Войната в Украйна може да доведе до глобална продоволствена криза

Русия е основен производител на поташ, фосфат и торове съдържащи азот - основни хранителни вещества за земеделските култури и почвата.

14:10 | 14 март 2022
Обновен: 20:58 | 14 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският милиардер и собственик на въглищна компания и производител на изкуствени торове Андрей Мелниченко предупреди, че цените на торовете растат толкова бързо, че много фермери вече не могат да си позволят хранителни вещества в почвата, а това може да доведе до продоволствена криза, предава Reuters.

Няколко от най-богатите бизнесмени в Русия като Михаил Фридман, Пьотър Авен и Олег Дерипаска публично призоваха за мир, откакто президентът Владимир Путин разпореди инвазията на 24 февруари.

Съединените щати и техните европейски съюзници представиха нахлуването на Путин като заграбване на земя в имперски стил, което досега е било изпълнено неумело, защото Москва е подценила украинската съпротива и решимостта на Запада да накаже Русия.

Западът наложи санкции срещу руски бизнесмени, замрази държавни активи и отряза голяма част от руския корпоративен сектор от световната икономика в опит да принуди Путин да спре войната.

За сега той отказва и я нарича „специална военна операция“ за освобождаване на Украйна от опасни националисти и нацисти.

"Събитията в Украйна са наистина трагични. Спешно се нуждаем от мир", каза за Ройтерс 50-годишният Мелниченко в изявление, изпратено. Той е руснак, но е роден в Беларус, а майка му е от Украйна.

„Една от жертвите на тази криза ще бъдат селското стопанство и храните“, каза Мелниченко, който основа EuroChem, един от най-големите производители на торове в Русия, който през 2015 г се мести в Цуг, Швейцария, и SUEK, най-големият производител на въглища в Русия.

Руското нахлуване в Украйна уби хиляди, разсели над 2 милиона души и породи опасения от по-широка конфронтация между Русия и Съединените щати, двете най-големи ядрени сили в света.

Война за храни?

Миналият четвъртък Путин предупреди, че цените на храните ще се повишат в световен мащаб, ако Западът ограничи руския износ на торове, които представляват 13% от световното производство.

Русия е основен производител на поташ, фосфат и торове съдържащи азот - основни хранителни вещества за земеделските култури и почвата. EuroChem, който произвежда азот, фосфати и поташ, казва, че е една от петте най-големи компании за торове в света.

Войната „вече доведе до рязко покачване на цените на торовете, които вече не са достъпни за фермерите“, каза Мелниченко.

Той добави, че веригите за доставка на храни, които вече са нарушени от COVID-19, сега изпитват още по-големи проблеми.

„Сега това ще доведе до още по-висока хранителна инфлация в Европа и вероятно недостиг на храна в най-бедните страни в света“, каза той.

Руското министерство на търговията и промишлеността нареди на производителите на торове в страната да спрат временно износа по-рано този месец.

През 90-те години на 20-ти век Мелниченко започва да изкупува проблемни активи за въглища и торове. Състоянието му през 2021 г. беше оценено от Forbes на 18 милиарда долара, което го прави осмият най-богат човек в Русия.

В сряда Европейският съюз санкционира Мелниченко за нахлуването на Русия. В него се казва, че присъствието му на среща в Кремъл с Путин и 36 бизнесмени, организирана от Руския съюз на индустриалците и предприемачите, показва, че той е "един от водещите бизнесмени, участващи в икономическите сектори".

Мелниченко "няма отношение към трагичните събития в Украйна. Той няма политически пристрастия", каза неговият говорител.

„Да се направи паралел между присъствието на среща чрез членство в бизнес съвет, точно както са правили десетки бизнесмени от Русия и Европа в миналото, и подкопаването или заплахата на държава е абсурдно и безсмислено“, каза говорителят, добавяйки, че Мелниченко ще оспори санкциите.

На 9 март Мелниченко подаде оставка като член на борда и неизпълнителен директор в EuroChem и SUEK и се оттегли като техен бенефициент, каза говорителят. EuroChem има производствени активи в Русия, Литва, Белгия, Бразилия и Казахстан.

Миналата седмица италианската полиция конфискува яхтата на Мелниченко - 143-метровата ветроходна яхта А - чиято цена е 530 милиона евро.