Рискът от Москва застигна рисковия капитал в Силициевата долина

За рисковия капитал (VC), който е приел средства от руски инвеститори, премахването на връзката със страната е доста трудна задача

16:45 | 22 март 2022
Обновен: 19:20 | 22 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Fort Ross Ventures изглежда като типична фирма за рисков капитал. Създадена е преди около седем години в Силициевата долина с фокус върху финансирането на млади компании. Основателите я кръщават на първото руско селище в САЩ, поклон към тяхното наследство и към един от най-големите поддръжници на фирмата, базираната в Москва "Сбербанк".

Днес Русия води непопулярна война срещу Украйна, а "Сбербанк" е обект на осакатяващи санкции от западните държави. Другите инвеститори, чиито пари са обвързани във Fort Ross Ventures, естествено са „много загрижени“, каза пред Bloomberg Виктор Орловски, основател и управляващ партньор във фирмата.

Инвеститорите се обаждат и питат: „Викторе, какво да правим?“, разказва той. „Отговорът ми е прост: ако един инвеститор стане токсичен, ние незабавно ще го изолираме от другия пул от инвеститори."

През последните седмици световните компании се втурнаха да изхвърлят руски активи и прекратяват дейността си в региона. Но за рисковия капитал (VC), който е приел средства от руски инвеститори, премахването на връзката със страната е по-трудна задача. Рублите може да са част от много по-голям фонд и в някои случаи може вече да са били ангажирани със стартиращи фирми. И тъй като толкова много семейни офиси на руски богаташи са базирани в офшорки, невинаги може да се каже незабавнокакви пари идват от даден олигарх. Много VC фирми не са длъжни да разкриват кои са техните инвеститори, така че е трудно да се разбере кои инвеститори и стартиращи компании са зависими от руски пари.

Освен раздаването на пари на фондове за рисков капитал, миналата година руските инвеститори наляха 9 милиарда долара директно в стартиращи компании в 232 сделки, като по-голямата част от тях се осъществиха извън Русия, според данни, събрани от изследователската фирма PitchBook. Това общо е три пъти повече от сумата, похарчена от руските инвеститори през 2020 г.

Получателите на тези пари сега може да се окажат неудобно изложени към Русия. След избухването на войната някои стартиращи компании и VC компании отказват сделки със свързани с Русия инвеститори и компании. Междувременно, в непрозрачния свят на стартиращи фирми и рисков капитал, досега неразкритите връзки сега изглеждат проблематични.

Що се отнася до руските инвестиции в технологиите, „предполагам, че има много“, каза Джефри Щайн от изследователската служба за финансови престъпления Deep Discovery. Нормата отдавна е, че ако руски инвеститор „не е в списъка със санкции, всичко е наред“, каза той.

Някои връзки между руските инвеститори и американския бизнес датират от началото на администрацията на Обама, по време на по-оптимистичен период за отношенията между двете суперсили. Например, през първия мандат на Обама, фирмата от Силициевата долина DCM прие подкрепа от Russian Venture Capital, подразделение на базираната в Москва Russian Venture Company. Приблизително по същото време, базираната в Северна Калифорния VC фирма IVP също взе инвестиция от Russian Venture Capital.

Сега Russian Venture Capital е обект на най-строгата форма на санкции на САЩ. В имейл представител на DCM каза, че Russian Venture Capital е инвестирала във фонда на фирмата за 2010 г. - вноска, която представлява по-малко от 1% от общия капитал на фонда. Говорителка на IVP каза, че руската фирма е инвестирала в два от нейните фондове, като и двата пъти става дума за по-малко от 1% от общата сума на фондовете. И двете компании заявиха, че се консултират с адвокати как да спазват приложимите санкции и разпоредби. 

За да се избегнат репутационните и финансови рискове от попадането на бизнес партньор в списък на санкционирани лица, някои VC фирми сега се държат настрани от руските пари, дори когато това не се изисква от тях. 

„Що се отнася до Русия, ние предприемаме стъпки отвъд простото спазване на всички международни санкции“, се казва в скорошно изявление на Index Ventures, с офиси в Лондон и Калифорния. „Затова се ангажираме да не правим никакви инвестиции в Русия до следващо нареждане." 

Фирмата също така заяви, че няма да поема руски инвеститори и че ще подкрепи портфейлните си компании, които се опитват да прекъснат връзките си със страната.

Дори съвместното инвестиране заедно с руски инвеститор се превърна в червен флаг. Index Ventures заяви, че няма да инвестира съвместно заедно с групи или лица, свързани с Кремъл. И в края на февруари руски инвеститор беше помолен да се откаже от неразкрита начална инвестиция, водена от базираната в Лондон Hoxton Ventures, в британска стартъп компания, каза партньорът в Hoxton Хюсеин Канджи.

„Никога не искам да поемам риска да попадна на една маса за преговори с някой, който може да бъде санкциониран“, каза Канджи. "Сега има страни и вие трябва да сте на правилната страна."

Някои видни руски инвеститори напоследък работиха, за да се дистанцират от официална Москва. 

