Индия продължава да подкрепя Русия въпреки нахлуването в Украйна

Делхи поддържа дълбоки търговски и отбранителни връзки с Москва, освен това се тревожи от Китай

15:30 | 1 март 2022
Обновен: 20:22 | 1 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През декември 2021 година все по-изолираният Владимир Путин напуска Русия едва за втори път от началото на пандемията, като целта на пътуването му е подготовка на Русия за бъдещи конфликти, а посоката – индийската столица Делхи.

Москва работи с Индия във „военната и техническата сфера, както с никоя друга страна“, каза руският президент на индийския премиер Нарендра Моди, като нарече Индия „приятел изпитан във времето“, а лидерите подписаха нов 10-годишен договор за сътрудничество в отбраната.

Приятелството ще бъде подложено на изпитание само осем седмици по-късно, когато руски войски нахлуват в Украйна, а Индия трябва да се бори за връщането на повече от 15 000 граждани, предимно студенти, учещи в страната.

Западните нации осъдиха руската агресия, но лоялността на Делхи към дългогодишния му партньор остана твърда. Индия, като временен член на Съвета за сигурност на ООН, се въздържа от гласуване по резолюция за осъждане на руската инвазия миналата седмица, заедно с Китай и Обединените арабски емирства.

Според анализатори Индия смята, че няма особена полза от отчуждаването на Русия, от която зависи за ключови стоки като енергоносители и торове, а съседен Китай е много по-голяма стратегическа заплаха. Подкрепата на Русия се разглежда като жизненоважна за управлението на нерешената конфронтация на Индия с Китай. През 2020 година по северната граница имаше няколко смъртоносни сблъсъка между армиите на двете страни.

„Тук, в Делхи, анализатори винаги са гледали на Русия като на опасно тактическо разсейване за Запада“, каза Константино Ксавие, сътрудник в мозъчния тръст „Център за социален и икономически прогрес“ в Ню Делхи. „От гледна точка на Индия, единственият играч, който ще излезе по-силен от войната в Украйна, е Китай.

Въпреки че Моди призова Путин „за незабавно прекратяване на насилието“ в телефонно обаждане в първия ден от войната, индийските официални лица избягват да обвиняват руския президент. Вместо това Делхи поддържа връзка както с Москва, така и с Киев, тъй като дава приоритет на операциите по евакуация на своите граждани по западните граници на Украйна.

Партньорството на Индия с Русия датира от първите дни на независимостта след 1947 г., когато премиерът Джавахарлал Неру черпи вдъхновение за части от своята социалистическа икономика от Съветския съюз.

Въпреки че Индия беше „необвързана“ по време на Студената война, страната се сближи със Съветския съюз, докато САЩ се приближаваха към нейния регионален съперник Пакистан. Най-важното е, че в Индия признават помощта на Съветския съюз за спечелената война срещу Пакистан през 1971 г.

Връзките на Индия със САЩ и Европа се засилиха след края на Студената война. Делхи – член на партньорството за сигурност Quad със САЩ, Япония и Австралия – се разглежда като незаменим западен съюзник и противовес на Китай в Азия.

Въпреки това Индия е обградена от врагове по северните си граници и нейното, географското положение означава, че е неразумно да разчита изцяло на далечните си западни съюзници.

„Китай от една страна и Пакистан от друга, и двете са с ядрени способности“, пише в Twitter Удай Котак, управляващ директор на банка Kotak Mahindra и един от най-богатите хора в Индия, добавяйки, че предвид „нашата зависимост от руската военна техника и САЩ са далече, имаме предизвикателства”.

„Индия следи много внимателно отношенията между Русия и Китай“, каза Танви Мадан, старши сътрудник в мозъчния тръст на Brookings Institution. „В последните години отношенията им стават все по-близки. Те не са искали да тласнат още повече Путин към Китай."

Мадан твърди, че нежеланието на Моди да критикува Путин е разбираемо от обществото. „Всяко друго индийско правителство вероятно би направило същото“, каза тя.

Лидерът на опозицията Рахул Ганди също се въздържа от осъждане на Русия.

Москва остава най-важният военен доставчик на Индия. Руски танкове, самолети и друго тежко въоръжение са разположени на индийската граница в региона на Хималаите, а страните си сътрудничат и за производството на оръжие в Индия.

Около 65% от оръжията, прехвърлени в Индия между 1950 и 2020 г., са от Съветския съюз или Русия, приблизително 83,4 милиарда долара от общо 126,7 милиарда долара, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

С пристигането на Путин в Индия през декември, доставките на руските системи за противоракетна отбрана С-400, част от сделката за 5,4 милиарда долара, подписана две години по-рано в противоречие с Вашингтон.

Наблюдатели казват, че Москва се нуждае от своите съюзници, като Индия и Китай, за да помогнат за облекчаване на съкрушителния натиск от западните финансови санкции.

Въпреки че двустранната търговия беше на стойност само около 8 милиарда долара за миналата финансова година, индийски бизнеси с руски връзки лобираха правителството да им позволи да продължат да търгуват със своите колеги, каза човек, запознат с въпроса. От финансовото министерство отказаха коментар.

Докато Индия търгува с Русия в долари, „има разговори за връщане към търговията с рупия-рубли, която преди беше в миналото“, каза Бисуаджит Дхар, професор от университета Джавахарлал Неру, специализиран в търговията, позовавайки се на периода от 70-те до 1990-те години.

Търговски отношения

Две свързани с индийското правителство финансови компании в Русия - Commercial Indo Bank, 60% собственост на Държавната банка на Индия, и презастрахователят GIC Perestrakhovanie LLC, изцяло собственост на индийската General Insurance Corporation - работят за укрепване на двустранното банкиране.

Правителството на Индия не е давало инструкции на индийските кредитори какво да правят с руските банки, които са били обект на западни санкции. Но в миналото Индия е била готова да игнорира западните санкции, както създаде механизъм за плащане за иранския внос.

Дхар каза, че Индия ще даде приоритет на търговските си отношения с Русия. „Всички тези пътища ще бъдат проучени, всичко, което може да помогне за продължаването на търговските връзки. Ще използваме всички възможности “, каза той.