Последният останал автомобилен гигант започва да къса връзките си с Русия

Renault спира завода си в Москва и коригира перспективите за 2022 г.

08:34 | 24 март 2022
Обновен: 12:04 | 24 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Renault, западният автомобилен производител, който е най-изложен на руския пазар, заяви в сряда, че ще преустанови дейността си в завода си в Москва, докато преценява опциите за мажоритарния си дял в "АвтоВаз", най-големията автомобилен производител в страната.

Този ход дойде на фона на нарастващия натиск върху продължаващото присъствие на френската компания в Русия, след като страната нахлу в Украйна. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за глобален бойкот на Renault.

„Renault Group напомня, че вече прилага необходимите мерки за спазване на международните санкции“, се казва в изявлението на компанията в сряда, първото по този въпрос от началото на войната. В изявлението не се споменава кризата в Украйна.

Френският автомобилен производител в сряда ревизира маржа на операционната си група до около 3% от 4% или над 4% през 2022 г. и коригира перспективата си за паричния поток за автомобили на „положителна“ спрямо предишна оценка от 1 милиард евро или повече.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано обвини Renault във финансиране на войната и каза, че Renault, наред с други френски компании, трябва да спре „финансирането на убийството на деца и жени."

Renault получава 8% от основните си приходи от Русия, според Citibank, главно чрез 69% дял в "АвтоВаз", който стои зад автомобилната марка "Лада".

Според двама източника на "Ройтерс", бордът на директорите на Renault е обмислял различни сценарии, но е решил за момента да запази присъствието си в Русия.

Преди десетилетие автомобилните производители виждаха Русия като обещаващ пазар за растеж с потенциал да бъде сред десетте най-големи купувачи на автомобили в света. Последните санкции и по-ранните мерки, наложени след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., провалиха тези перспективи.

Френското правителство многократно е казвало, че френските компании трябва да вземат решение за бъдещето на операциите си в Русия, стига да спазват международните санкции.

След като възобнови руското производство по-рано този месец, компанията обяви допълнително частично спиране на своите обекти в Толиати и Ижевск тази седмица, позовавайки се на недостиг на електронни компоненти.

Нейните руски операции миналата година представляват почти 20% от общия обем на групата, но председателят на Renault Жан-Доминик Сенар каза на 10 март, две седмици след войната, че кризата е малко вероятно да застраши възстановяването на френския автомобилен производител.

Renault заяви в сряда, че ще определи количествено стойността на активите, засегнати от решението за завода в Москва, когато публикува резултатите за полугодието. Миналата година тези активи възлизаха на 2,2 милиарда евро, съобщи компанията.

Други компании с операции в Русия спряха или намалиха операциите си пред западните санкции, но все пак поддържат някои връзки с бизнеса си в страната. 

Американският автомобилен производител Ford Motor Co заяви на 1 март, че ще спре доставките на компоненти и друга подкрепа за предприятие за производство на микробуси, 51% собственост на руския производител Sollers. Ford не каза какво ще направи със своите 49% дял в тази операция.

Френската хранителна група Danone заяви в сряда, че ще продължи местното производство в Русия на основни млечни продукти и хранителни продукти за кърмачета, но прекъсна други връзки със страната заради войната в Украйна. 

Швейцарският конкурент Nestle заяви, че ще спре продажбата на широка гама от марки в Русия, включително няколко несъществени продукта като закуски KitKat и шоколадова смес Nesquik. Компанията вече беше спряла несъществения внос и износ за Русия. 

Оттеглянето от Русия нанася още един удар за Renault, която беше обхваната от поредица от кризи, започнали през 2018 г., когато арестът на бившия лидер Карлос Гон почти разби партньорството й с Nissan Motor Co. Компанията разчита на подкрепен от правителството заем, за да премине през най-тежката част от пандемията и беше силно засегната от последвалия глобален недостиг на полупроводници.

Акциите на автомобилния производител паднаха с повече от една четвърт, откакто започна руската инвазия в Украйна поради загриженост на инвеститорите относно нейното излагане на пазара.

Присъствието на Renault е Русия е политически чувствително, защото френското правителство е най-мощният ѝ акционер, а другият партньор в "АвтоВаз" е Rostec State Corp., оглавявана от съюзник на Путин. Renault има около 45 000 служители в Русия.