Германия променя политиката си и изпраща зенитни танкове на Украйна

Усилията за отговор на инвазията станаха по-спешни след изказването на Лавров за "реална" опасност от ядрен конфликт

17:40 | 26 април 2022
Обновен: 20:05 | 26 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на канцлера Олаф Шолц ще разреши доставката на 50 зенитни танка за Украйна в първата несигурна стъпка на Германия за доставка на тежко въоръжение за противодействие на руската инвазия, пише Bloomberg.

Правителството разрешава прехвърлянето на танкове Gepard от производителя Krauss-Maffei Wegmann, според правителствен служител, който е поискал да остане анонимен, тъй като разговорите са поверителни.  

Министърът на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт потвърди плановете във вторник, без да уточнява цифри. Производителят, който ще отговаря за обучението на украинските войници, е обещал бърза доставка на танковете, каза правителственият служител. 

Танкът Gepard първоначално датира от 70-те години на миналия век и е предназначен да сваля самолети на разстояние до 6 км. Машините вече не се използват от германската армия, а се съхраняват в склада на компанията. От Krauss-Maffei Wegmann за сега не коментират информацията.

Шолц е подложен на натиск да засили подкрепата си за Украйна. В началото на войната той се отказа от изпращането на смъртоносни оръжия в страната. Германия се противопостави на доставката на танкове и подобни модерни системи, като се позова на липсата на налично оборудване след години на недостатъчно финансиране и на опасения от предизвикване на ядрена война. 

"Трябва да осъзнаем, че възможностите на Бундесвера са ограничени", каза Ламбрехт. "Затова подкрепяме Украйна директно при покупка. Украйна поръчва, а Германия плаща."

Тя каза, че правителството е подписало подобни доставки на безпилотни самолети и противотанкови мини, без да предоставя подробности. Тя каза също, че Германия ще удвои военната подкрепа за Украйна до 2 млрд. евро. 

Ламбрехт възнамеряваше да обяви решението по време на събитие в американската военновъздушна база в Рамщайн, Германия, но встъпителните думи приключиха след изказване на американския министър на отбраната Лойд Остин. По-късно тя коментира пред репортери, че този ход е предназначен да отговори на нуждите на Киев.

"Ако сега Украйна спешно се нуждае от противовъздушни системи, то ние сме готови да я подкрепим в това усилие", каза тя.

Американски служител на събитието в Рамщайн, в което участват представители на отбраната от около 40 държави, изрази съмнение дали танковете Gepard ще бъдат ефективни за Украйна и заяви, че САЩ не са запознати с подробностите.

Усилията за координиране на международния отговор на нахлуването на Москва получиха допълнително усещане за спешност, след като руският външен министър Сергей Лавров заяви, че съществува "реална" опасност от ядрен конфликт.