Мирът остава далечна перспектива, но западните танкове дават шанс на Украйна

Нужни са усилия за взаимодействие с руски официални лица за ограничаване на ескалацията и полагане на основи на преговори за край на войната

19:00 | 28 януари 2023
Автор: Ромеш Ратнесар, Тимъти Лавин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След седмици на дипломатически разговори САЩ и Германия решиха да изпратят бойни танкове в Украйна, което е важна стъпка към подпомагането на страната да си върне териториите, завзети от руските сили по време на миналогодишната инвазия. Макар че президентът Джо Байдън и европейските лидери заслужават похвала за това, че запазват солидарността си с Украйна, те трябва да продължат да имат предвид рисковете от по-дълбокото участие на Запада във войната.

Съгласно споразумението, обявено в сряда, САЩ ще изпратят на Украйна 31 танка М1 "Ейбрамс" на стойност 400 млн. долара. Същевременно Германия ще предостави 14 танка Leopard 2 от своите запаси и ще позволи на други съюзници, включително Полша, Испания и Финландия, да изпратят свои собствени Leopard-и, произведени в Германия, на фронтовата линия. Като цяло пакетът, одобрен от германския канцлер Олаф Шолц, има за цел да достави повече от 100 танка на украинските сили, заедно с боеприпаси, обучение и поддръжка.

Най-непосредствено инициативата ще спомогне за преодоляване на напрежението между Берлин и другите членове на НАТО, които настояваха Шолц да ускори действията си за одобряване на доставката на тежки танкове. Германците заявиха, че ще изпратят "Leopard" само ако САЩ предоставят свои собствени танкове. Пентагонът отхвърли подобна връзка, като поддържаше тезата, че 70-тонните танкове "Ейбрамс" са по-трудни за експлоатация, поддръжка и транспортиране от "Леопардите", които вече са в изобилие в Европа. Макар че нежеланието на американските служители в областта на отбраната да умиротворят позицията на Германия беше разбираемо, Байдън беше прав да ги надвие и да избегне по-вреден разрив в алианса, който само би навредил на каузата на Украйна и би обслужил интересите на руския президент Владимир Путин.

Доставката на тежка бронетехника за Украйна идва в ключов момент. След като претърпя тежки загуби миналата есен, Русия постигна скромни успехи в южната и източната част на страната. Служители на разузнаването смятат, че Путин планира пролетна офанзива, водена от възстановени сили, съставени от новобранци, бивши затворници и частни наемници. Тъй като жертвите в Украйна се увеличават, а запасите от оръжия и боеприпаси са на изчерпване, притокът на мощни западни танкове ще бъде от съществено значение за задържането на позициите и защитата от очакваното нападение.

За да си върне изгубената територия, Украйна може да се нуждае от още повече брони и сложни оръжия - включително не само допълнителни танкове, но и бойни самолети и ракети с далечен обсег, които могат да поразяват руските линии за снабдяване, бази и командни пунктове. Преди да пристъпи към такава помощ обаче, НАТО трябва да настоява за по-твърди гаранции, че Украйна ще избягва атаки в самата Русия, което би създало риск от евентуални ответни действия срещу Запада. Администрацията на Байдън следва да работи с Конгреса за наблюдение на потока от военна и икономическа помощ за Украйна, за ограничаване на разхищенията и корупцията и за предотвратяване на попадането на оръжия в неподходящи ръце. Тя следва също така да активизира усилията за взаимодействие с руски официални лица, за да се ограничат рисковете от ескалация и да се положат основите на преговори за прекратяване на войната.

Засега мирът остава далечна перспектива. Предстоящите месеци ще бъдат дълги и кървави. Доставката на западни бойни танкове поне дава шанс на Украйна да се бори.