Санкциите и потъващата рубла сриват финансите на руските емигранти

11 милиона са родените в Русия, които живеят извън страната, сочат данни на ООН за 2020 година

19:50 | 2 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След нахлуването в Украйна санкциите са насочени към най-големите банки, най-големите компании и най-богатите хора в Русия. Но те оказват влияние и на финансите на обикновените руснаци, живеещи в чужбина, пише Bloomberg.

Тези емигранти нямат частни самолети или мениджъри, управляващи парите им, но са свикнали с лесно онлайн банкиране, евтини преводи на валута и постоянен поток от стоки и услуги между сегашното им местожителство и родината. С новите санкции, както и с внезапните промени в политиката на Русия и главоломния спад в стойността на рублата, тези връзки се разпаднаха само за няколко дни.

"Имам някакви глупави надежди, че курсът на валутата ще се промени и че ситуацията ще се подобри", казва Марина Грецкая, 32-годишна емигрантка, която се е преместила в Лондон от Русия миналата година, за да започне работа в сферата на комуникациите.

Грецкая има спестовна сметка в Тинкоф, руска онлайн "необанка", популярна сред по-младите потребители, които се чувстват комфортно с онлайн банкирането. Активите, които държи там, миналата седмица са били на обща стойност около 7400 долара. В понеделник рублата се срина с повече от 30% спрямо долара. Това изпари над 2000 долара от спестяванията ѝ.

"Това е една месечна заплата", казва Грецкая.

Русия има една от най-големите диаспори в света. Според доклад на ООН от 2020 г. около 11 милиона души, родени в страната, живеят извън нейните граници. Това я поставя пред Сирия и Китай и наравно с Мексико по отношение на броя на емигрантите. 

Някои руски емигранти са известни с това, че са богати. Няколко от тях попадат в разширяващата се мрежа от над 100 физически, юридически лица и техни дъщерни дружества, санкционирани от САЩ и техните съюзници. Въпреки това много от тях имат по-скромни баланси. В САЩ, например, са пребивавали 4805 руски студенти през академичната година, приключила през 2021 г.. Това показват данни на Института за международно образование. За Обединеното кралство тази цифра е 3380, според британската Агенция за статистика на висшето образование.

Санкциите на тези държави - в допълнение към тези на ЕС и други големи икономики - забраниха много финансови дейности, блокираха милиарди активи на руската централна банка в офшорни зони и дори ограничиха местата, където руските граждани могат да летят. 

В отговор на това Централната банка на Русия увеличи основния си лихвен процент повече от два пъти до 20% и въведе контрол върху движението на капитали. Московската фондова борса беше затворена за трети ден в сряда. У дома руснаците се опитват да изтеглят възможно най-много щатски долари, което създава огромни опашки пред банкоматите.

"Това ще бъде катастрофално", каза Марк Галеоти, почетен професор в Училището за славянски и източноевропейски изследвания към Калифорнийския университет. "Не знам как тези хора ще се справят икономически."

Галеоти не смята, че финансовото напрежение за обикновените руснаци извън границите на страната ще промени курса на Путин. 

"На него не му пука дали олигарсите ще бъдат притиснати", казва Галеоти. "А за тези с много по-малки доходи в чужбина - още по-малко! Това по никакъв начин не са хора, които могат да имат някакво влияние върху Путин и той едва ли ще се загрижи за това".

Нахлуването на Русия доведе до хаос в Украйна. В понеделник руските сили, обкръжили Харков, украински град с население 1,8 млн. души, извършиха ракетни удари по жилищен квартал, като се съобщава за десетки убити или ранени. Около 750 хиляди души са избягали от страната в ЕС, а ООН прогнозира, че в крайна сметка около 4 милиона души ще я напуснат като бежанци.

Далеч от фронтовата линия, международната репресия в отговор на войната доведе до несигурност сред руските емигранти в това кои финансови услуги все още работят и ако работят, колко време ще могат да бъдат използвани.

Ирина Белова, на 32 г., се премества от Москва във Вашингтон през януари 2020 г. и работи в отдела за капиталови пазари на ипотечен брокер. Семейството ѝ все още е в Русия и е било силно засегнато от спада на рублата. Нестабилността и постоянното налагане на допълнителни санкции на SWIFT поставят под въпрос възможността тя да помага на семейството си. 

"Не знам какво да очаквам", казва Белова. "Ситуацията се влошава от ден на ден и не знаем каква ще е следващата стъпка в санкциите. Наистина се страхувам, че ако се наложи да изпратя пари на семейството си в Русия, няма да мога да го направя."

Мария Макдоналд, която е съоснователка на маркетингова агенция в Лондон и се премества там от Русия преди шест години, казва, че не е напълно сигурна защо британската ѝ карта Barclays не работи в Yandex, който функционира като Amazon.com в Русия. Обикновено тя изпраща храна и подаръци на семейството си вкъщи, за да им каже, че мисли за тях.

"Хората се опитват да разберат какво ни е позволено да правим", казва Макдоналд. 

На работното си място Макдоналд казва, че регистрираната ѝ във Великобритания фирма плаща предварително на руските си служители, които работят на договор - за месец напред и ги моли да си открият сметки в банки, които понастоящем не са подложени на санкции. Тя казва, че много нейни приятели се опитват да конвертират рублите си в долари или дори в криптовалути

Евелина Лаврова е един от руските емигранти, които обмислят да използват криптовалути като форма на плащане, ако не могат да използват банки. 37-годишната жена се премества в САЩ от Русия през 2019 г. и сега ръководи маркетингова агенция за стартиращи фирми в Ню Йорк.

"Ставаш заложник на политическата ситуация, дори ако вече не живееш в родната си страна", казва Лаврова.

Лаврова извършва всичките си банкови операции чрез американски институции. Основното ѝ притеснение е дали банките ще забранят на руските граждани да притежават сметки, които са регистрирали със своите чуждестранни паспорти.

"Ако това се случи, можем да използваме платформите за криптовалути като алтернатива", каза Лаврова. "Но не можете да плащате всичко с криптовалута и така или иначе трябва да теглите пари по дебитна карта или да обменяте в брой."

Борсите за криптовалути все още се опитват да измислят следващите си ходове. Биткойнът, който изоставаше през 2022 г., се повиши с повече от 15% от края на февруари на фона на зараждащия се наратив, че финансовата нестабилност в Русия може да направи криптовалутата, необвързана с никое правителство, все по-привлекателна.