САЩ са против Индия да купува руско оръжие, но не и ако го използва срещу Китай

Индия е сключила сделка с Русия на стойност 5 млрд. долара

16:38 | 5 декември 2021
Обновен: 16:51 | 5 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В понеделник руският президент Владимир Путин ще посети Ню Делхи, докато страната получава руски оръжия за милиарди долари. Обикновено това би било достатъчна причина да си навлече гнева на САЩ. Този път американците може и да не реагират толкова остро на сделката, защото това може да подпомогне техните усилия да постигнат нещо друго – да ограничат Китай, пише Bloomberg.

Путин ще разговаря с премиера Нарендра Моди по време на първото си пътуване извън Русия от 6 месеца, докато Индия получава руската система за противоракетна отбрана С-400, като част от оръжейна сделка на стойност 5 милиарда долара. Подобна покупка от съюзника на НАТО Турция накара САЩ да извадят Анкара от нейната програма за изтребители F-35.

„Изглежда, че засега Вашингтон си затваря очите, тъй като подкрепата на Индия в Азиатско-тихоокеанския регион е изключително важна за САЩ“, казва Руслан Пухов, член на обществения консултативен съвет на руското министерство на отбраната. „Индия изпрати категорично послание към САЩ, че няма да толерира американски санкции.

Индия е част от групата Quad със САЩ, Япония и Австралия, която се оформя като противовес срещу влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Въпреки че напрежението на САЩ и НАТО с Кремъл нараства заради натрупването на руски сили близо до Украйна, Индия залага, че фокусът на президента Джо Байдън върху Китай ще й позволи да продължи с покупките на отбранителна техника от Москва.

Покупките на руски оръжия от съюзници на САЩ могат да предизвикат ответни мерки съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Въпреки че САЩ „призоваха всички наши съюзници, всички наши партньори да се откажат от сделки с Русия“, включващи С-400, които могат да предизвикат санкции, те не са взели решение за евентуално изключение за Индия, е казал говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг на 23 ноември.

Разговорите продължават „в контекста на отношения в сферата а отбраната, които са значими за нас, които са важни както за Съединените щати, така и за Индия, включително в контекста на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“, е заявил Прайс.

За правителството на Моди посещението на Путин има по-важно значение от укрепване на връзките, които датират от ерата на Студената война. Индия се нуждае от Русия, за да поддържа доставките на оръжия, тъй като продължава да води спорове по своята граница с Китай. Индия иска и да играе по-значима роля в Афганистан, където Русия, заедно с Китай и Пакистан, остават ключови играчи след като талибаните взеха властта.

Индия ще трябва да следи действията на Русия спрямо Украйна, тъй като това може да усложни връзките на Ню Делхи с Вашингтон, казва Танви Мадан, директор на Индийския проект в института Брукингс. „Делхи казва, че трябва да сключи определени сделки с Москва, защото е в интерес на Индия; Вашингтон казва, че трябва да сключи определени сделки с Исламабад, защото това е в интерес на Америка“, казва тя. „Нито един не одобрява това, което прави другият със своите съперници.“

Пътуването на Путин може да доведе до поръчки за изтребители Су-30 и МиГ-29, както и 400 допълнителни танка Т-90, според посланика на Индия в Русия Бала Венкатеш Варма. Двете страни имат и споразумение за производство на повече от 700 000 автомата AK-203 в Индия.

Индия няма да изпълни плана да произвежда руски военни хеликоптери Ка-226Т на местно ниво по сделка за 1 милиард долара, според висши държавни служители. Вместо това третата по големина военна сила в света може да поръча готови машини, с които да замени своите 320 остарели хеликоптери.

Ню Делхи може да опита да сключи сделки за закупуване на още 5000 ракети и около 250 пускови установки от системата за противовъздушна отбрана Igla-S с много малък обсег. Миналото лято Индия поръча отбранителните системи когато напрежението по границата с Китай беше във връхната си точка.

Русия остава най-големият доставчик на оръжия за Индия, но делът на Москва в покупките на Индия намаля от 72% през периода 2015-2019 година до 56%, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира. В същото време Индия увеличи покупките на оръжия и технологии от Европа и Израел и проведе повече военни учения със страните от Quad.

Индия е част и от нововъзникващо партньорство между Израел, Обединените арабски емирства и САЩ, които планират да си сътрудничат за икономическата и морската сигурност в Близкия изток.

Американците едва ли ще бъдат доволни от решението на Индия да купува повече оръжия от Русия, но сега отношенията между САЩ и Индия вероятно са по-важни от всякога, защото и двете страни признават, че Китай е най-голямата световна геополитическа заплаха.