Русия изненада с голямо намаление на лихвата в опит да защити икономиката

Седмичната инфлация показва признаци на забавяне, което според централната банка може отчасти да се дължи на по-силната рубла

20:30 | 8 април 2022
Обновен: 21:08 | 8 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската централна банка неочаквано намали основния си лихвен процент в знак на увереност, че най-лошото от финансовите сътресения, предизвикани от инвазията в Украйна, е минало.

Банкерите компенсираха част от рязкото увеличение на лихвите, направено след атаката, централната банка понижи референтния показател от 20% на 17% на извънредна среща в петък и каза, че могат да бъдат направени допълнителни съкращения през следващите месеци, ако условията позволяват. След решението рублата спря за кратко възстановяването си спрямо долара, преди да се повиши отново, предаде Bloomberg.

„Централната банка иска да бъде локомотив на икономическото възстановяване, а не спирачка“, каза Луис Саенц, ръководител на международната дистрибуция в Sinara.

Широките международни санкции дадоха старт на инфлацията и поставиха най-големия износител на енергия в света на път за дълбока, двугодишна рецесия, като същевременно изтласкаха руското правителство до ръба на фалит.

Но продължаващият приток на енергийни приходи и строгият контрол върху капитала – включително забрана за продажба на руски активи от чужденци, както и задължителните продажби на твърда валута от износители – помогнаха на рублата да си върне позициите.

„Външните условия за руската икономика все още са предизвикателство и значително ограничават икономическата активност“, се казва в изявление на централната банка. „Рискове за финансова стабилност все още са налице, но засега са престанали да се увеличават, включително поради приетите мерки за контрол на капитала."

Това е завой в политиката, който напомня изненадващото намаление на лихвения процент от 200 базисни точки на управителя на банката Елвира Набиулина през 2015 г., което обърна извънредно повишение, направено седмици по-рано. По това време Русия навлизаше в икономическо свиване след първия кръг от санкции заради Украйна и срива на цените на петрола.

Руската валута за кратко изтри печалбите след намаляването на лихвите, преди да възобнови повишението си и да се покачи с 6,2% до 71,3375 за долар към 15:30 часа московско време. Доходността по 10-годишния местен дълг на Русия падна с повече от процентен пункт до 10,98%

Рублата в сряда се повиши над 81,16 пункта в търговията в Москва, нивото, на което затвори на 23 февруари - ден преди президентът Владимир Путин да започне атаката си.

„Рублата е много силна“, каза Наталия Орлова, икономист в Алфа-Банк. "Това намалява хоризонта на инфлационните рискове."

Набиулина действа три седмици преди редовната среща, тъй като натискът срещу Русия се засилва в отговор на съобщенията, че силите на страната вероятно са извършили военни престъпления в Украйна. В петък Япония обяви, че ще забрани вноса на руски въглища, ден след подобно решение на Европейския съюз.

Лидерите на Г-7 излязоха с изявление, в което се казва, че страните ще забранят новите инвестиции в руския енергиен сектор и ще разширят търговските ограничения, включително постепенно премахване и забрана на вноса на въглища.

Все пак седмичната инфлация показва признаци на забавяне, което според централната банка може отчасти да се дължи на по-силната рубла, а изчезнаха и страховете от евентуално паническо теглене на средства от банките. С това се отвори място за известно парично облекчаване.

„Рисковете от финансова нестабилност спряха да нарастват или дори започнаха да намаляват“, каза Игор Рапохин, старши стратег в SberCIB Investment Research. „Ако ситуацията продължи да се развива по подобен начин, то до края на годината ключовата ставка може да бъде намалена до 10%.”