Русия ще разположи ядрени оръжия в Приба̀лтика, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

Тази седмица и Финландия и Швеция заявиха, че ускоряват плановете си за присъединяване поради нахлуването на Русия в Украйна

15:10 | 14 април 2022
Обновен: 18:06 | 14 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия заплаши да разположи ядрени оръжия в и около региона на Балтийско море, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, предава Bloomberg.

“В такъв случай няма как да говорим за неядрен статут на Балтийския регион,” заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на Русия Дмитрий Медведев в публикация в Telegram в четвъртък. Той намекна, че страната може да разположи ракети „Искандер“, хиперзвукови оръжия и кораби с ядрени възможности в региона.

Думите на Медведев са една от най-подробните заплахи, които Русия отправя заради вероятността нейните северозападни съседи да се присъединят към съюза след като в продължение на десетилетия отказваха да го направят.

Тази седмица и Финландия и Швеция заявиха, че ускоряват плановете си за присъединяване поради нахлуването на Русия в Украйна.

Заплахите са изпразнени от съдържание, защото Русия вечр има ядрени оръжия в своя ексклав в Калининград в Балтийско море, заяви литовският министър на отбраната Арвидас Анускаускас пред новинарския канал BNS.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира възможността за разполагане на ядрени оръжия в Балтийския регион, но каза, че Путин вече е наредил на военните да разработят планове как да подсилят отбраната по западната граница на Русия.

Медвев заяви, че се надява „разумът“ да надделее и страните да не станат част от НАТО.

Границата на Русия с Финландия е с дължина над 1300 километра, което е повече от общата дължина на границите ѝ със сегашните членки на НАТО. Ако двете страни се присъединят към НАТО, ще трябва „значително да подсилим сухопътните си и противовъздушни сили и да разположим значителни военноморски сили в района на Финския залив,“ каза още Медведев.

Желанието на двете страни да обмислят влизане в НАТО се засили едва след нахлуването в Украйна, Медведев заяви, че Русия няма вина. Същевременно, той намекна, че Кремъл гледа на ситуацията с Финландия и Швеция в региона по различен начин, но основната цел на руската операция е Украйна да не стане част от западните съюзи.

„Нямаме териториални спорове с тези страни както с Украйна,“ каза той. Поради това за нас, цената на тяхното членство е различна“.