Руснаците избират 100% инфлация в Аржентина пред войната на Путин

Притокът на предимно висококвалифицирани руснаци може да помогне на Аржентина да запълни празнината, оставена от образованите хора, които избягаха в Европа през последните години

18:04 | 11 март 2023
Автор: Скот Скуайърс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В озеленения парк Las Heras близо до центъра на Буенос Айрес млади майки бутат колички в жегата в края на лятото, докато местните пият мате на сянка. Сцената би била типична за всеки квартал от средната класа в латиноамериканска столица, но има нещо странно: всички майки говорят руски.

Те започнаха да пристигат в Аржентина на тълпи след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна преди малко повече от година, като много от тях пътуват на повече от 10 000 мили, включително престои, докато са били в напреднала бременност. Въпреки непрекъснатите икономически кризи и инфлацията близо до 100%, страната осигурява убежище от войната, нарастващото ограничаване на несъгласието у дома и строгите визови ограничения, които се появиха срещу руснаците в други части на света.

Едно от бебетата, които се возят из парка, е едномесечният Лионел Зуев, чиито родители пристигнаха в края на миналата година, няколко седмици преди победата на Аржентина на световното първенство по футбол. Бебето, което стана аржентински гражданин при раждането си, беше кръстено на Лионел Меси в знак на благодарност към страната, която майка му и баща му планират да направят свой дом. Като родители на аржентинец, те вече са получили разрешение за пребиваване и могат да кандидатстват за гражданство след две години.

„Не бяхме планирали нищо преди ноември“, каза Юлия Зуева, 34 г. „Бях в група с различни момичета, които също бяха бременни, които всички казаха „летим за Аржентина“. Беше ми интересно да разбера защо. ”

Повече от 22 000 руснаци са влезли в Аржентина от началото на миналата година, въпреки че около 60% от тях вече са напуснали, според министерството на имиграцията на Аржентина. Няма данни къде са отишли. Най-големият скок се наблюдава през четвъртото тримесечие на 2022 г. Повече от 4500 руснаци пристигнаха през януари, четирикратно увеличение спрямо година по-рано, а през февруари 33 жени в третия триместър на бременността пристигнаха с един полет на Ethiopian Airlines през Адис Абеба.

"Приток на мозъци"

Притокът на предимно висококвалифицирани руснаци може да помогне на Аржентина да запълни празнината, оставена от образованите хора, които се местят в Европа през последните години, за да избягат от икономическата несигурност. Повече от 32 800 аржентинци са пристигнали в Испания през 2021 г., най-много поне от 2008 г., според последните налични данни от INE, националната статистическа агенция на Испания.

В същото време икономиката на Русия се изпразва от талантливи работници в изтичане на мозъци, сравнимо с масовото изселване след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Около 1 милион души напуснаха миналата година, въпреки че някои след това се завърнаха, като повечето установяват нови животи на места с либерални визови режими, като части от бившия Съветски съюз, Обединените арабски емирства и Югоизточна Азия. Някои са се заселили в други части на Латинска Америка, като Бразилия, според местните новини.

Изселването може също така да лиши Русия от потенциална опозиция срещу режима на Путин и войната в Украйна. Повечето от повече от дузина руснаци в Буенос Айрес, с които разговаря Bloomberg News, бяха открито критични към руския лидер. Стотици руснаци и украинци протестираха срещу войната пред посолствата на двете нации в Буенос Айрес през февруари.

„Това е иронията на изгнанието“, каза Хосе Моя, професор по история, който преподава курс по глобална миграция в Barnard College в Ню Йорк. „С напускането си емигрантите укрепват тираните, от които бягат.“

Търсене на работа

Много от мигрантите не изглеждат притеснени от несигурността да живеят в страна, която е просрочила държавния си дълг девет пъти в своята 200-годишна история. Това отчасти се дължи на факта, че Русия е преживяла справедливия си дял от икономическа турбуленция, но също така и защото много от пристигащите са донесли със себе си спестявания и дистанционна работа и така първоначално са защитени срещу високата инфлация.

