Назрява криза с безработицата в Русия

Ситуацията напомня за началото на 90-те години, когато започнаха реформите и се закриваха заводи, твърди Евгений Гонтмахер

16:30 | 7 април 2022
Обновен: 18:21 | 7 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Следващият икономически трус в Русия вероятно ще дойде от пазара на труда, като през следващите месеци той ще стане все по-интензивен и ще донесе нови трудности за страната, която вече претърпява поредица от сътресения, посочва Bloomberg.

Според проучване на Bloomberg сред анализатори от март тази година безработицата ще се увеличи повече от два пъти спрямо първото тримесечие и ще надхвърли 9 % за първи път от повече от десетилетие. 

"Ситуацията напомня за началото на 90-те години, когато започнаха реформите и се закриваха заводи", казва Евгений Гонтмахер, бивш правителствен служител и изтъкнат руски икономист. 

Центърът за стратегически изследвания в Москва изчислява, че около 2 млн. работни места могат да бъдат изложени на риск през тази година, докато пазарът на труда се адаптира преди евентуалното възстановяване през 2023 г. В края на февруари в Русия имаше малко над 3 млн. безработни, което е близо до рекордно ниско ниво.

Out of

Международното обществено неодобрение, последвано от кръгове от санкции след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, насочи икономиката към една от най-дълбоките рецесии в съвременната ѝ история. Сътресенията изправят работодателите пред трудности, тъй като инфлацията свива бюджетите на домакинствата, чуждестранните предприятия намаляват дейността си, а санкциите ограничават достъпа на Русия до технологии и финанси.

Досега потребителите се сблъскваха с рязко покачване на цените и затваряне на чуждестранни магазини, но не и със сътресенията и лишенията, наблюдавани през 90-те години на ХХ век след срива на съветската икономика. Според Goldman Sachs продажбите на дребно вероятно са намалели с около 10% през март, докато силно зависимият от вноса автомобилен сектор е спаднал с повече от 60%.

Пълзящата криза в заетостта ще се разгърне постепенно, отчасти защото предишните спадове са дали на Путин наръчник, който той вероятно ще използва отново в трудни времена. Под натиска на властите фирмите могат да предпочетат намаляване на заплатите, работа на непълно работно време или неплатени отпуски пред съкращения. Много чуждестранни компании, които обявиха плановете си да напуснат Русия, засега продължават да изплащат заплати.  

"През следващите месеци вероятно ще има голям удар върху работните часове и доходите. Директните уволнения могат да станат повсеместни едва когато санкциите се възприемат като по-дълготрайни. В резултат на това нарастването на безработицата може да е по-постепенно, а пикът - по-нисък, отколкото бихме могли да очакваме за икономически шок от такъв мащаб", твърди Скот Джонсън, от Bloomberg Economics.

"Непълната заетост е магическата пръчица на руския пазар на труда", казва Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен университет. 

Правителството е отпуснало 39 млрд. рубли (466 млн. долара) за обезщетения, временна заетост и обществени дейности.

Засега най-големите производители спират работа в заводите си, като автомобилният производител "АвтоВаз" обяви планове за обновяване на запасите от автомобилни части. Най-голямото московско летище "Шереметиево" плаща на една пета от служителите си две трети от заплатата, за да останат вкъщи.

Министерството на труда отчита, че в края на март са били пуснати в отпуск почти 100 000 работници, като само 14 000 души е трябвало да вземат неплатен отпуск. Според министерството досега работодателите са планирали да съкратят само около 50 000 души.

Taming Joblessness

Неблагоприятната демографска картина и заминаването на стотици хиляди в търсене на по-добри възможности в чужбина ще окажат още по-голям натиск върху пазара на труда, особено ако Русия стане по-малко желана дестинация за трудовите мигранти. 

"Ситуацията на пазара на труда е в застой", казва Алексей Захаров, президент на онлайн агенцията за набиране на персонал Superjob.ru. "Единственото, което чуваме от работодателите, е, че ще задържат всички до последния човек и не искат да уволняват никого."

Някои руснаци не чакат пазарът на труда да се възстанови. Ирина е работила в кухнята на McDonald's в Санкт Петербург, преди да бъде освободена от работа миналия месец, когато компанията обяви, че временно затваря всички 850 обекта в Русия след инвазията. 

"Мина почти месец и вече няма никаква надежда, че ще се върнем в " McDonald's ", казва 21-годишната Ирина, която пожела да бъде представена само с първото си име, за да говори открито за положението си. Тя е започнала допълнителна работа в местно кафене и засега получава две заплати.

Help Unwanted

Дори при наличието на защитна мрежа пазарът на труда вече е взел обрат към по-лошо. 

Броят на свободните работни места, открити в средата и края на март, е спаднал с една пета в сравнение с месец по-рано, като най-силен спад се наблюдава в Москва, Санкт Петербург и околните региони, сочат данни, събрани от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочно прогнозиране, базиран в Москва.

Наред с инфлацията, безработицата вече е основен проблем за руснаците. А само през февруари загубата на работни места беше на последно място в класацията на "страховете" в месечния индекс, изготвян от Федералната статистическа служба на Русия (РОССТАТ). 

Евентуалните последици ще се различават значително в различните части на страната. Предприятията, насочени към потребителите, няма да имат друг избор, освен да съкращават персонал и да се приспособяват към намаляващото търсене, докато големите работодатели и държавните компании ще бъдат подложени на натиск да запазят до голяма степен броя на заетите.

Но за най-развитите региони като Калуга край Москва или Калининградския район на Балтийско море, където се сглобяват автомобили Volkswagen и Mercedes, щетите могат да бъдат трайни, тъй като Русия все повече се оказва изолирана от световната икономика.

"Регионите, свързани с най-напредналите технологии, ще бъдат най-силно засегнати от безработицата", казва Зубаревич. "Най-добрите от тях ще пострадат най-много."