Иран може да изнесе майсторски клас пред Русия по избягване на санкции

Вместо да се учи от миналото си с "централния банкер на тероризма", администрацията на Байдън изглежда решена да го повтори

10:30 | 9 април 2022
Обновен: 12:34 | 9 април 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-важният ресурс, който Техеран може да сподели с Москва, е опитът в избягването на западните санкции. Има откъслечни съобщения, че иранският духовен режим разговаря с Кремъл за съвместна работа за заобикаляне на ограниченията, пред които са изправени и двете страни. Ако САЩ и техните съюзници искат да ограничат този вид сътрудничество, те трябва да се поучат от грешките, които са направили, докато използваха санкции, за да попречат на Иран да придобие ядрени оръжия, пишат Марк Дубовиц и Матю Цвайг за The Wall Street Journal.

Техниките на Иран за избягване на санкции са сложни и широки. WSJ съобщи миналия месец, че Техеран е разработил „тайна банкова и финансова система, за да обработва десетки милиарди долари годишна търговия, забранена под водените от САЩ санкции“.

Техеран би могъл да научи Москва как да възпроизведе тази незаконна финансова архитектура, или духовният режим може да служи като брокер на Кремъл, като поема част от скритата търговия, която провежда от името на Русия. Комбинацията от руски и ирански опит в незаконните финансови дейности може да създаде най-сложната и разширена мрежа за избягване на санкции в света. Ако западните санкции загубят силата си, натискът върху Москва да прекрати инвазията си в Украйна и други заплахи ще намалее.

Иран и Русия подписаха споразумение за провеждане на повече съвместни търговски събития и изложения с цел разширяване на търговските и инвестиционните връзки, съобщиха държавните телевизионни новини на Иран.

Делегация от 70 ирански бизнесмени и ръководството на главния държавен изложбен център на страната се срещнаха с руски колеги в Експоцентъра в Москва в четвъртък, според доклад на News Network на Ислямска република Иран.

През септември Москва ще бъде домакин на второто „Евразия Експо“, търговско събитие с участието на Иран, Русия и други членове на Евразийския икономически съюз, съобщи държавната телевизия. Първото събитие беше в Техеран миналата година.

Първият урок в работата с Иран е, че ключовите финансови институции на правителството, като Централната банка на Иран (CBI), играят водеща роля в управлението на незаконни дейности, включително прехвърлянето на средства към "Хамас", "Хизбула" и други терористични организации. Докато беше държавен секретар, Кондолиза Райс нарече Иран „централния банкер на тероризма“.

Като част от ядрените преговори, които се провеждат във Виена, администрацията на Байдън вероятно ще се съгласи да премахне санкциите срещу CBI и други подкрепящи тероризма организации, ако Техеран приеме някои временни ограничения на своята ядрена програма. Ако САЩ се съгласят с тези условия, това ще противоречи на ангажимента на държавния секретар Антони Блинкен към Конгреса да запази санкциите срещу тероризма за Иран и ще подкопае усилията му да търси отговорност от Русия в Украйна.

CBI вече получи една карта за излизане от затвора като част от ядреното споразумение с Иран от 2015 г. Нейните незаконни дейности продължиха, но администрацията на Обама не я държа отговорна, за да не излезе Техеран от ядрения пакт. Но през септември 2019 г. администрацията на Тръмп обяви Централната банка на Иран за "специално определен глобален терорист" съгласно Изпълнителна заповед 13224 за предоставяне на „милиарди долари на Революционната гвардия на Иран... нейния отряд "Кудс"... и нейното терористично прокси "Хизбула".

Ако администрацията на Байдън иска да отмени санкциите срещу CBI, първо трябва да докаже, че банката е спряла да финансира терористи и да управлява усилията на Иран за избягване на санкции.

Втори урок за справянето с Иран е, че финансирането на тероризма от CBI не е ограничено - то приниква в цялата финансова система на страната. През 2007 г. Мрежата за борба с финансовите престъпления на Министерството на финансите, известна като FinCEN, предупреди американските банки за връзките на иранската финансова система с терористична дейност и разпространение. През ноември 2011 г. FinCEN определи Иран като юрисдикция под специален надзор за пране на пари съгласно раздел 311 от USA Patriot Act. Всъщност FinCEN предупреждаваше, че заплахата от незаконно финансиране е проникнала в цялата икономика на Иран, така че чуждестранните банки, които правят бизнес в страната, трябва да вземат предпазни мерки. Съветът не беше обвързващ, но големите международни банки го последваха.