35-годишната Виктория Богатая пристигна през януари и трябва да роди по-късно този месец. Тя и съпругът ѝ планират да останат и да работят в туризма, както направиха у дома в планините на Кавказ в Южна Русия. „Обичам Русия, но през следващото десетилетие изглежда, че ще стане по-лошо“, каза тя. „Искам да дам на дъщеря си всички шансове, които заслужава.“

37-годишният Марк Боярски, фотограф на свободна практика, вече си е намерил работа, като снима майчинството на новодошлите руски майки. В момента прави три до пет фотосесии на седмица и обикновено получава плащане в долари. Транссексуален мъж, Боярски избяга от Русия със съпругата си и двете си деца заради конституционната поправка в Русия от 2020 г., която забрани еднополовите бракове и забрани на транссексуалните хора да осиновяват деца. Първо отидоха в Непал, преди да се преместят в Аржентина през септември и да кандидатстват за бежански статут.

Други все още обмислят какво да правят, след като напуснаха Русия набързо и без план. Алекс Шемякин, на 37 години, напусна работата си като инженер, за да се премести със съпругата си, за да избегне възможността да бъде призован да се бие във войната. Казва, че никога не иска да се връща.

„Вкъщи имах три възможности: да напусна, да си мълча и да бъда призован във войската, или да говоря против войната и да ме хвърлят в затвора, а след това да ме изпратят на война така или иначе“, каза Шемякин след руска вечер в бар до парк Las Heras. „Омръзна ми чичо ми да ме нарича предател, задето се противопоставях на войната.“

Утъпкана пътека

Аржентина, някога сред най-богатите страни в света, заложи отворена имиграционна политика в своята конституция от 1853 г. и се превърна в популярна дестинация за европейците, бягащи от глад, преследване и война в началото на 20 век. Тези пристигащи - много от тях грамотни, квалифицирани работници - се заселват в Аржентина, защото заплатите са по-високи, отколкото у дома, и защото има икономически възможности в земеделието.

САЩ и Европа направиха своите имиграционни политики все по-рестриктивни от 50-те години на миналия век, но Аржентина остава относително достъпна, според Бенджамин Брайс, доцент по история в Университета на Британска Колумбия, който се фокусира върху миграцията в латиноамериканската страна. Руснаците, които не планират да имат бебе, могат да влязат в страната с тримесечна туристическа виза и след това да кандидатстват за студентска виза или виза за дигитален номад, докато са в страната. Правителството приветства пристигащите руснаци, които планират да останат, като същевременно започва разследване срещу тези, които раждат само заради паспорта и след това напускат.

Въпреки че международното въздушно пътуване направи пътуването от Европа по-лесно, отколкото за предишните поколения, санкциите добавиха нови препятствия за настоящата кохорта. Тъй като директните полети от Русия до повечето европейски държави вече не са опция, много мигранти стигат до Буенос Айрес по обиколни маршрути, включващи многократни престои. Най-бързите маршрути през Истанбул, Адис Абеба и Дубай струват над $1500 за еднопосочен билет.

Ограниченията на руските банки направиха кредитните и дебитните им карти неизползваеми в чужбина, оставяйки малко възможности освен да носите възможно най-много пари в брой по време на пътуването и след това да прехвърляте спестявания и печалби чрез криптовалути или банкови сметки в бивши съветски републики. Избягването на нормалните канали наистина има своите предимства, тъй като позволява на новопристигналите да заобикалят капиталовия контрол на Аржентина и да получават песо при паралелен обменен курс, който е почти двойно по-висок от официалния курс.

Малка индустрия се разрасна, за да се възползва от нарастващото търсене на информация за преместване в Аржентина. Престъпна група, която предоставяше на руснаците фалшиви документи, беше закрита след полицейско разследване през февруари, но други по-легитимни организации също предлагат съвети и помощ за справяне с бюрокрацията и намиране на място за живеене.

Повечето хора получават и споделят информация в Telegram, услуга за съобщения, популярна в Русия. Един канал, който предоставя съвети за всичко - от намирането на добра болница за раждане до това как да обменяте пари на широко разпространения черен пазар в Аржентина, има повече от 10 600 абонати.

Обратно в парка Las Heras, руските семейства се наслаждават на лятото в южното полукълбо, разхождайки се сред розовите цветове на дърветата пало борачо. Зуева, майката на бебето Лионел, казва, че много руснаци са привлечени от Аржентина, защото, на половин свят далеч от конфликта в Украйна, те могат да живеят без да ги съдят за агресията на Путин.

„Тази страна не е негативно настроена към руснаците, както в САЩ например“, каза Зуева. „Няма значение откъде идвате, можете да живеете тук като местен жител.“