Индия се надява на военни доставки от САЩ, докато стабилизира връзките с Русия

Напрежението между САЩ и Индия се повиши през последните седмици заради нежеланието на премиера Нарендра Моди да критикува Путин

10:51 | 8 април 2022
Обновен: 16:37 | 8 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия е оптимистично настроена за преговорите следващата седмица със САЩ за военно сътрудничество, въпреки че администрацията на президента Джо Байдън става все по-гласовита в упреците към Ню Делхи заради нежеланието на страната да осъди войната на Русия в Украйна. В съшото време страната работи с Москва за разработване на платежен механизъм за уреждане на търговията на фона на западните санкции срещу Кремъл.

Неотдавнашните публични изявления на Вашингтон, предупреждаващи Индия за последствията от закупуването на оръжия и петрол на отстъпка от Русия, са в противоречие с частните дискусии между двете страни, казаха източници на Bloomberg. Те цитират разговори в Ню Делхи миналия месец със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която предложи помощ за намиране на алтернативни източници на оръжия, които биха могли да се използват за противодействие на съседите Пакистан и Китай.

Индия информира Нюланд, че алтернативите на руските оръжия са твърде скъпи, според запознати. Освен това руските компании са по-склонни да създават съвместни предприятия с индийски компании, които включват трансфер на технологии, нещо, което американските отбранителни фирми не са склонни да правят, казаха те.

Министрите на външните работи и на отбраната на САЩ и Индия ще се срещнат във Вашингтон в понеделник и вторник за първия диалог в подобен формат, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност, съобщи Министерството на външните работи на Индия на седмичния си брифинг в четвъртък. Освен сътрудничеството в отбраната, на тези срещи ще бъдат обсъдени и атаката на Владимир Путин срещу Украйна и последвалите санкции.

Напрежението между САЩ и Индия се повиши през последните седмици заради нежеланието на премиера Нарендра Моди да критикува Путин, което усложни зараждащото се партньорство в областта на сигурността между демокрациите в противопоставянето на влиянието на Китай.

В сряда, в едно от най-острите изказвания досега, главният икономически съветник на Байдън Браян Дийс каза, че последствията от „по-изразено стратегическо съгласуване“ на Индия с Москва ще бъдат „значителни и дългосрочни“.

„Със сигурност има области, в които сме били разочаровани както от решенията на Китай, така и от Индия в контекста на инвазията“, каза пред репортери Дийс, директор на Националния икономически съвет на Белия дом.

В сряда индийският външен министър Субраманям Джайшанкар отново подчерта важността на връзките на Ню Делхи с Москва.

Русия е „важен партньор в различни области“, каза министърът пред парламента. „Като всички други страни, ние също оценяваме последствията“ от войната на Русия в Украйна и „решаваме кое е най-доброто за нашия национален интерес“.

Макар да няма официално отговор на коментарите на Дийс, говорителят на външното министерство Ариндам Багчи каза пред репортери, че „няма натиск върху Индия да намали икономическите отношения с Русия“.

„Индия ще продължи да настоява за прекратяване на насилието в Украйна и разрешаване на спора чрез дипломация“, добави той.

Късно в четвъртък Индия отново се въздържа, когато Общото събрание на ООН гласува за отстраняване на Русия от Съвета по правата на човека.

Стабилизиране на икономическите връзки с Русия

Индия е съсредоточена върху стабилизирането на икономическите си връзки с Русия и работи за разработване на платежен механизъм за уреждане на търговията на фона на западните санкции срещу Москва за нейното нахлуване в Украйна, съобщи външното министерство в четвъртък.

Индия призова за прекратяване на насилието в Украйна, но се въздържа от категорично осъждане на Русия, с която има дългогодишни политически връзки и връзки в областта на сигурността.

"Имаме установени икономически отношения с Русия. Предвид настоящите обстоятелства след развитието в Украйна, мисля, че и двете страни полагат усилия да гарантират, че тези икономически отношения остават стабилни", каза Багчи на пресконференция.

„Не говорим за увеличаване... става дума за стабилизирането им, защото тази икономическа връзка съществува и в наш интерес е да се уверим, че част от тази икономическа активност ще продължи, и се опитваме да видим как можем да запазим тази стабилност, “ каза Багчи.

Преди войната в Украйна индийските рафинери рядко купуваха руски петрол поради високите транспортни разходи. Западните санкции накараха много вносители да избягват търговията с Москва, понижавайки цените на суровия й суров до рекордни нива на отстъпки, което накара индийските компании да се намесят.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, индийските рафинерии са поръчали най-малко 16 милиона барела по-евтин руски петрол, подобно на покупките за цялата 2021 г., според изчисленията на "Ройтерс".

По време на посещение в Ню Делхи в края на март висш служител на САЩ каза, че Съединените щати не искат да видят „бързо ускорение“ на вноса на петрол от Индия от Русия