Германската нерешителност за доставка на танкове за Киев поражда недоволство

Ще направя всичко, за да избегна ескалация, която може да доведе до Трета световна война - не може да има ядрена война, каза Шолц

13:44 | 24 януари 2023
Обновен: 15:45 | 24 януари 2023
Автор: Арне Делфс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Предпазливият подход на канцлера Олаф Шолц към изпращането на бойни танкове "Леопард" в Украйна - или към разрешаването на други държави да изнасят собствени запаси от произведените в Германия военни машини - обърква съюзниците и води до разцепление в собственото му правителство.

През уикенда три балтийски държави призоваха Германия като водеща европейска сила бързо да промени курса си. Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, беше по-откровен, като заяви, че нерешителността "убива все повече наши хора".

Съюзниците изразиха загриженост, че бавното вземане на решения от Шолц може да удължи конфликта и да подкопае обещанието му да продължи с по-настъпателна германска отбранителна политика, която той определи като исторически прелом. През изминалата седмица двама от министрите на канцлера се оказаха в противоречие с публичната позиция на правителството по въпроса.

"На този етап няма смислени аргументи, които да казват защо не могат да бъдат осигурени бойни танкове, защо не могат да бъдат осигурени системи за противовъздушна отбрана", заяви латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс пред репортери преди срещата на външните министри на ЕС на 23 януари в Брюксел. "Аргументът за ескалация не работи, защото Русия продължава да ескалира."

Ескалация през пролетта

Тъй като украинските и натовските официални лица очакват евентуално засилване на сраженията тази пролет, Киев моли Германия и съюзниците да изпратят модерни бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските сили както да защитят земята си, така и да си върнат загубените територии, като пробият руските фронтови линии.

Германското законодателство изисква одобрение за реекспорт на военно оборудване, което означава, че стотиците танкове "Леопард" в Европа могат да бъдат изпратени в Украйна само с разрешението на Берлин.

Новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус заяви в петък, че Берлин би могъл да действа бързо, ако бъде постигнато споразумение с други държави, и добави, че съюзниците биха могли да започнат обучение на украинските войници за работа с танковете.

Единадесет месеца след началото на войната Германия ще започне да прави инвентаризация на наличните "Леопарди", за да може Берлин да действа бързо, ако реши да ги достави, каза Писториус в интервю за обществената телевизия ZDF във вторник.

"Защото, ако се постигне "да", което може да се случи през следващите няколко дни, това е необходимо, за да можем да действаме бързо и да започнем с обучението", каза Писториус.

Една от причините за предпазливия подход на Шолц по отношение на изпращането на нови категории тежки оръжия в Украйна е неговото настояване, че Германия ще избягва едностранни решения и винаги ще действа заедно със съюзниците си, като подкрепата на САЩ е решаващ елемент.

"Никога не тръгваме сами", каза Шолц в интервю миналата седмица с главния редактор на Bloomberg News Джон Микълтуейт.

Канцлерът обеща да продължи да изпраща още тежко въоръжение на Украйна, но също така подчерта, че Германия и нейните съюзници трябва да избягват открит конфликт с Русия, който може да доведе до ядрена война.

"Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем пряка военна конфронтация между НАТО и тежко въоръжена суперсила като Русия, която е ядрена сила", каза Шолц в интервю за списание Der Spiegel миналата година. "Ще направя всичко, за да избегна ескалация, която може да доведе до Трета световна война - не може да има ядрена война".

Доскоро германски официални лица винаги даваха да се разбере в частни разговори, че Германия ще изпрати или ще позволи на други да доставят произведените в Германия „Леопард” на Украйна само ако САЩ предоставят своя основен боен танк M1 Abrams. Оттогава обаче Берлин промени курса си и сега твърди, че няма връзка между изпращането на "Леопард" с американския му еквивалент.

Коалиционен разрив

През уикенда започнаха да се проявяват пукнатини в коалицията на Шолц. Министърът на външните работи Аналена Баербок заяви пред френски телевизионен оператор, че Германия няма да "застане на пътя", ако Полша реши да изпрати танкове "Леопард" на Украйна, което противоречи на официалната позиция на правителството.

В Берлин думите на Баербок предизвикаха объркване. Говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит уточни, че досега Полша не е отправяла официално искане, и добави, че всяко такова искане би довело до "административна процедура" в Съвета за национална сигурност, а не в кабинета. Правителството очаква от партньорите на Германия да спазват международното право в това отношение, каза Хебестрит.

Баербок е член на партията на Зелените, която по принцип е настроена ястребово по отношение на доставките на оръжие за Украйна. Но и в собствената Социалдемократическа партия на Шолц има все повече критици, които биха искали канцлерът им да заеме ясна позиция по отношение на танковете "Леопард". 

През уикенда Писториус за първи път призна, че Украйна ще има нужда от бойни танкове, за да си върне окупираните от Русия територии. "Напълно ясно е, че ще са необходими танкове и офанзивни движения по отношение на Донбас и Луганск", каза той пред обществената телевизия ARD.

Призивът на Шолц

Но Писториус също така уточни, че не той, а канцлерът взема решение дали да изпрати тези танкове в Украйна. "Решението ще зависи от много фактори и в крайна сметка ще бъде взето в канцлерството", каза политикът.

Говорителят на Шолц обаче защити нежеланието на канцлера, като изтъкна, че едно прибързано решение може да има непредвидени резултати. Човек трябва добре да помисли, "преди да предприеме стъпка, за която по-късно горчиво да съжалява", каза Хебестрит.