Путин е отхвърлил оставката на централен банкер след нахлуването в Украйна

Елвира Набиулина е гуверньор на Руската централна банка от 9 години и беше номинирана за нов мандат

08:03 | 24 март 2022
Обновен: 10:03 | 24 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина е опитала да подаде оставка след като Владимир Путин е наредил нахлуване в Украйна, но според 4-ма източници президентът не я е приел, предава Bloomberg. 

Миналата седмица тя беше номинирана за нов петгодишен мандат, но не е ясно какви са настоящите ѝ възгледи. Тя е оставена да управлява последствията от война, която бързо изтри голяма част от това, което тя постигна през деветте години, откакто встъпи в длъжност. Източниците казаха, че сега нейното напускане ще се разглежда като предателство от президента, с когото тя работи в тясно сътрудничество от близо 20 години.

Набиулина не е коментирала публично повторното си назначаване и не е отговорила на изпратени въпроси преди публикуването на тази статия. Говорителите на централната банка и Кремъл не отговориха на искания за коментар. Само един висш служител подаде оставка заради войната: дългогодишният икономически реформатор Анатолий Чубайс се оттегли като пратеник на Путин за климата тази седмица и напусна страната, според хора, запознати със ситуацията.

Набиулина, предпочитана от инвеститорите и приветствана от реномирани издания, включително Euromoney и The Banker е считана за един от най-добрите световни създатели на парични политики, сега е изправена пред военновременна икономика, изолирана от международни санкции и гладна за инвестиции, която трябва да се бори и с напускането на чуждестранните компании.

След като Русия нахлу в Украйна, а САЩ и техните съюзници наложиха мащабни санкции, включително на самата централна банка  Набиулина увеличи основния лихвен процент повече от 2 пъти и наложи капиталов контрол, за да спре изтичането на пари в брой.

Централната банка заяви, че се отказа от интервенции за защита на рублата, след като международните ограничения замразиха повече от половината от нейните резерви от 643 милиарда долара.

„Докато има ескалация, централната банка може само да се адаптира към шокове“, каза Олег Вюгин, бивш висш служител на Банката на Русия, който познава Набиулина от повече от 20 години.

Безнадеждност

Някои служители на централната банка описват състояние на безнадеждност през седмиците след инвазията. Те се чувстват като в капан в институция, за която се опасяват, че няма да има голяма полза от техните пазарно ориентирани умения и опит, тъй като Русия е откъсната от света. В един момент напускат толкова много служители, че в IT отделът не е смогвал да затвори всички техни акаунти. Стрелки, залепени по коридорите, насочваха служителите към изхода на сградата.

Други отдели затънаха под по-голямо натоварване от обикновено и дори бяха затрупани от автобиографии, които пристигат от банки, обект на санкции.

Преди инвазията служителите моделираха сценарии, които включват евентуално извхърлянето от услугата за финансови съобщения SWIFT, но са смятали, че възможността за санкции върху резервите на централната банка е твърде екстремна, за да бъде нещо друго освен хипотетична, казаха източници запознати със ситуацията.

Путин каза по-рано този месец, че е уверен, че Русия ще преодолее настоящите икономически трудности и ще стане по-независима. Той сравни настоящата вълна от ограничения с тези, наложени на СССР по време на Студената война и обяви, че „Съветският съюз е съществувал под санкции, развивал се е и е постигал колосални успехи“.

В кратко изявление миналия петък, след като реши да задържи лихвите близо до най-високите нива от две десетилетия на нива от 20%, Набиулина отложи постигането на целта си за инфлация от 4% до 2024 г. и предупреди, че икономиката върви към свиване и сътресения, без да се вижда техният край. Тя прекъсна скорошната традиция и не отговори на въпроси след заседанието.

Икономистите прогнозират двуцифрен спад на БВП тази година, докато сривът на рублата и недостигът на стоки могат да доведат до инфлация от цели 25%, ниво, невиждано в Русия от фалита по дълга на правителството през 1998 г.

В кратко видео до служителите на централната банка на 2 март Набиулина намекна за катаклизми вътре, като призова да се избягват „политически дебати“, които „само хабят енергията ни, която ни е необходима, за да си вършим работата“. Тя определи икономическа ситуация като „екстремна“ и каза, че „всички ние бихме искали това да не се беше случвало“.

Досега кризата, която последва анексирането на Крим от Путин през 2014 г., беше най-големият тест за политиките на Набиулина насочени към свободния пазар.

Тя се бори срещу контрола върху капитала - съвети, които тогава бяха взети под внимание от Путин - и освободи курса на рублата и определи по-ранна от планираната инфлационна цел.

Под нейно ръководство централната банка натрупа един от най-големите запаси от чуждестранна валута и злато в света, затегна контрола срещу кредитори, смятани за лошо управлявани или недостатъчно капитализирани, и доведе инфлацията до най-ниската в постсъветската история на Русия.

„Когато Набиулина за поста си, никой не мислеше, че тя ще може да стабилизира инфлацията“, спомня си Наталия Орлова, икономист в Алфа-Банк. „Тя изведе централната банка до абсолютно международни стандарти.

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард, друга любителка на операта, която тогава отговаряше за Международния валутен фонд, през 2018 г. сравни нейните качествата с тези на велик диригент.

Чуждестранните инвеститори наляха милиарди в руския дълг. Путин ѝ вярваше, изслушваше мнението ѝ и защитаваше нейната затегната парична политика пред други държавни служители. Но голяма част от нейното наследство беше отменено за броени часове, след руската икономика попадна под обсадата на западните санкции.

Пътят напред е по-малко явен, отколкото при минали кризи. Извънредното повишаване на лихвените проценти и ограниченията върху валутните трансакции засега заглушиха проблемите в банковия бранш, като руските пазари са отворени само отчасти. Заплахата от неизпълнение дебне правителството и компаниите.

„Няма надежда централната банка да се върне към старата си политика“, каза Сергей Гуриев, професор по икономика в Sciences Po Paris.

Гуриев, който избяга в Париж през 2013 г. и работи като главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие, познава Набиулина от около 15 години.

„Тя не постъпи там, за да работи по време на война“, каза той. „Тя не е от хората, които могат да работят при затворени фондови пазари и катастрофални санкции.