Руските железници бяха обявени във фалит след пропуснато дългово плащане

Русия вече трябваше да плати две доларови облигации с рубли поради наложените от Запада санкции

18:10 | 11 април 2022
Обновен: 21:00 | 11 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските железници бяха обявени във фалит от Комитета за определяне на кредитни деривати след като не спази срока за плащане на лихва. Това е първото такова решение откакто срещу Русия бяха наложени мащабни санкции, които затрудниха всичките ѝ финансови дейности, предава Bloomberg.

Счита се, че е настъпило кредитно събитие за неизвършено плащане след като сумата изпратена на 14 март не е достигнала инвеститорите до края на 10-дневния гратисен период, според Комитета за определяне на кредитни деривати.

Решението може да създаде прецедент за руското правителство и местните компании, които се оказват в същата позиция. От началото на войната в Украйна, Западни банки и други финансови посредници блокират плащания по облигации и на практика изхвърлиха руските кредитополучатели от световната финансова система.

Държавните руски железници се опитаха да извършат купонното плащане по облигацията през миналия месец, но сумата не достигна акционерите поради „задълженията за спазване на правни и регулаторни ограничения в съответната банкова мрежа“. 

Договорите, които застраховат дълга на компанията срещу фалит ще бъдат задействани от решението на комисията и държателите на облигации ще изчакат да разберат каква сума ще получат. Решението няма пряк ефект върху инвеститорите в облигации, които до сега не са поискали дължимите към тях суми да бъдат изплатени незабавно.

Почти неизбежно

Руското финансово министерство обвини САЩ и други държави, че се опитват да принудят страната да обяви фалит, който ще бъде първият такъв от над 1 век. Русия трябваше да изплати суми по две доларови емисии облигации в рубли, за да продължи да обслужва дълга си, въпреки че условията на емисиите не го позволяваха.

„Ситуацията достигна етап в който техническият фалит за Русия е почти неизбежен,“ каза Гари Кърк, портфолио мениджър в TwentyFour Asset Management LLP.

От S&P Global Ratings заявиха в събота, че плащането в друга валута ще се счита за изпадане във фалит въпреки че правителството има време до началото на май, за да преобразува плащането в долари. Миналата седмицата суаповете за кредитно неизпълнение, които на тези нива са относително неликвидни, показваха 99% вероятност Русия да изпадне в неизпълнение по чуждестранния си дълг в рамките на 12 месеца. Сега тази вероятност е 88%.

Но изпадане в неизпълнение, дори да е формално ще предизвика реакция на руското правителство, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов в интервю за руския вестник „Известия“.

Това би бил един „изцяло изкуствено предизвикан фалит, който може да има огромни последици за банките и хаеджирането на суапове за кредитно неизпълнение,“ казва Роже Ландучи, партньор в Alphamatrix Finance в Женева. „Ще има много работа за юристите и специалистите по съответствията без ясно решение“.