Последен шанс за TikTok, Си като международен дипломат и уязвимата китайска икономика

София Орта е Коста, Bloomberg

16:30 | 17 март 2023
Обновен: 16:46 | 17 март 2023
Преводач: Мария Попова

Последен шанс за TikTok, Си като международен дипломат и уязвимата китайска икономика. Това са трите неща за Китай, които може и да сте пропуснали тази седмица.

Между чука и наковалнята

Последният шанс за TikTok може да се окаже отделяне от неговата компания-майка. Това би успокоило американската администрация, която се опасява, че приложението може би се използва за шпиониране на американци. Бизнесът на TikTok в САЩ би могъл да донесе от 40 до 50 милиарда долара.

Дипломатически блиц

След години на изолация президентът Си рестартира образа си на държавник от глобален мащаб. Той записа червена точка като домакинства среща между Иран и Саудитска Арабия, които възстановиха дипломатическите си отношения. Си планира да посети Путин в Москва, да проведе първия си разговор със Зеленски и отново да говори с Байдън.

Няма голямо оживление

Възстановяването на икономиката от ковид-нула се оказва крехко и ще се нуждае от повече подкрепа. Потребителите не харчат много, а безработицата сред младежите си остава висока. Един светъл лъч е пазарът на жилища, на който продажбите и цените нараснаха за първи път от 2021 насам.