Иран иска преговорите за ядрената сделка да удовлетворят искането и на Русия

САЩ и европейските нации заявиха, че времето за постигане на споразумение изтича

18:44 | 14 март 2022
Обновен: 20:53 | 14 март 2022
Автор: Антон Груев
Иран иска преговорите за ядрената сделка да удовлетворят искането и на Русия

Иран заяви, че преговорите за съживяване на историческото ядрено споразумение трябва да отговорят на искането на Русия санкциите заради нейното нахлуване в Украйна да не пречат на връзките на Москва с Техеран, предава Bloomberg.

В понеделник група сенатори от републиканската партия в САЩ написаха писмо до администрацията на Байдън в което заявяват, че няма да подкрепят ако ядреното споразумение от 2015 г. просто бъде възродено, защото то ще „отслаби санкциите и ще намали ограниченията“ върху ядрената програма на страната. Писмото е подписано от 49 от 50-те членове на републиканската партия на сената, като само Ранд Пол от Кентъки се въздържа.

Сенаторите обвиняват администрацията, че не се е консултирала с Конгреса относно преговорите и че не се е ангажирала да представи сделката на Сената за преглед или за ратификация като договор. Те споменаха възможността сделката да бъде отменена от следващата президентска администрация, като казаха, че „голямо споразумение, което няма двупартийна подкрепа в Конгреса, няма да оцелее“.

Съобщава се, че Иран е поискал гаранции, че бъдеща администрация на САЩ няма да се откажат от сделката, но преговарящите от администрацията на Байдън казват, че не могат да поемат такъв ангажимент.

В петък световните сили и Иран преустановиха усилията си за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г., което може да доведе до нова криза за износителя на енергия от Персийски залив. Спирането дойде дни след като Русия – ключов член на преговорите – неочаквано каза, че се нуждае от гаранции на САЩ, че все още ще може да търгува с Иран, който е ключов съюзник за руснаците.

През уикенда Иран нанесе ракетен удар по така наречения от него израелски „стратегически център“ в Северен Ирак и преустанови преговорите за възстановяване на дипломатическите връзки със Саудитска Арабия, което допълнително ескалира напрежението в региона. Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран обеща да отмъсти на Израел за убийството на двама от войниците му в Сирия.

Ядрените преговори във Виена не са в безизходица и ще има само „кратка пауза“, каза говорителят на иранското външно министерство на пресконференция в понеделник. Той каза, че САЩ са отговорни за липсата на споразумение.

Въпреки това, САЩ и европейските нации заявиха, че времето за постигане на споразумение изтича, като се има предвид колко бързо се развива ядрената дейност на Иран.

Пактът от 2015 г. ограничи ядрената дейност на Иран в замяна на облекчаване на санкциите, включително върху износа на петрол. Много търговци на енергия включиха в оценката си връщането на иранските обеми на световните пазари тази година и ако преговорите пропаднат изцяло, това може да доведе до по-нататъшно повишаване на цените на суровия петрол.

Петрол

Суровият петрол поевтиня след волатилната търговия от миналата седмица. Това стана след изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че преговорите с Москва са показали признаци, че стават „по-съществени“, което предизвиква известен оптимизъм сред търговците относно деескалацията.

Фючърсите на петрола скочиха с повече от 10% след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Иранската сделка вероятно ще бъде изпълнена на етапи, което означава, че Техеран може да не успее да увеличи износа до няколко месеца след споразумението.