Ликвидността на активите в Русия изчезва с падането на рублата

Руските активи рязко поевтиняха след нахлуването на страната в Украйна, а сривът на рублата я превърна в най-зле представящата се валута на развиващите се пазари

19:20 | 28 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

"Твърде рисковано за търговия" е мантрата както на обменните бюра, та чак до валутните борси, а  инвеститорите се отдръпват от сделки с руски активи.

Спредът при рублата се е увеличил осем пъти, а маркетмейкърите от Сидни до Хонконг са се оттеглили, твърдят търговци. Вътрешното подразделение за ценни книжа на Nomura Holdings заяви, че засега ще преустанови приемането на поръчки за покупка или продажба на четири инвестиционни фонда, които съдържат активи, свързани с Русия. Сингапур заяви, че ще блокира някои руски банки и финансови транзакции, свързани с Русия.

Изпаряващата се ликвидност, дължаща се на санкциите, които бяха засилени през уикенда, подтиква властите да действат, като руската централна банка обяви, че временно ще забрани на чужденците да продават ценни книжа.

"На този етап с Русия просто не може да се банкира и всички, които притежават руски активи, ще имат нулева счетоводна стойност, докато не намерим изход от ситуацията", заяви Саед Абукарш, главен портфолио мениджър в Ark Capital Management Dubai Ltd.

"Пазарът като цяло не е подготвен за скоростта на развитие на събитията от началото на войната."

Руските активи рязко поевтиняха след нахлуването на страната в Украйна, а сривът на рублата я превърна в най-зле представящата се валута на развиващите се пазари през февруари. Участниците на валутния пазар от Сидни до Хонконг замразяват търговията с рубли, тъй като анализират последиците от най-строгите санкции, наложени на такава голяма икономика.

"Когато се случи нещо подобно, ние ограничаваме ливъриджа и основно казваме на хората да затворят позиции. Просто рискът е твърде висок", каза Ник Туидейл, главен изпълнителен директор в рокерската компания FP Markets в Сидни. "Не се сключват никакви сделки с рублата."

Фючърсите върху акции се понижиха в понеделник, като европейските контракти спаднаха с повече от 3%. Стратезите прогнозират нов натиск върху банките в региона, тъй като санкциите влизат в сила.

"Европейските банки могат да бъдат подложени на известен натиск  предвид някои руски експозиции и опасенията какво ще стане, ако плащанията бъдат ограничени", написаха стратези от TD Securities.

 "Австрийските банки са най-изложени на риск, като руските контрагенти представляват 1,6% от банковите активи, следвани от 0,6% за Италия и 0,2% за Франция."

Рублата се срива

Рей Атрил от National Australia Bank Ltd. в Сидни не стана от бюрото си през цялата неделя в подготовка за волатилността в понеделник.

"Чуваме, че рублата се котира в зоната 114-119 на местно ниво", казва Атрил, ръководител на отдел "Валутни стратегии и пазари", който започна работния си ден в 5 ч. сутринта местно време. Според него централната банка на Русия може да е "безсилна" в защитата на рублата, ако санкциите се увенчаят с успех.

Разрухата обхваща и фючърсните пазари

Според Матю Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index, фючърсите на рублата на CME Group се сринаха с над 30% след отварянето, въпреки че някои сделки вече започват да се реализират.

"Рублата се намира в състояние на свободно падане, тъй като санкциите и ограниченията върху руската централна банка са в сила", каза той. "Фючърсите на CME Group паднаха с над 30% след отварянето на борсата, което не е това, което руснаците, които се редят на опашки пред банкоматите в цялата страна, искат да чуят в момента."