидери след войната. Пътуването идва в момент, когато напрежението между Вашингтон и Пекин се е повишило.

Xi Jinping
Вносът на Китай от Русия е нараснал след началото на войната. Индия и Турция също са увеличили покупките от Русия

В петък САЩ отново осъдиха плана на Китай за Украйна като пристрастен към Русия и призоваха Си да се обърне директно към Зеленски.

За Путин пристигането на Си е възможност да заздрави това, което се е превърнало в най-важната му международна връзка, като са планирани разговори на четири очи и "неофициална" вечеря. 

Търговията между съседите рязко нарасна на фона на безпрецедентните санкции, които САЩ и техните съюзници наложиха на Русия заради инвазията. За този период Китай е закупил руска енергия за над 65 млрд. долара, осигурявайки ключов източник на парични средства за Кремъл, както и жизненоважни доставки на технологии и други стоки. Русия очаква обемът на търговията да скочи до 200 млрд. долара тази година от приблизително 185 млрд. долара през 2022 г.

"Търговията с Китай сега е абсолютно жизненоважна за Русия", казва Янис Клуге, анализатор на руската икономика в Германския институт за международни отношения и сигурност в Берлин. "Икономическите отношения винаги са били асиметрични, но след началото на войната асиметрията се превърна в зависимост".

Но въпреки че Кремъл заяви, че двамата лидери ще обсъдят енергетиката и търговията с оръжие, няма признаци, че се работи по нови големи сделки. САЩ предупредиха Китай да не предоставя смъртоносна помощ на Русия, която също е основен доставчик на оръжия за Пекин.

Xi Jinping
Китай заема все по-голям дял от вноса на Русия. Зависимостта на Русия от китайските стоки се е увеличила след войната

Хенри Хуяо Уанг, основател на Центъра за Китай и глобализацията, група за политически изследвания в Пекин, заяви, че е в интерес на Китай да види края на войната. "След три години на Covid Китай иска да съживи икономиката си", каза той. "Това е неговият приоритет номер едно."

Но украински дипломат в Пекин заяви пред Bloomberg News, че не са видели доказателства Китай да предприема някакви практически стъпки, за да покани страните на преговори. 

Планът от 12 точки на Китай не съдържа много подробности и до голяма степен се състои от по-широки външнополитически позиции, които Пекин отдавна поддържа. Макар че приемането на принципа на териториалната цялост спечели похвала в Киев, който се стреми да изтласка руските сили обратно през границата, призивът за замразяване на силите на сегашните позиции е безпредметен. 

Дори и моментът да не е подходящ, натискът на Си ще му даде възможност да представи Китай като страна, която се стреми към мир, докато САЩ и съюзниците им обсъждат изпращането на повече оръжия за Украйна. Това послание вероятно ще намери отклик сред голяма част от необвързаните страни, които се чувстват зле от скока на световните цени на храните, предизвикан от войната.

"Съмнявам се, че Китай вярва, че мирният план има реална жизнеспособност в близко бъдеще", казва Джоузеф Торигян, доцент в Американския университет. "Те вероятно се надяват, че най-многото, което руснаците ще им дадат, е потвърждение на общите му принципи, което след това Китай би могъл да използва, за да твърди, че има положителен ефект върху хода на войната."