Докато ядреното споразумение от 2015 г. оставаше в сила, администрацията на Обама се поколеба да финализира обозначаването от FinCEN по раздел 311, което би го направило обвързващо. Непредвиденият ефект от ядрената сделка беше да защити незаконните финансови мрежи на Иран, за да не би натиск за отчетност да накара Техеран да се оттегли.

През 2019 г., повече от година след като администрацията на Тръмп се оттегли от ядрената сделка, FinCEN издаде нова доказателствена констатация и окончателно правило, което обявява Иран за юрисдикция с основно значение за прането на пари и налага обвързващи ограничения на американските банки.

Трети урок от работата с Иран е, че САЩ трябва да се справят с руските (или руско-иранските) незаконни финансови практики чрез оперативната група за финансови действия. FATF е 39-членен междуправителствен орган, който установява международни финансови стандарти. FATF цитира Иран като заплаха за световната финансова система през 2007 г., отбелязвайки липсата на механизми за „противодействие на изпирането на пари/борба с финансирането на тероризма“.

През 2008 г. групата препоръча на членовете си да извършват засилена надлежна проверка, когато работят с ирански финансови институции, като по този начин постави Иран в своя „сив списък“. Иран не успя да изчисти слабостите си и на следващата година FATF премести страната в своя „черен списък“. Ако дадена юрисдикция е в черния списък, от други юрисдикции се изисква да прилагат мерки за надлежна проверка, за да защитят своите банки срещу риска за международната финансова система, представен от юрисдикцията в черния списък.

Ядреното споразумение от 2015 г. даде на Техеран още една отсрочка. Администрацията на Обама подкрепи споразумение, което щеще да преустанови контрамерките на FATF срещу Иран за две години, през които Техеран трябваше да се приведе в съответствие със стандартите на FATF. Иран никога не е полагал добросъвестни усилия за справяне с проблемите с прането на пари и финансирането на тероризма, но отне до 2020 г. на членовете на FATF да се съгласят да наложат отново контрамерки. Урокът за Вашингтон е, че никога не трябва да действат със снизходителност, основана на надеждата, че измамните държави ще поправят пътя си.

Вместо да се учи от миналото, администрацията на Байдън е решена да го повтори. 

Въпреки че декларира намерението си да направи Русия пария, според съобщенията администрацията също разчита на Москва да въздейства на Техеран да сключи ревизирано ядрено споразумение. Русия ще бъде направена гарант на сделката, отговорна за приемането на запасите от обогатен уран на Иран, които са му необходими за производството на ядрена бомба. За Иран условията на предложената сделка са по-благоприятни от първоначалната. Сега има допълнителен риск Вашингтон да хвърли на Москва финансов спасителен пояс, за да гарантира, че сделката продължава напред.

Предвид позицията на администрацията, от Конгреса зависи да се намеси законодателно, за да защити американската и международната финансова система. Новото законодателство може да изисква от президента да удостоверява ежегодно, че CBI или други ирански финансови институции не участват в незаконни и измамни финансови практики, включително финансиране на тероризъм или улесняване на руските усилия за избягване на западните санкции – и да налага санкции, ако го правят.

Докато ядреното споразумение от 2015 г. беше в сила, Вашингтон се поколеба да конфронтира Техеран за неговите провокаци - от финансиране на тероризъм до нападение на американски войски и съюзници, до възпрепятстване на работата на ядрените инспектори. Сега Владимир Путин и Али Хаменей чакат да видят дали ревизираното ядрено споразумение ще им даде лиценз за улесняване на избягването на санкциите на Русия и финансирането на тероризма в Иран.

Марк Дубовиц е главен изпълнителен директор на Фондацията за защита на демокрациите (FDD). Матю Цвайг, старши сътрудник във FDD, е работил на висши позиции в Държавния департамент и в комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ.