Инфлационният шок в Русия отстъпва място на недостиг в съветски стил

Няма признаци Русия да е извършила плащане по дълга си

08:01 | 17 март 2022
Обновен: 09:47 | 17 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската инфлация леко се понижи от най-високите нива от няколко десетилетия, но има признаци, че основните хранителни продукти и вносните стоки стават все по-оскъдни след международните санкции заради нахлуването в Украйна.

Потребителските цени нараснаха с 2,09% през седемте дни, приключващи на 11 март, което е спад от 2,22% седмица по-рано, съобщи Федералната статистическа служба в сряда. Годишната инфлация се ускори до 12,54% към 11 март от 10,42% седмица по-рано, според Министерството на икономиката.

Русия може да се насочи към „съветска инфлация“, която се проявява не в по-високи разходи, а в дефицит на стоки, според Александър Абрамов, специалист по финансови пазари в RANEPA, държавен университет в Москва.

„Основният риск сега е появата на недостиг на основни вносни ежедневни стоки, както и на стоки за дълготрайна употреба“, каза той. „Много от тях вече не са налични в магазините, а цените в онлайн магазините са се повишили рязко.“

Сривът на рублата, съчетан с удара от санкциите, поддържа инфлацията близо до нива, невиждани в Русия след неизпълнението на дълга на правителството през 1998 г. Потребителите се втурнаха да правят покупки през последните дни в очакване на по-нататъшно увеличение на цените, тъй като изселването на международни компании добавя към страхове от недостиг.

„Още един скок в седмичните данни ще помогне да се определи ценовия шок, който обхваща домакинствата и бизнеса. Дори след като първоначалните ефекти на рублата избледнеят, санкциите вероятно ще продължат да повишават цените през следващите месеци", смята Скот Джонсън, Bloomberg Economics.

Банката на Русия повиши лихвените проценти до 20% и наложи капиталов контрол, за да подкрепи рублата. Предстои да преразгледа политиката на среща в петък.

„Стегните парични условия спомагат за облекчаване на инфлацията, но това няма да я спаси от достигане на 20% тази година в условията на дефицит на определени стоки и значителен спад на рублата“, казват анализаторите на Райфайзен Банк в бележка до клиентите. 

Радио мълчание за дълга на Русия 

Докато крайният срок за плащания на купони по руските доларови облигации изтичаше в сряда, нямаше признаци, че притежателите на дълга са получили парите си.

Притежателите на облигации в Европа и един в САЩ заявиха пред Bloomberg, че не са получили пари в долари при приключване на дейността в съответните им страни и не знаят дали плащанията са били извършени в долари или в рубли по сметки в Русия. Те отказаха да бъдат идентифицирани, защото не са упълномощени да обсъждат въпроса публично. Очакваше се лихвите от 117 милиона долара по двете облигации да бъдат уредени преди края на деня в Ню Йорк.

От четвъртък нацията има гратисен период от 30 дни, за да изплати купоните в долари, преди кредиторите да установят, че е настъпило неизпълнение. Ако това се случи, това ще бъде първото неизпълнение на страната по облигации в чуждестранна валута, откакто болшевиките отказаха да обслужват или признаят дълговете на царя преди повече от век. През 1998 г. Русия не изпълни дълга си в местна валута и обяви мораториум върху плащанията по своите облигации в чуждестранна валута.

Как нацията се справя с плащанията на купони е критичен индикатор за начина, по който възнамерява да управлява отношенията си с глобалните инвеститори в бъдеще. Русия не само видя как връзките ѝ с бизнес и политически партньори се разпадат през седмиците след нахлуването в Украйна, но също така загуби рейтинга си за инвестиционен клас и се превърна в най-санкционираната нация в света.

„Ситуацията засега остава променлива, какъвто е случаят, откакто санкциите влязоха в сила“, каза Антоан Лесне, ръководител на стратегията и изследванията на ETF за SPDR на State Street, който държи облигациите.

Руският финансов министър Антон Силуанов повтори в сряда, че има риск трансферът в долари да не бъде осъществен. Русия е изпратила инструкцията за плащането до американската банка, която обикновено обработва транзакциите, но министерството не е получило нито отказ, нито потвърждение, каза той, цитиран от информационната служба РИА Новости. Ако преводът не успее, тогава плащането ще бъде извършено в рубли, каза той по-рано тази седмица.