Германските танкове за Украйна са блокирани, докато САЩ не изпратят свои

Дори ако Германия отстъпи, може да отнеме месеци, преди танковете да се появят на бойното поле в Украйна

10:52 | 20 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и някои европейски нации се борят да преодолеят нежеланието на Германия да достави своя боен танк Leopard на Украйна, несъгласие, което заплашва да отвлече вниманието от единството, което съюзниците искат да проектират на решаваща среща на министрите на отбраната по-късно в петък.

Събирането на Контактната група по отбрана – орган, събран от САЩ, предназначен да координира оръжейната помощ за Украйна – имаше за цел да демонстрира, че съюзниците се движат в крак, докато изпращат все по-мощни оръжия, за да помогнат на правителството на президента Володимир Зеленски да се противопостави на руските сили.

Но това демонстриране на единство беше опетнено от разногласията около произведения в Германия танк Leopard, който канцлерът Олаф Шолц не иска да предостави - или да позволи на други нации да доставят - освен ако САЩ също не изпратят своя основен боен танк, М1 Abrams. САЩ твърдят, че Leopard е в изобилие, докато Abrams машина, която би било твърде трудно да се поддържа и зарежда с гориво на украинското бойно поле.

Белият дом не вижда много логика в германския подход, като се има предвид, че германските танкове ще бъдат готови по-рано и ще изискват по-малко обучение, според човек, който е запознат с възгледите на администрацията на Байдън и поиска анонимност. Но Германия, предпазлива от провокиране на гнева на Русия и ескалиране на войната отвъд границата на Украйна, настоя, че „никога не тръгваме сами“, както каза Шолц в интервю във вторник с главния редактор на Bloomberg News Джон Микълтуейт.

„Ако Америка реши, че ще докара бойни танкове в Украйна, това ще улесни Германия“, каза вицеканцлерът Робърт Хабек по Bloomberg TV тази седмица. „Вие знаете нашата история и ние сме малко по-неохотни там по разбираеми причини.“

Настояването САЩ и Германия да действат съвместно беше точка, която Шолц също подчерта пред американските депутати в кулоарите на Световния икономически форум в Давос в сряда, казаха хора, запознати с въпроса.

Несъгласието е рядка нотка на разногласия между съюзническите нации относно предоставянето на оръжия на Украйна и заплашва да подкопае единството, което беше внимателно изградено в продължение на няколко месеца относно най-добрите оръжия, които да се дадат на Украйна.

САЩ, Германия и други съюзници в НАТО постепенно предоставиха по-мощни оръжия с напредването на конфликта, предпазливи от ескалация на войната на Русия в Украйна в по-широк конфликт в целия континент, като същевременно се опитват да гарантират, че Киев има подкрепата, от която се нуждае. САЩ обявиха в четвъртък вечерта, че изпращат 90 бронетранспортьора Stryker в Украйна като част от нов пакет от около 2,5 милиарда долара военна помощ, извлечена от запасите на Министерството на отбраната. Нямаше и помен от танкове.

Еволюцията на Шолц

Администрацията на президента Джо Байдън има основа за сътрудничество с Шолц, който обеща значително увеличение на разходите за отбрана на Германия като част от еволюцията, която той нарече „Zeitenwende“ – повратната точка. Този месец Германия и САЩ се координираха тясно в съвместното обявяване на решение за изпращане на бронирани бойни машини на пехотата и допълнителна система за противоракетна отбрана Patriot в Украйна.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, отрече да има разногласия в НАТО по въпроса с танковете. Той каза пред CNN, че Германия е „развила техните възможности с течение на времето“, предоставяйки все по-модерни системи „по начин, който е уникален за Германия и за техните вътрешни проблеми. И ние трябва да уважаваме това.”

Съюзниците от НАТО вече изпратиха на Украйна по-стари бойни танкове, които работят с боеприпаси от съветската епоха, които са на изчерпване. Предимството на съвременните западни бойни танкове е, че те използват по-обилните в запас западни боеприпаси, според Йохан Мишел, анализатор на отбраната и военните изследвания в Международния институт за стратегически изследвания.

По-специално танковете Leopard 2 са в центъра на вниманието поради огромното им количество. Европейските съюзници притежават стотици танкове, произведени в Германия, в различни разновидности, което може да разпредели тежестта в по-голям брой страни. Само Полша иска да изпрати 14 от своите танкове Leopard 2, въпреки че Германия твърди, че нито един не може да бъде доставен без нейно разрешение.

Полша може да го направи така или иначе - потенциално да постави повече напрежение върху западния съюз. Премиерът Матеуш Моравецки каза пред Polsat News в сряда, че Полша може да изпрати танкове Leopard 2 в Украйна, без да получи зелена светлина от Германия.

„Или ще получим това одобрение скоро, или сами ще направим това, което трябва да се направи“, каза той.

Изпращането на комбинация от системи би било „по-добре от нищо, но с Leopards има толкова много повече от тях и толкова много повече държави, които ги имат“, каза Саманта де Бендерн, сътрудник в Кралския институт за международни отношения. „Ако германците дадат зелена светлина, това ще има значение на бойното поле, защото тези танкове превъзхождат това, което имат руснаците.“

Дори ако Германия отстъпи, може да отнеме месеци, преди танковете да се появят на бойното поле в Украйна, което може да се случи, след като Русия започне нова офанзива.

И все пак, каза де Бендерн, това ще „има силна психологическа стойност за украинците“ и „по-добре е танковете да бъдат обещани, отколкото да ги няма изобщо“.