Как войната Русия-Украйна удари независимите бензиностанции "Лукойл" в Ню Джърси

Бойкотът на руски стоки увлича в примките си местни бизнеси, които нямат почти нищо общо с руската компания

19:30 | 16 март 2022
Обновен: 20:14 | 16 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Боб Сингх иска да изстърже табелата на "Лукойл" от бензиностанцията си в Ню Джърси и да се дистанцира от руския енергиен гигант със същото име. Но договор, подписан преди няколко години с северноамериканското дъщерно дружество на "Лукойл", може да предотврати подобен ход, разказва Bloomberg.

Собственикът на бензиностанция в Джърси Сити е сред група собственици на франчайзи в САЩ, попаднали в средата на глобалната вълна от санкции, бойкоти и объркване, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна. Дни след началото на войната започна потребителският бойкот в демонстрация на подкрепа за Украйна.

"Ако нещата продължават по този начин, ще затворя", каза Сингх, "Имам твърде много разходи."

Много от франчайзополучателите на бензиностанции "Лукойл" твърдят, че порицават войната и разбират бойкота на руските стоки, които са свързани с авторитарния режим на Владимир Путин. Но те казват, че положението им е по-нюансирано и всъщност засяга местния бизнес.

Странност на бензиностанциите в САЩ е, че много от тях не се управляват от ExxonMobil, Chevron или други големи петролни компании, чиито имена са залепени на помпите. По-скоро предприятията са независими франчайзи, управлявани от местни бизнесмени.

Франчайзополучателите на "Лукойл" нямат друг избор, освен да продължат да работят под марката, свързана с Русия – поне през следващите няколко години. Местните франчайзополучатели често подписват тригодишни договори с "Лукойл Северна Америка", в които плащат месечен наем и данъци върху недвижимите имоти за станциите, които оперират.

От тях се изисква да купуват гориво от северноамериканския филиал на "Лукойл", но не споделят печалбите с компанията, според Кашмир Гил, който управлява бензиностанция на "Лукойл" в Уипани, Ню Джърси. 

Гил, който също притежава 85 други бензиностанции в щата под различни марки, каза, че единственият начин да се раздели с марката "Лукойл" е да изостави бизнеса изцяло. Франчайзополучателите „нямат никакви права за защита“, каза Гил.

Франчайзополучателите закупуват бензин от "Лукойл Северна Америка", но по-голямата част от горивото не идва от Русия, според Сал Рисалвато, изпълнителен директор на New Jersey Gasoline Convenience Automotive Association. "Лукойл Северна Америка" купува рафиниран бензин от ConocoPhillips, базирана в Линден, Ню Джърси, и го препродава на франчайзополучатели на по-висока цена, каза Рисалвато.

Миналата година "Лукойл" е внесла 1,2 милиона барела петролни продукти от Русия в САЩ, в сравнение с 36,3 милиона за Exxon Mobil, според Администрацията на енергийната информация на САЩ. Като се има предвид, че САЩ консумират около 21 милиона барела петрол на ден, въздействието на забраната на президента Джо Байдън за внос на руски петрол има малко влияние върху операциите на "Лукойл", каза Рисалвато.

Малка защита

"Лукойл Северна Америка" навлиза на пазара в САЩ през 2000 г., когато закупува базираната в Ню Йорк Getty Petroleum Marketing Inc. и нейната мрежа от станции с марка Getty на източното крайбрежие, според уебсайта на компанията. 

Първата бензиностанция с марката "Лукойл" в САЩ отвори врати през 2003 г. Компанията закупи мрежа от бензиностанции с марката Mobil през 2004 г. от Conoco Phillips - резултат от сливането на стойност 81 милиарда долара между Mobil и Exxon, на които бе наредено от Федералната търговска комисия на САЩ да продадат повече от 2400 бензиностанции.

„Тези бензиностанции на Mobil изведнъж бяха ребрандирани“, каза Рисалвато. „Знакът Mobil падна и знакът на "Лукойл" се появи."

Такъв беше случаят с Гил, който купува бензиностанцията в Уипани като франчайз на Mobil през февруари 2004 г. Той трябваше да ребрандира бензиностанцията на "Лукойл" около 2007 г., защото "Лукойл Северна Америка" притежаваше недвижимия имот.

"Лукойл Северна Америка" и компанията-майка "Лукойл" не са отговорили на искания за коментар от Bloomberg.

"Лукойл" е публично търгувано дружество. За разлика от държавната "Роснефт", руското правителство не притежава пряко акции в "Лукойл", които бяха търгувани на 4921 рубли преди акцията да бъде спряна през февруари. Никой от нейните ръководители не е бил санкциониран от САЩ, Великобритания или Европейския съюз, включително милиардера Вагит Алекперов, най-големият акционер на компанията.

Бордът на директорите на компанията издаде изявление на 3 март, в което подкрепя „трайно прекратяване на огъня и разрешаване на проблемите чрез сериозни преговори и дипломация“. 

Компанията, която има повече от 230 бензиностанции в Ню Джърси, Ню Йорк и Пенсилвания, също заяви, че ще положи „всячески усилия да продължи дейността си във всички страни и региони, където присъства“. 

Политическо въздействие

Политиците също действат на фона на трагедията в Украйна. Град Нюарк, Ню Джърси, прие резолюция по-рано този месец за отнемане на бизнес лицензите на местните бензиностанции на "Лукойл". Градът заяви, че ще работи със засегнатите служители, за да предостави помощ при намирането на нова работа. Бизнес администраторът на Нюарк не беше спрял лицензите миналата седмица, а офисът на кмета Рас Барака не отговори на искания за коментар.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи, който миналата седмица подписа законодателство, забраняващо правителствените сделки с фирми, свързани с Русия или Беларус, обмисля да вземе мерки срещу трите дузини станции на "Лукойл" в щата.

„Щатът обмисля варианти за локациите на "Лукойл" и също така оценява променената ситуация в светлината на съобщението на президента Байдън за забрана на руския петрол“, каза говорителят на Ню Джърси Аляна Алфаро.

Дейвис Хидаят, който управлява бензиностанция на "Лукойл" в Бернардсвил, Ню Джърси, каза, че разбира бойкотите и ограниченията. Той иска Ню Джърси да забрани всички бензиностанции на компанията, „за да можем да излезем от договорите за наем“, каза той.

Хидаят, който е забелязал спад в бизнеса с 60% през последните седмици, каза, че е разочарован от това колко неща, които влияят на бизнеса му, са извън неговия контрол.

„Нямам контрол върху цената на бензина. Те притежават сградата. Те притежават земята“, каза той. "Всичко е извън моите ръце."

Що се отнася до Сингх, бойкотите продължават да разрушават бизнеса му. 2500-те галона (9464 литра), които продава всеки ден, са спад от близо 40% от 4000 галона на ден преди войната. Бензиностанцията Exxon наблизо продължава да продава 4500 галона на ден, както обикновено.

„Не можем да оцелеем по този начин“, каза Сингх.