Държавите от НАТО се съгласиха да доставят тежки оръжия на Украйна

Русия признава "значителни загуби на войски", докато регионът на Донбас се подготвя за нова офанзива

10:00 | 8 април 2022
Обновен: 13:14 | 8 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на алианса съобщиха, че държавите членки на НАТО са се съгласили да доставят нови видове модерни оръжия на Украйна, докато Киев се подготвя за офанзивата на Русия в източната част на страната, пише Financial Times.

Обещанието дойде след призива на украинския външен министър към западните държави да ускорят доставките или рискуват "да загинат много хора... ако тази помощ дойде твърде късно".

Шест седмици, откакто руският президент Владимир Путин нареди инвазията в Украйна, войските на Москва до голяма степен са се изтеглили от територията северно от Киев, след като не успяха да превземат столицата, но се прегрупират и превъоръжават преди опит за настъпление в източната част на Донбас, заявиха украински и западни представители.

Това предизвика искания от страна на Киев западните държави да доставят повече тежки оръжия, бронирани машини и по-модерни системи. Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че ще използва срещата на НАТО в Брюксел, за да поиска самолети, ракети, бронирани машини и тежки системи за противовъздушна отбрана и друга техника.

Лиз Тръс, министър на външните работи на Обединеното кралство, заяви пред репортери след срещата, че държавите членки са подкрепили предоставянето на повече оръжия.

"Имаше подкрепа за това страните да доставят ново и по-тежко оборудване на Украйна, за да може тя да отговори на новите заплахи от страна на Русия", каза тя. "Съгласихме се да помогнем на украинските сили да преминат от оборудване от съветската епоха към стандартно за НАТО оборудване."

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, заяви, че Вашингтон разглежда възможността да изпрати "нови системи" на Украйна.

"Няма да позволим нищо да попречи на това украинците да получат това, от което се нуждаят", каза той. "В момента разглеждаме всички въпроси, не само това, което сме предоставили... [но] дали има допълнителни системи, които биха имали значение."

Обещанието за повече военна помощ дойде в момент, когато Дмитрий Песков, говорителят на Путин, призна, че Русия е понесла "значителни загуби на войски" по време на инвазията си в Украйна, която той определи като "огромна трагедия за нас".

Песков заяви, че миналата седмица Русия се е изтеглила от Киев и Чернигов в Централна Украйна като "акт на добра воля, за да свали напрежението от тези региони и да покаже, че Русия наистина е готова да създаде комфортни условия за продължаване на преговорите". Но боевете в Донбас ще продължат, добави той.

Страните - членки на НАТО, доставиха на Украйна противотанкови ракети, безпилотни самолети и други отбранителни оръжия преди и по време на войната. Те обаче отказаха да доставят други класове оръжия или да наложат забранена за полети зона, както поиска Киев, поради риска от въвличане на Русия в по-широка война.

След това Кулеба заяви, че е "предпазлив оптимист", че държавите от алианса ще изпълнят искането му, но предупреди, че забавянето ще доведе до повече жертви.

"Или ще ни помогнете сега, а аз говоря за дни... или помощта ви ще дойде твърде късно", каза Кулеба. "Много хора ще умрат... именно защото тази помощ ще дойде твърде късно."

Той добави: "Бях много конкретен по отношение на исканията и сроковете, в които те трябва да бъдат изпълнени. С нетърпение ще очаквам последващите действия от страна на съюзниците."

Украйна предупреди, че Русия подготвя подновена офанзива в Донбас, целяща завземане на територии в двете административни области Луганск и Донецк, които сепаратистите частично окупираха след подкрепяните от Москва размирици през 2014 г.

В сряда военните власти на Украйна призоваха жителите, живеещи в регионите, да ги напуснат, "докато все още имат възможност".

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви, че съюзниците са се договорили за "по-нататъшно засилване" на подкрепата за Украйна незабавно и в "средносрочен и дългосрочен план".

"От днешната среща прозвуча ясно посланието, че съюзниците трябва да направят повече и са готови да доставят повече оборудване. Те осъзнават и признават спешността", каза той.

Междувременно в четвъртък Общото събрание на ООН гласува за временно отстраняване на Русия от базирания в Женева Съвет по правата на човека - международен упрек към Москва заради нахлуването в Украйна извършваните зверства.

Деветдесет и трима членове на ООН одобриха отстраняването на Русия - първото отстраняване, наложено на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Въпреки това 24 членове на ООН, сред които Китай, Иран, Боливия и Казахстан, гласуваха против отстраняването на Русия. Други 58 държави се въздържаха, включително Индия, Индонезия и Египет, което показва, че широк кръг държави са застанали на страната на Москва или са се стремили да запазят неутралитет в конфликта.