ArcelorMittal премахва Русия от веригата за доставки на стомана, LME обмисля забрана

Цените на стоманата се покачиха до нов рекорд в Европа, след като ЕС предприе мерки да ограничи износа на Русия за блока

19:01 | 22 март 2022
Обновен: 19:44 | 22 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ArcelorMittal SA, най-големият производител на стомана в Европа, e елиминирал руските стоки от веригата си за доставки след нахлуването в Украйна. Междувременно Лондоската метална борса (LME) обяви, че разговаря с правителствата дали трябва да продължи да позволява доставката на руски метал в складовата си мрежа.

Правителства и компании в цяла Европа се опитват да ограничат зависимостта си от Русия, което повишава цените на енергията и суровините. Страната е ключов доставчик на желязна руда и въглища за доменните пещи в региона и на ArcelorMittal е отнело три седмици, за да планира как да спре потоците.

Стоманопроизводителят каза, че преди това е доставял около една пета от въглищата за своите европейски заводи от Русия. Компанията купува и желязна руда от "Металоинвест" на санкционирания милиардер Алишер Усманов, според годишния й отчет.

„Сега сме независими“, каза Герт Ван Поелворд, европейски главен изпълнителен директор на стоманодобивната компания, в интервю за Bloomberg от Гент в Белгия. „За третото тримесечие трябва да купим малко повече суровини извън Русия. Но това не е голям проблем.”

Войната в Украйна ще промени световните потоци от суровини, според ван Поелворд. В рамките на няколко месеца Русия ще пренасочи износа на въглища от Европа към Китай, който от своя страна ще купува по-малко от горивото от Австралия.

„Руснаците винаги са били много опортюнистични“, каза Ван Поелворд. „Ще има пребалансиране на света."

Цените на стоманата се покачиха до нов рекорд в Европа, след като Европейският съюз предприе мерки да ограничи износа на Русия за блока. Високите цени на енергията също принудиха някои стоманодобивни заводи да намалят производството, което допълнително удря предлагането.

Портфолиото на ArcelorMittal от мини за желязна руда и въглища помогна за облекчаване на отклонението на компанията от Русия, но други европейски производители на стомана ще намерят за по-голямо предизвикателство търсенето на алтернативни доставки. Около половината от въглищата, консумирани от европейската стоманодобивна индустрия, идват от Русия, според ван Поелворд.

Европейският съюз обсъжда мащабни заеми за финансиране на енергийни проекти, които биха помогнали на блока да се откаже от зависимостта си от руския газ. Декарбонизацията ще увеличи мащаба на предизвикателството, като основният път към производството на стомана с нулеви емисии изисква големи количества зелен водород, който може да се произвежда само с огромни количества електроенергия от възобновяеми източници.

Използването на водород за декарбонизиране на завода на ArcelorMittal в Гент - който произвежда 3,6% от стоманата в ЕС - ще изисква четири гигавата мощност, каза ван Поелворд. Това е еквивалентно на около една шеста от текущата обща мощност на Белгия.

„Комисията и държавите-членки трябва да са наясно с цифрите, защото мисля, че малко подценяват това, за което говорим“, каза той. "Нуждаем се от огромна енергия." 

Забрана на руски метал

Лондонската метална борса (LME) разговаря с правителствата дали трябва да продължи да позволява доставката на руски метал в складовата си мрежа, каза главният изпълнителен директор Матю Чембърлейн.

LME иска да се увери, че „няма да бъде част от финансирането на какъвто и да е вид военни зверства“, каза той в интервю за Bloomberg. Борсата обаче ще следва правителствената политика, а големите руски производители на метали в момента не са обект на санкции.

Медният комитет на LME, консултативна група, която включва представители на големите добивни компании, търговци и потребители, гласува в петък да препоръча забрана на нови доставки на руски метал в складовете на LME - ход, който може да изпрати ударни вълни през вече изнервените пазари, ако бъде приложен.

„Ако забраним металите от нашите складове, ние не просто вземаме решение за нашия бизнес, ние вземаме решение от името на целия пазар“, каза Чембърлейн. „В момента руският метъл не е санкциониран и затова е разрешен.“

Но той не изключи възможността за забрана в бъдеще.

„Ние абсолютно работим с правителството, за да съобщим опасенията на пазара и ще видим докъде ще стигне това“, каза Чембърлейн.

Въпреки че въздействието върху медта би било значително, забраната на руския метал може да има още по-сеизмично въздействие на пазарите на никел и алуминий на LME, където производителите MMC Norilsk Nickel и United Co. Rusal International доставят голяма част от търгуемите марки.