В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Едновременната декарбонизация и енергийна свобода от Русия са трудно постижими

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, "В развитие", 15.03.2022 г.

16:43 | 15 март 2022
Обновен: 19:26 | 15 март 2022
Автор: Даниел Николов

Обявената цел на Европейската комисия за намаляване на доставките на руски газ с до 80% още в рамките на 2022 г. е амбициозна, но едва ли е постижима в заложения срок. Ако ЕС продължи и с целта си за декарбонизация на икономиката по същия начин, това ще бъде контрапродуктивно за инвестиции в нови газови проекти. Това коментира Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Намаляването на зависимостта от руски газ на Европа "може да стане в някакъв по-продължителен период от време, не до края на годината", когато бъдат осигурени и алтернативни източници, каза Кънев.

Доставките на газ от Норвегия са почти на предела си и не могат бързо да бъдат увеличени, находищата в Северна Африка също нямата големи възможности за увеличение, каза Кънев. Източници като Азербайджан, Катар и САЩ имат по-големи възможности за засилване на производството, но това едва ли може да стане бързо, а особено последните две ще се нуждаят и от сериозни инвестиции.

"Нефтените компании са доста объркани - от една страна се говори за декарбонизация и намаляване на добива, от друга се вижда, че това не е възможно сега, даже тръгваме точно в обратна посока... Двете цели са доста трудно съчетаеми, трябва по някакъв начин да се синхронизират."

Изтичането на дългосрочните договори с "Газпром" поставя България в благоприятна ситуация да договори добри цени и да осигури по такъв начин доставките си, че да намали зависимостта си от един единствен източник, особено с оглед интерконектора с Гърция и проекта за терминал за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. 

"Трябва да се помисли как алтернативните източници да могат да заместят напълно, когато се изключи един от доставчиците. Това да бъде предвидено в развитието на инфраструктурата."

Макар и да не е възможно в момента, подобна идея за напълно взаимнозаменяеми алтернативи е добре да залегне и в дейностите за запълването на газовите хранища, смята Кънев. 

От напълно зависим от един източник район България може да се окаже в ситуация с гъвкави и балансирани доставки, особено ако се разработят блоковете в Черно море - "Хан Аспарух" в България, както и тези край Румъния и Турция.  

"Частта около България остава неизучена и с големи перспективи", каза Кънев и добави, че военните действия в Украйна все пак ще забавят всякакви проекти в региона. "България трябва да направи тези сондажи, защото шансовете са много големи."

В Европа вече се дискутират и проекти за шистов газ, и ако има технологии, които са безопасни и екологични, подобни проекти могат да се разработят и в България, добави той.

В коментар за отношенията на България с "Лукойл", Кънев заяви, че не вижда проблем, тъй като рафинерията е диверсифицирана по отношение на доставките си и използва и петролните си находища в Ирак. Доставките на руски нефт са по-скоро подпомагани от това, че компанията е руска.

Пиковите цени за природен газ от последната седмица бяха предимно заради опасенията от прекъсване на доставките от Руската федерация, каза Кънев. 

"Прекъсването на руски газ се оказа доста сложна задача и в крайна сметка не се случи."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.