Например, VC фирмата RTP Global е основана от предприемача Леонид Богуславски, който се появи в противоречив списък на олигарсите на Министерството на финансите на САЩ, идентифицирани като съюзници на Владимир Путин през 2018 г. Фирмата, първоначално основана като ru-Net през 2000 г., сега е базирана в Лондон, каза говорителка, където се фокусира върху Европа, Северна Америка, Индия и Югоизточна Азия.

„Нито фондовете на RTP, нито техните бенефициенти са под някакви санкции/ограничения, така че нашият бизнес не е засегнат“, пише говорителката в имейл.

Може би най-видният американски инвеститор с връзки с Русия е Юрий Милнер, руско-израелски милиардер. 

Фирмата на Милнер, DST Global, беше ранен инвеститор в някои от най-големите интернет компании, включително Alibaba Group Holding Ltd., Facebook Inc. и Twitter Inc. Милнер не е изправен пред никакви действия от страна на САЩ или други западни правителства и не е на американския списък на санкционираните олигарси.

DST е взела финансиране от руската държавна банка VTB, според документи, разкрити в Paradise Papers. След като Русия нахлу на Кримския полуостров през 2014 г., VTB беше изправена пред санкции. Въпреки това, DST вече е върнала изцяло капитала от VTB преди този момент, каза представител на DST. По-малко от 3% от общия капитал, набран някога от DST Global, е от VTB Bank, всички преди 2011 г., каза представителят.

Алишер Усманов, руски олигарх, който наскоро беше добавен в списъците със санкции, също беше инвеститор в DST. Но Усманов не е влагал пари от 2011 г., каза говорителят.

Междувременно изглежда, че Милнер показа своеобразен упрек на страната, в която е роден. Този месец фондацията на Милнер дари милиони за GoFundMe кампания за подпомагане на бежанците, ръководена от Аштън Къчър и съпругата му Мила Кунис, която е украинска американка. А миналата седмица Breakthrough Prize Foundation на Милнер заяви, че ще даде 3 милиона долара, за да помогне на учени, бягащи от Украйна, в допълнение към 3 милиона, които по-рано обеща на жертвите на конфликта. В изявление групата осъди конфликта и заяви, че „ужасната война в Украйна продължава, като жертвите и зверствата се увеличават“.

Отделни стартиращи фирми също са засегнати от промяната на международните правила. 

Израелската стартираща компания StoreDot Ltd. и базираната в Ню Йорк транспортна платформа Via Transportation Inc. взеха пари от фондове, подкрепени от Роман Абрамович, руски олигарх, който сега е санкциониран във Великобритания и ЕС. Представителите на StoreDot и Via отказаха да коментират. 

По-рано този месец стартиращата компания за доставка в Ню Йорк Buyk, отчасти собственост на "Сбербанк", изпрати в принудителен отпуск своя главен изпълнителен директор, заедно с 900 служители. Ограниченията на Москва за преводи на средства забраняват на руските основатели на Buyk, които са финансирали компанията до следващото й финансиране, да изпращат пари в брой от страната към компанията.

В случая на базираната в Менло Парк Fort Ross Ventures, фирмата със "Сбербанк" като основен инвеститор, тя управлява около 500 милиона долара и работи активно, за да гарантира, че спазва най-новите правила. 

Орловски, управляващият партньор, прекара повече от седем години в "Сбербанк", преди да основа Fort Ross през 2015 г., и каза, че фирмата анализира новите мерки, въведени срещу Русия и "Сбербанк".

„Ние не крием парите на руски олигарси тук“, каза Орловски. "Ще направим всичко необходимо, за да спазваме закона."

Fort Ross, която стартира нов фонд през декември, вече умишлено държи "Сбербанк" извън набирането на средства в опит да се дистанцира от руската банка, каза Орловски. За момента, тъй като "Сбербанк" не е в американския списък на специално определени лица (SDN), които са поставени под най-строгите ограничения, Орловски казва, че фирмата все още анализира какви стъпки ще трябва да предприеме. Засега инвеститорът не вярва, че ще има значимо въздействие върху фирмата. Fort Ross не планира да върне капитала на "Сбербанк" и че продажба на дела би било възможно, но фирмата в момента не търси такова развитие.

В случай, че САЩ решат да ударят "Сбербанк" с пълно блокиране, капиталът на банката във всеки фонд ще бъде напълно замразен, каза Брендън Ханифин, партньор в Ropes & Grey LLP.

Моралът на финансиране с рисков капитал може да бъде сложен. 

Често технологичните инвестиционни фирми и стартиращи фирми вярват, че първото им задължение е да изграждат страхотен бизнес, използвайки всички налични средства - въпреки че през последните години не е било трудно да се намери частно финансиране. 

Патриша Клохърти, която е пионер в постсъветските западни инвестиции в руски компании чрез ролите си в Инвестиционния фонд на САЩ в Русия и Delta Private Equity Partners, каза, че VC фирмите обикновено се подчиняват на буквата на закона, но не повече. Сега, разбира се, спазването на закона може да стане по-сложно с увеличаването на санкциите.

„Повечето VC фирми обичат всеки, който има пари“, каза тя. "Наистина няма значение каква националност сте."