Словакия и Полша изпращат МиГ-29 на Украйна, Си посещава Путин в Москва

Си Дзинпин ще бъде най-видният международен лидер, посетил Путин след инвазията му в Украйна

13:26 | 17 март 2023
Обновен: 13:36 | 17 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Словакия ще изпрати целия си флот от изтребители от съветската епоха в Украйна, за да засили защитата ѝ срещу руските сили, казаха правителствени служители.

Източната държава-членка на НАТО ще изпрати всичките си 13 изтребителя МиГ-29 – спрени от миналия август и в различни степени на готовност – на неуточнена дата, каза министърът на отбраната Ярослав Над пред репортери в Братислава в петък.

Съобщението идва ден след като Полша заяви, че ще изпрати четири бойни самолета от съветската епоха в Украйна през следващите дни. И двете нации отговарят на призивите на украинския президент Володимир Зеленски, който упорито настояваше за бойни самолети от първите дни на войната като основни за отблъскване на руската инвазия.

Доставките ще преминат своеобразен праг за помощта на НАТО за Киев, тъй като много западни съюзници странят от доставката на бойни самолети, като се позовават на риска да бъдат въвлечени в пряка конфронтация с Москва.

И докато стареещите самолети не отговарят на стандарта на по-модерните F-16 или подобни модели, за които Киев най-много жадува, доставките на МиГ-29 могат да добавят към флота на Украйна оперативни реактивни самолети или резервни части за собствения ѝ повреден запас.

Длъжностни лица не уточниха кога самолетите, които бяха спрени след прекратяването на споразумението за поддръжка с Русия миналата година, ще бъдат прехвърлени в Украйна, позовавайки се на съображения за сигурност. Словакия очаква доставката на нови бойни самолети F-16, произведени в САЩ.

Нацията също така ще изпрати част от своята система за противовъздушна отбрана Kub в Украйна. В замяна ще получи американско военно оборудване на стойност около 700 милиона долара и 200 милиона долара от фондове на Европейския съюз, каза Над пред репортери.

Миналия месец Над каза, че Украйна ще може да добави до осем нови самолета към своя флот от словашко оборудване.

Кремъл отхвърли плана на Словакия и Полша в петък, заявявайки, че изтребителите няма да променят играта.

„Имате чувството, че тези страни просто се отървават от старо, ненужно оборудване“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според ТАСС. „Не е нужно да сте военен експерт, за да кажете, че това няма да засегне“ войната, добави той, като каза, че те ще бъдат „подложени на унищожение“ от руските сили.

Словакия беше верен съюзник на Украйна въпреки обществената опозиция, която се засили през последните няколко месеца на политически сътресения. Премиерът Едуард Хегер защити решението за изпращане на самолетите, като каза, че те „не въвличат Словакия във войната“.

Си в Москва

Китайският лидер Си Дзинпин прави първото си държавно посещение в Русия, откакто тя нахлу в Украйна, в силна демонстрация на подкрепа за президента Владимир Путин.

Си ще бъде в Русия от понеделник до сряда следващата седмица, според изявление на китайското външно министерство. Си, който си осигури трети мандат като президент преди седмица, ще бъде най-видният международен лидер, посетил Путин след инвазията му в Украйна през февруари 2022 г.

„Посещението на Си в Русия ще бъде пътуване на приятелство“ и задълбочаване на взаимното доверие, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин в петък на редовен брифинг за пресата в Пекин.

По време на пътуването се очаква Си да обсъди плана на Китай от 12 точки за прекратяване на войната, документ, отхвърлен от повечето западни правителства. Критиките на плана бяха по-приглушени от Киев, който търси преговори на лидерско ниво с Китай след избухването на войната, като същевременно призовава Пекин да заеме по-критична позиция срещу Русия.

Кремъл потвърди държавното посещение, заявявайки, че е по покана на Путин. Двамата лидери ще обсъдят „развитието на неограничено партньорство и стратегическо сътрудничество между Русия и Китай“, се казва в изявление на Кремъл.

Си и Путин ще „разменят мнения в контекста на задълбочаване на руско-китайското сътрудничество на международната арена“, се казва в съобщението, като се добавя, че ще бъдат подписани няколко двустранни документа, без да се предоставят подробности.

Индексът Bloomberg Dollar Spot увеличи загубата си след новината за посещението, падайки с цели 0,5%.

Това посещение идва, когато Си възстановява образа си на световен държавник, след като наскоро помогна за постигането на сделка между Саудитска Арабия и Иран за възстановяване на дипломатическите връзки.

Скоро след завръщането си от Русия той ще бъде домакин на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, съобщиха от външното министерство в Пекин. Си и украинският лидер Володимир Зеленски също планират скоро да разговарят чрез видеовръзка, което ще бъде първият им разговор след нахлуването на Русия, каза украински официален представител, запознат с подготовката.

Китайският външен министър Цин Ган разговаря в четвъртък с украинския си колега Дмитро Кулеба за двустранните връзки и инвазията. Си и президентът Джо Байдън също може да проведат първия си разговор след кризата заради предполагаемия шпионски балон, прелетял над САЩ.

Китайският лидер трябва да намери внимателен баланс при посещението си в Русия, като от една страна се стреми да създаде образ на потенциален неутрален посредник, като същевременно поддържа близките си връзки с Путин.

Си посети за последно Русия в средата на 2019 г., докато Путин отиде в Пекин в началото на 2022 г., за да присъства на откриването на Зимните олимпийски игри. На тази среща двамата лидери се съгласиха на приятелство „без ограничения“ и подписаха поредица от дългосрочни споразумения за енергийни доставки.

Двамата се срещнаха през септември миналата година на среща на Шанхайския форум за сътрудничество, където Путин каза, че разбира „въпросите и опасенията“ на Пекин относно неговото нахлуване в Украйна, рядко признание за напрежение между дипломатическите съюзници.